După părerea generală a specialiştilor în reactor mai de mult se producea plutoniu pentru armele nucleare – scrie agenţia de ştiri MTI citând raportul anual al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) publicat luni. Specialiştii AIEA din 2009 nu mai au dreptul de a intra în ţară, astfel prin alte mijloace – mai ales cu ajutorul sateliţilor – urmăresc activitatea Phenian-ului în domeniul nuclear.
Coreea de Nord după ce a interzis accesul specialiştilor AIEA în ţară, a accelerat programul său de dezvoltare a armelor nucleare, după care a relansat şi experimentarea acestora. Ultima testare a armelor nucleare a avut loc în 2017. „Din decembrie 2018 până în iunie 2021 nu au existat indicii privind funcţionarea reactorului, dar de atunci s-a putut constata eliminarea apei de răcire în cantităţi mari, ceea ce este îngrijorător şi reprezintă o încălcare clară a hotărârilor Consiliului de Securitat ONU” – scrie raportul. La Nyongbyon funcţionează reactorul de 5 megawatt, care este elementul cheie al programului nuclear nord coreean. Potrivit AIEA se poate presupune că în minele din Pyongsan se extrage din nou uraniu. Acest material îmbogăţit pe lângă plutoniu este un element important a armelor nucleare.
AIEA îşi publică raportul anual fără să anunţe în prealabil, totdeauna înainte de conferinţa ţărilor membre.
În ultimele luni Coreea de Nord a ameninţat lumea cu dezvoltarea programului său nuclear în cazul în care Statele Unite nu va renunţa la politica sa considerată duşmănoasă faţă de Phenian. Regimul din Coreea de Nord înţelege prin aceasta sancţiunile economice faţă de ţară şi exerciţiile militare regulate ale armatelor Coreei de Sud şi a Statelor Unite.
În contextul raportului AIEA un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia de ştiri Yonhap că Statele Unite ar trebui să reînceapă dialogul cu Coreea de Nord.
Székely Ervin, RADOR