2021.augusztus 18

 

Ma a szabadon választott tantárgy-vizsgával folytatódik a pótérettségi

Azok a maturandusok, akiknek korábban nem sikerült abszolválniuk az érettségit, hétfőn a román nyelv és irodalom vizsgával kezdték meg a pótérettségit. Tegnap a középiskola profiljának megfelelő szaktantárgyból adtak számot tudásukról a jelöltek, míg holnap a nemzeti kisebbséghez tartozó diákok anyanyelv és irodalom vizsgájával zárul a pótérettségi. A sikeres vizsgához a jelölteknek az egyes tantárgyakból legalább 5-öst kell elérniük úgy, hogy a vizsgák átlagos eredménye ne legyen alacsonyabb 6-osnál. A megyei tanfelügyelőségek tájékoztatása szerint az idén végzettek közül közel 25.000-en jelentkeztek pótérettségire, hozzájuk csatlakoztak még közel 14.000-en azok, akik a korábbi években végezték el a középiskolát. Az előzetes eredményeket augusztus 31-én függesztik ki, majd az óvások elbírálása után, szeptember 3-án hirdetik ki a végleges eredményeket. (RADOR Hírügynökség)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Választmányának ma kellene összeülnie azért, hogy nevesítse Dan Vâlceanu képviselőt a pénzügyminiszteri tisztségre

Ugyanakkor több jel mutat arra, hogy a párt elnöke, Ludovic Orban nem támogatja a szóban forgó jelölést. Az Országos Választmány összehívásáról tegnap késő este döntött a PNL országos és megyei vezetőinek azon része, akik Florin Cîţu miniszterelnököt támogatják a pártelnökségért vívott vetélkedésben. A kormányfő tegnap úgy nyilatkozott, hogy költségvetés-kiegészítés következik és jelentős forrásokat fognak elosztani. A pénzügyminisztériumot jelenleg Florin Cîţu vezeti ideiglenes jelleggel, ám az ő megbizatása augusztus 23-án lejár. Ludovic Orban pártelnök nem mondott egyértelmű véleményt Dan Vâlceanu jelöléséről, de hozzáfűzte, hogy vannak mások is, akik be tudják tölteni ezt a tisztséget, megnevezve Lucian Heiuşt és Sebastian Burduját.

Tekintettel arra, hogy a pénzügyi tárca leendő vezetője tisztségére azt a személyt nevesítik, akit a párt választmánya titkos szavazással megválaszt, így a mai tanácskozás – amennyiben sor kerül rá – egyfajta előzetes teszt lesz arra nézve, hogy Florin Cîţu és Ludovic Orban közül ki élvez nagyobb támogatottságot a pártvezetésben. Ennek azért van jelentősége, mert a PNL szeptember végén összeülő kongresszusának arról is kell döntenie, hogy a két politikus közül ki legyen a PNL elnöke. (RADOR Hírügynökség)

Románia gazdasága behozta a világjárvány miatti lemaradást

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) a második évnegyedben közel 14%-al nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg a hat hónappal ezelőtti értékhez képest a növekedés 6,5%-os. Florin Cîţu tegnap a kormánypalotában tartott sajtóértekezleten látványosnak nevezte az eredményt. A miniszterelnök hozzátette, hogy az elmúlt 30 évben először fordul elő, hogy a növekedés nem a fogyasztás, hanem a beruházások eredménye. (RADOR Hírügynökség)

Aláírták a Craiova – Piteşti közötti gyorsforgalmi út utolsó szakaszának megépítési tervére vonatkozó szerződést

A tervet és a kivitelezést ugyanaz a romániai vállalkozás fogja elkészíteni, amelyik már dolgozik a szóban forgó út második és harmadik szakaszán. A negyedik – Coloneşti és Piteşti közötti 32 km-es szakasz – elkészítése 600 millió lejbe kerül, amelyet vissza nem térítendő európai alapokból fizetnek ki. Az útszakasz 36 hónap alatt készül el, amelyből 12 hónap jut a tervezésre és 24 hónap a kivitelezésre. (Radio România Actualităţi)

Afrikai sertéspestis-gócot fedeztek fel Giurgiu megyében

Az állat-egészségügyi szervek Greaca helységben igazolták a fertőzést. Az új gócot egy magán-gazdaságban fedezték fel. Ugyanakkor a vidéken 17 olyan gócpontot tartanak nyilván a vadászterületen, ahol vaddisznók fertőződtek meg. A fertőzés igazolása után 12 disznót semmisítettek meg az érintett gazdaságban – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Marcela Petcu, tudósító. Egyidejűleg fertőtlenítették a környéket. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR