Creșterea numărului de cazuri de Covid în Europa îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății, după ce, până în prezent, regiunea a înregistrat peste 64 de milioane de cazuri confirmate și 1,3 milioane de decese și se estimează că alte 236.000 de persoane și-ar putea pierde viața, în întreaga Europă, până la 1 decembrie, informează Euronews. Biroul european al OMS a subliniat că vaccinurile sunt calea spre redeschiderea societăților, dar a atenționat că absorbția vaccinării a încetinit, completează Le Point. La nivel global, au fost distribuite 5,239 miliarde de doze de vaccin, precizează Journal de Montreal.
Operațiunea SUA de evacuare a cetățenilor și a aliaților afgani a ajuns în faza finală, titrează Newsweek. În timp ce șansele de evacuare se reduc, Occidentul le datorează afganilor o șansă la supraviețuire în țara lor, semnalează Foreign Policy. Toate privirile rămân aţintite asupra aeroportului internațional de la Kabul, care așteaptă plecarea simbolică a ultimului zbor, scrie ABC. După retragerea trupelor, continuă ziarul spaniol, programul de atacuri cu drone este una dintre strategiile la care Washingtonul recurge din nou și care îi permite să nu fie nevoit să desfășoare trupe în teren. Deși viitorul aeroportului este o necunoscută, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul anilor 1990, se pare că, de data aceasta, talibanii nu vor să rămână izolați, concluzionează ABC. Înaintea Consiliului de Securitate al ONU, Franța și Regatul Unit cer securizarea aeroportului de la Kabul, pentru a continua zborurile umanitare, și contează pe sprijinul altor puteri pentru a pune presiune pe talibani, scrie Politico. Confirmând că au fost inițiate discuții provizorii între Franța și talibani pentru evacuarea a sute de afgani, Liberation scrie că președintele francez Emmanuel Macron a evocat posibilitatea unui pod aerian, care să fie creat în următoarele săptămâni, prin intermediul autorităţilor de la Doha, Parisul bazându-se pe ajutorul Qatarului și pe bunele sale relații cu talibanii.
În timpul recentei sale vizite în Irak, în vederea participării la un summit regional dedicat în principal luptei împotriva terorismului, președintele francez s-a străduit să se impună ca un jucător de frunte în regiune, pe fondul dezangajării Statelor Unite, comentează Courrier International. Franța încearcă să se impună în Orientul Mijlociu, din Irak, după ce nu a reușit să facă acest lucru din Liban, a rezumat site-ul irakian Al-Alam Al-Jadid, opinând că Parisul ar dori să arate că Hexagonul, și mai larg Uniunea Europeană, ar putea fi o alternativă la Statele Unite în zonă. Într-o conversație cu secretarul de stat american, Antony Blinken, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a subliniat că țările lumii ar trebui să trateze cu noul guvern al Afganistanului, iar Washingtonul să colaboreze pe plan internațional, întrucât retragerea pripită a SUA ar putea permite grupurilor teroriste să se regrupeze și să revină mai puternice, consemnează The Guardian. În calitate de vecină a Afganistanului, China analizează în ce măsură vidul de securitate lăsat de SUA ar reprezenta o potențială amenințare – sau o oportunitate – pentru Beijing, punând accent pe modul în care problema Afganistanului ar putea juca un rol în relația bilaterală SUA-China, adaugă ziarul britanic.
Aliații Americii din regiunea Indo-Pacific își păstrează încrederea în Joe Biden, în ciuda plecării din Afganistan, titrează Financial Times. Aliații SUA din Asia au făcut o distincție între retragerea haotică a SUA din Afganistan și angajamentul Washingtonului față de partenerii săi din regiune, respingând afirmațiile potrivit cărora retragerea ar fi subminat încrederea în disponibilitatea Americii de a-și apăra prietenii, detaliază Financial Times. Totuși, în unele țări, retragerea din Afganistan a inflamat diviziunile politice, în Taiwan politicienii din opoziție catalogând SUA ca pe un aliat nesigur. Totuși, Japonia, care găzduiește cel mai mare contingent de forțe militare americane din regiune, consideră că dorința administrației Biden de a coopera pentru securizarea zonei Indo-Pacific și extinderea rolului Quad, un grup de dialog strategic între SUA, Japonia, India și Australia, arată că alianța este solidă, continuă ziarul britanic. În Australia, atât guvernul, cât și opoziția și-au intensificat angajamentul față de alianța americană, menționează Financial Times, dar în Coreea de Sud, evenimentele din Afganistan au intensificat apelurile unor politicieni ai partidului de guvernământ pentru a spori independența militară a țării. Alianța Coreea de Sud – SUA se află într-un moment de tranziție și vor fi necesare multe schimbări pentru a menține puterea și eficacitatea acesteia în viitor, conchide The Diplomat.
(Cristina Zaharia)