Un sejur la mare „altfel” în Vama Veche

Vara aceasta este una mult așteptată și meritată, după ce anul trecut a fost compromisă din cauza pandemiei Covid-19. Restricțiile sunt mai blânde, iar pericolul de infectare cu Sars-CoV-2 este mai redus comparativ cu anul trecut. În acest caz, mulți români se grăbesc să își rezerve locurile la mare și să se relaxeze lângă valurile Mării Negre.

Vama Veche este o stațiune aflată în apropiere de granița României cu Bulgaria. Are un stil diferit în comparație cu celelalte stațiuni de pe litoralul românesc, ce se observă încă de la intrare. Plăcuța localității pe care scrie „Vama Veche” este acoperită aproape în întregime de stickere puse de turiștii anteriori și devine, astfel, un obiectiv turistic îndrăgit pentru doritorii de poze de vacanță.

Creativitatea este prezentă peste tot în Vama Veche, prin diferite obiecte decorative, semne de ghidare,mesaje de motivare, instalații luminoase etc realizate folosind diverse culori și distribuite în diferite locuri în stațiune. Diversitatea este, iarăși, promovată începând de la oameni, hainele pe care le poartă și până la muzica pe care o ascultă sau pe care dansează. Totuși, cea mai mare parte a populației aflate în stațiune este vamaiotă. Sentimentul de libertate este elementul esențial care definește Vama Veche. Nonconformismul și stilul dezordonat al stațiunii rămân încă din perioada comunismului, când artiștii și intelectualii găseau aici izolarea necesară pentru a discuta liber. În prezent, Vama Veche devine mai mult un trend decât un stil de viață, iar punkerii au dispărut de mult, rockerii fiind și ei pe cale de dispariție încet, încet.

Plaja este aglomerată, dar poți să găsești liniștit locuri la orice oră a zilei. Are un aspect clasic, ca al celorlalte stațiuni, și poți beneficia de șezlonguri, paturi, bean bag-uri contra cost. Aici, prețurile de închirieri sunt asemănătoare cu cele din stațiunea Mamaia. Plaja din Vama Veche nu mai este ocupată de corturi, așa cum se obișnuia, deoarece, în prezent, sunt locuri special amenajate de camping. Mâncarea este diversă și poate fi servită la terase, precum Bibi Bistro, Bolo, Povestea Ceaunului sau Cherhana, pentru specialități cu pește proaspăt, dar și în stil fastfood, La Botu Calului, Shaorma La Turcu etc. Bibi Bistro este cel mai vechi restaurant din Vama Veche (din 1998).

Stațiunea devine spre noapte plină de viață, astfel că faleza este foarte aglomerată de turiști. Întâlnești mulți cântăreți în stradă care te încântă folosind diverse instrumente (chitară acustică, chitară electrică, handpan). Jaguarul este cel mai vechi cântăreț din Vamă, având 65 de ani și 35 de ani de cântat muzică rock aici.

Cluburile de noapte sunt diverse în funcție de genul muzical ales, iar intrarea este liberă pentru toți. Cele mai îndrăgite cluburi din Vama Veche sunt Stuf, Expirat, Molotov, Mandala și Amphora. Anul acesta, un Shot Factory cu boxe imense, date la volum maxim,  pare să întreacă orice club din Vamă. Lumea servește din sortimentul de băuturi de la bar și dansează pe mese și în stradă. Mașinile încearcă cu greu să treacă de mulțimea petrecăreață. Programul de restricții de noapte al pandemiei este respectat, astfel că la ora 2 noaptea cluburile și barurile se închid. Acest lucru nu îi oprește pe turiștii care își continuă petrecerea pe plajă, la fiecare pas fiind câte un grup cu câte o boxă portabilă.

Unii petrecăreți rezistă până la răsărit, alți turiști se trezesc la 6 dimineața pentru peisajul extraordinar de la malul mării, iar cei mai îndrăzneți intră în mare pentru o experiență completă.

Autor: Elena Gânguț

Photo by Elena Gânguț