Miercuri dimineaţă a intrat în vigoare o lege controversată în Texas, care interzice avortul de la săptămâna a şasea a sarcinii. Împotriva adoptării actului normativ au făcut demersuri juridice mai multe organizaţii civice, însă Curtea Supremă Federală (instanţă care în Statele Unite are şi rol de curte constituţională) nu le-a luat în considerare – transmite CNN.
Legea a intrat în vigoare pentru că instanţa nu a intervenit în procesul legislativ. În prezent reglementarea din Texas este una dintre cele mai restrictive din Statele Unite. Legea este discutabilă din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte în a şasea săptămână nu este sigur că o femeie ştie dacă este însărcinată, pe de altă parte actul normativ nu prevede nicio excepţie pentru cazul în care sarcina ar fi urmarea violului sau al incestului. Singura excepţie prevăzută este pentru „cazuri de urgenţe medicale”, dar nici acestea nu sunt definite mai exact. Legea stipulează că persoane particulare pot iniţia procese civile împotriva persoanelor care încalcă legea şi acordă ajutor unei femei pentru întreruperea sarcinii.
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor femeilor solicită justiţiei ca până la încheierea definitivă a disputelor juridice să împiedice aplicarea legii, care „ar afecta imediat şi iremediabil accesul la avort” al femeilor, în plus ar duce la închiderea clinicilor specializate pentru avort în statul Texas. Conform estimării acestor organizaţii intrarea în vigoare a legii va însemna ca 85% din cazurile de avort pacientele nu ar mai putea primi asistenţă medicală adecvată.
Steve Vladeck, analistul Curţii Supreme Federale a declarat pentru CNN că nu se ştie ca până la urmă ce va fi cu această lege, dar o perioadă în mod sigur rămâne în vigoare reglementarea cea mai restrictivă adoptată de la cazul Roe versus Wade încoace.
Cazul Roe versus Wade din 1973 este considerat o piatră de hotar în legislaţia americană, unde precedentul este considerat izvor de drept. Decizia în această cauză a statuat că în Statele Unite constituţia apără libertatea femeilor însărcinate în sensul că pot decide despre avort fără intervenţii guvernamentale exagerate. Această hotărâre judecătorească în mai multe state americane a abrogat legile restrictive privind avortul. Decizia a generat o dezbatere publică amplă privind chestiuni ca liberalizarea avortului, cine să aibă dreptul de a decide legalitatea întreruperii sarcinii, ce fel de metode să aplice Curtea Supremă în cadrul adoptării deciziilor şi ce rol să joace convingerile religioase şi etice în sfera politică.
Cazul probabil că va putea fi reanalizată atunci când judecătorii vor trebui să decidă despre constituţionalitatea unei legi adoptate în statul Missisipi care ar interzice avortul după a 15-lea săptămână a sarcinii.
Székely Ervin, RADOR