Culmea curăţeniei este aceea că, deși o facem zilnic, înt-un fel sau altul, nimeni nu o observă decât atunci când n-o mai facem. Este parcă o lege nescrisă ca, exact atunci când suntem prea ocupați să menținem curățenia, sau o amânăm din varii motive, să ne sune cel mai bun prieten pentru a-și anunța o vizită total neprielnică.
Nimeni nu are fizic timpul necesar pentru a păstra întotdeauna o casă fără pată. Și aici nu ne referim la acea curăţenie „de formă”, când ascundem lucrurile pentru a nu ne mai împiedica de ele sau când măturăm și ștergem praful superficial, ci la una temeinică și riguroasă. Tocmai din acest motiv, suntem cu toții în căutarea unor soluții rapide și a unor modalități mai ușoare de a avea în permanență o casă curată și ordonată. În acest sens, chiar și alegerile de design ne pot ajuta, câteva opțiuni „savuroase” în ceea ce privește mobilierul și decorul putând duce la distragerea privirilor unor curioși. Din fericire, există câteva trucuri aparent neînsemnate, dar extrem de eficiente, care pot face ca o casă să pară mai curată decât este, iar noi să fim lăudați pentru cât de harnici suntem.
* Ascundeți praful – Ați uitat să ștergeți praful? Baricadați-vă! La propriu! Adică închideți orice urmă de jaluzele sau draperii pe care le aveți. Când vine vorba de „etalarea” prafului, soarele poate deveni cel mai mare dușman. Acest mic truc va îngreuna considerabil „misiunea” oaspeților dvs. de a vedea pulberea fină care tronează pe mese, rafturi, televizor sau blaturi. Cel mai indicat ar fi să vă echipați ferestrele cu jaluzele sau storuri romane pe care să le montați, dacă aveți această posibilitate, între geamuri. În acest fel le veți proteja și pe ele de praf sau mici deteriorări.
* Sau ștergeți-l inteligent – Dacă, totuși, vă macină remușcările, ștergeți praful, dar cu înțelepciune! Începeți cu suprafețele mari și foarte vizibile, ca de exemplu, masa din living, șemineul, televizorul sau rafturile bibliotecii. Invariabil, praful se adună pe aceste tipuri de suprafețe, făcând o declarație foarte evidentă că locuința dvs. nu este atât de curată pe cât ați vrea să pară.
* Coșuri noi, rufe curate – Dacă nu aveți timp să pliați hainele curate pentru a le așeza înapoi pe rafturi, cumpărați un nou coș de rufe și puneți pe el o etichetă cu „rufe curate”. În acest fel, puteți păstra hainele curate separat de cele murdare, fără a fi nevoie să le împăturiți până când n-o să aveți timpul necesar. În fond nu vă grăbește nimeni!
* Sertare pentru lucruri nefolositoare – Unul dintre cele mai interesante și utile trucuri este să rezervați un sertar (mai încăpător) din casa dvs. exclusiv pentru obiectele nefolositoare, vechituri sau mărunțișuri. În acest fel veți știi că dacă aveți nevoie de un loc pentru a arunca ceva rapid – cărți, reviste, foarfece, pixuri, etc. – veți avea întotdeauna un loc convenabil la dispoziție.
* Aglomerări nedorite – Dacă aveți grămezi de lucruri pe podea sau pe blaturi, adunați toată acea aglomerare nedorită de obiecte într-un coș!Investiția într-un coș decorativ, într-o canapea de mici dimensiuni cu capac sau sertare, sau un scăunel cu spațiu de depozitare, nu doar că adaugă un plus de stil spațiului dvs. dar vă și poate salva de la corvoada curățeniei zilnice.
* Stocați inteligent! Mai mult sau mai puțin, toți ne-am aflat în situația în care am aruncat lucrurile într-un coș și efectiv, fără nici cea mai mică urmă de regret, le-am împins într-un dulap. Este o soluție rapidă, dar se poate face cu mai multă eficiență, astfel încât să puteți găsi lucrurile mai târziu. Adăugați lucrurile în coșul dvs. în funcție de camera în care urmează să fie stocate. Astfel, puteți așeza fiecare lucrușor la locul lui cu o mai mare ușurință, fără a face adevărate „excursii” prin toată casa.
* Și bucătăria poate arăta impecabil – Un alt truc rapid și eficace, de data aceasta în bucătărie, este să ascundeți excesul de vase și ustensile nespălate, în cuptor.Odată ce oaspeții pleacă, asigurați-vă că le eliminați, întrucât descoperirea unor farfurii murdare pe care le-ați uitat undeva într-un ungher, nu este niciodată o surpriză plăcută.Dacă nu aveți suficient spațiu în cuptor sau în dulapul din bucătărie, încercați să depozitați totul, pentru scurt timp, într-un taburet, fotoliu sau orice altă piesă de mobilier care dispune de spațiu de stocare dedesubt.
