Armata americană a anunţat că va riposta împotriva Statului Islamic şi in acest sens a lansat un atac cu dronă care a ucis un membru al organizaţiei teroriste, cel care este responsabil pentru iniţierea şi organizarea atentatelor din Afganistan. Statul Islamic şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul terorist care a avut loc joi lângă aeroportul din Kabul şi în care şi-au pierdut viaţa 170 de cetăţeni afgani, trei britanici şi 13 militari americani.
Purtătorul de cuvânt al comandamentului armatei americane care conduce operaţiunile din Orientul Apropiat şi Asia Centrală (CENTCOM), William Urban a spus că atacul cu dronă a avut loc în regiunea Nangarham. Despre victime civile nu au informaţii – scrie CNN. Sursele Agenţiei de Ştiri Reuters, citate de BBC spun că atacul a fost executat din zona Orientului Apropiat cu ajutorul dronei Reaper atunci când bărbatul se afla împreună cu un alt membru al ISIS într-o maşină, ambii fiind ucişi.
Deocamdată nu se ştie cu siguranţă dacă ţinta atacului american a avut legătură cu atacul sinucigaş de joi. O sursă citată de Bloomberg a spus că jihadistul ucis a participat la plănuirea acţiunilor teroriste care vor avea loc în viitor, dar numele lui nu se poate lega direct de atentatul care a avut loc lângă aeroportul din Kabul.
Agenţia de ştiri maghiare MTI a scris – citând Associated Press – că atacul cu dronă a fost ordonat de ministrul apărării Lloyd Austin şi a fost aprobat de preşedintele Joe Biden.
Atentatul de joi a fost comis la câteva ore după ce guvernele Statelor Unite, a Australiei şi al Marii Britanii au avertizat că se poate aştepta la un atac terorist la aeroportul din Kabul, de unde în ultimele două săptămâni au fost evacuaţi 110 mii de oameni, cetăţeni străini şi afgani, care se refugiau din faţa talibanilor.
Un oficial american care a solicitat anonimatul, a declarat că vesta explozivă folosită în atentat a conţinut 11 kg de explozibil, ceea ce este de trei sau de cinci ori mai mare decât cantitatea folosită cu alte ocazii. Atentatul a fost săvârşit de către o organizaţie care se poate considera o filială a Statului Islamic, numită Regiunea Horasan. Această grupare este foarte activă, doar anul acesta comițând 100 de atacuri. Cei mai mulţi membri ai acestei organizaţii sunt în regiunea Nangarhar, la est de Kabul. Această organizaţie islamistă este în conflict chiar şi cu talibanii pe care îi consideră „prea toleranţi faţă de necredincioşi”. Potrivit opiniei experţilor este posibil ca Regiunea Horasan să comită alte atentate teroriste în viitorul apropiat, pentru a încerca împiedicarea evacuării refugiaţilor şi străinilor din Kabul.
Prin atacul aerian american preşedintele Biden şi-a respectat promisiunea de joi când a declarat că autorii atentatelor zadarnic încearcă să se ascunde, pentru că vor fi găsiţi. „Vă vom vâna şi veţi plăti pentru ce aţi făcut” – spunea Biden. Conducătorii Pentagonului (Ministerul Apărării al SUA) au declarat pentru jurnalişti că sunt pregătiţi pentru orice acţiune de reprimare pe care o va ordona preşedintele. „Şi în prezent avem posibilităţi” – a spus Hank Taylor, general-maior, membru al comitetului unic al şefilor de stat major al armatei americane.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki a declarat că vineri Joe Biden a fost avertizat privind iminenţa unui nou atac la aeroportul din Kabul şi că „armata va lua toate măsurile necesare”.
Acţiunile de salvare a cetăţenilor ţărilor NATO în mare parte s-au încheiat. În schimb, 5000 de militari americani şi efective ale armatei britanice încă sunt prezente la Kabul pentru apărarea aeroportului. Potrivit BBC liderii talibanilor au declarat că au preluat deja controlul parţial al aeroportului, însă forţele americane au dezminţit această informaţie. Joe Biden a anunţat de mai multe ori că termenul până la care trebuie să se încheie evacuarea şi toţi militarii americani trebuie să părăsească Afganistanul este 31 august.
Székely Ervin, RADOR