Odată cu avansul tehnologic, termenul de artă capătă noi înțelesuri și nu înglobează numai pictura, muzica sau teatrul, ci regăsim un nou tip de manifestare a artei, și anume fotografia. Noile echipamente apărute în ultimii ani, cât și libertatea de exprimare manifestată de actul fotografierii au atras cât mai multe persoane care doresc să surprindă secvențe din viață, în imagini. Acest domeniu nu impune anumite reguli și prin arta fotografiei, orice persoană, experimentată sau nu, poate captura în orice moment un cadru special, unic.
În era noastră, acest domeniu înregistrează un avans considerabil în rândul tinerilor și adulților, care își găsesc refugiul departe de viața cotidiană, în fotografie și toate aspectele ce țin de aceasta precum editarea de imagini, crearea de colaje și multe alte elemente care poți fi descoperite de către fotografii aflați la început de drum. În rândul persoanelor care desfășoară activități în domeniul fotografiei o găsim pe Lavinia Scheuliac în vârstă de 20 de ani, care capturează imagini pline de semnificații și care oferă o poveste privitorilor. Călătoria ei în lumea fotografiei a început încă de când era mică, fiind înconjurată de oameni pasionați de fotografie care i-au stârnit interesul pentru această artă, precizează că „de la a fi modelul unor fotografii, am ajuns de partea cealaltă a obiectivului”.
Lavinia afirmă că decizia de a urma calea fotografiei s-a creat în urma influenței venite din partea unei cunoștințe apropiate care are mult mai multă experiență în acest domeniu și care a ajutat-o de foarte multe ori, oferindu-i sprijin în alegerea unui aparat de fotografiat performant sau în explicarea unor noțiuni atât de editare, cât și de tehnică fotografică.
În arta fotografiei, orice instantaneu poate fi discutat din perspective multiple, fiind atribuite numeroase interpretări ale imaginii și ce sentimente se regăsesc în cadrul surprins. Existând această diferență considerabilă de la artist la artist, am dorit să aflu și perspectiva Laviniei care activează în domeniul fotografiei de peste trei ani, iar răspunsul ei la întrebarea „Ce face o fotografie să fie specială?” a fost următorul: „Din punctul meu de vedere, ceea ce face o fotografie bună este povestea. Fără o poveste, ar fi doar o poză, iar poze face toată lumea”.
Existând o multitudine de oportunități de a surprinde diferite cadre, Lavinia oferă propria perspectivă despre metodele realizării unor fotografii unice: „Îmi place să fac fotografii cât mai deosebite, de multe ori mă joc mai mult cu ele în editare. Cele pe care evit să le fac sunt peisajele care nu oferă nici o oportunitate de a duce fotografia la un alt nivel decât o simplă apăsare de buton. Bineînțeles, un apus în culori aprinse va fi întotdeauna apreciat de oricine, dar de multe ori prefer să mă bucur de el «live» nu printr-un ecran”.
La rândul lor, detaliile joacă și ele un rol important în orice compoziție realizată, cât și un contrast mai puternic, niște culori mai vii, iar ca în orice alt domeniu, detaliile fac diferența și trebuie să fie cât mai deosebite.
În ceea ce privește tipul de fotografie pe care-l preferă Lavinia, ea ne dezvăluie următoarele aspecte: „De obicei îmi plac fotografiile de tip portret, sau oricum, să implic în compoziția pe care o creez oameni, animale, lucruri care să dea viață imaginii. De cele mai multe ori, pentru astfel de fotografii trebuie un bun simț al observației.”.
Așadar, am aflat o multitudine de aspecte importante despre lumea fotografiei și, deși din exterior această ocupație nu pare să implice prea multe dificultăți, Lavinia afirmă că este nevoie de multă răbdare și efort fizic pentru a fi un fotograf bun.
Articol de Alexandra Stoian
Imagini de Lavinia Scheuliac