* Strângeți jucăriile împrăștiate – Dacă aveți copii, ascundeți toate jucăriile în cortul de joacă. Dacă nu ați achiziționat deja unul, vă recomandăm cu căldură să o faceți. Nu numai că este util, după cum se poate observa, dar va deveni și locul de refugiu al copiilor, ceea ce cu siguranță vă va încânta. După plecarea oaspeților, dacă veți fi îndeajuns de odihniți, puteți porni o mică petrecere de interior, în familie, chiar în cortul deja plin de jucării.
* Perne și pături care par abia schimbate – Scuturați, bateți ușor și aranjați pernele de pe canapea, astfel încât acestea să pară abia schimbate. Chiar întoarceți-le pe cealaltă parte, dacă este cazul. Și, dacă tot sunteți la acest capitol, băgați-le mai mult în seamă și curățați-le de scame. Va trebui, totuși, să strângeți și să pliați frumos păturile! Nimeni nu va putea afirma că aveți o casă curată, dacă un strat de blană generos al animalului de companie domnește pe canapeaua din living. Păstrați undeva în imediata apropiere perii și role speciale sau mănuși și alte asemenea accesorii pentru curățarea părului de câine sau pisică de pe țesături.
* Mirosul poate schimba totul – Aprindeți, așadar, o lumânare cu parfum plăcut care să absoarbă și să împrăștie toate mirosurile neplăcute care ar putea atrage atenția oaspeților. Un alt truc la îndemână este să cumpărați un aparat electric de parfumat casa sau măcar niște bețișoare parfumate cu arome puternice. Oaspeții nici nu vor observa dacă e sau nu curat în casă, dar vor simți că locul este mai salubru dacă are un miros plăcut!
* Gimnastică inedită – În timp ce alergați în jurul casei în disperarea de a o pregăti în timp util pentru oaspeți, purtați o pereche de șosete groase și pufoase, astfel încât să puteți „da cu mopul” pe podea dintr-o mișcare. Și, cu această ocazie, faceți și gimnastică!
* Faceți-vă timp pentru baie – Un televizor plin de praf nu este o „crimă” la fel de mare ca o baie murdară. Nu este nimic mai inestetic într-o casă decât o baie care nu a fost curățată. Asigurați-vă că îi acordați toată atenția, ba chiar începeți cu ea! Nu este nevoie de altceva decât de niște înălbitor în toaletă, clătirea chiuvetei și ștergerea rapidă a oglinzii. O baie curată înseamnă că dețineți cât de cât controlul asupra murdăriei și că nu v-a acaparat cu totul, chiar dacă există câteva locuri cu probeleme.
* Petreceți în fiecare zi măcar 5 minute pentru a face curat în casă – Aduceți un pic de adrenalină în casa dvs. și dereticați cu intensitate timp de doar 5 minute. Strângeți anumite obiecte răspândite prin casă, ștergeți praful, puneți rufele în ordine, ștergeți aragazul, orice mică activitate va fi binevenită.
* Ce să lăsați deschis și ce să închideți – Nu întâmplător am păstrat pentru final acest truc, pentru că presupune ceva mai multe operațiuni. În cazul unei vizite inopinate, există câteva recomandări despre ce anume să închideți și ce să lăsați deschis. În felul acesta veți putea controla strategic exact lucrurile pe care oaspeții dvs. le pot sau nu observa.
Ce să închideți:
– Perdeaua de la duș – Acest mic truc va ascunde o cadă murdară și, de asemenea, face baia să arate mai îngrijită.
– Ușile dormitorului – Nimeni nu dorește să etaleze un pat dezordonat! Ca să nu mai vorbim de toate mărunțișurile pe care mai departe de dormitor nu ați apucat să le aruncați.
– Ușile unor încăperi neesențiale (debarale, cămări, dressing) care nu pot fi curățate în mai puțin de 5 minute. Având în vedere că vă confruntați cu o vizită anunțată mult prea târziu pentru o curățenie profundă, nu vă complicați inutil! Închideți sau trageți orice ușă care poate scoate la iveală și cea mai mică urmă de dezordine.
Ce să lăsați deschis:
– Perdele / draperii – lăsarea luminii în casă face ca aceasta să se simtă mai strălucitoare și mai aerisită. Aveți grijă însă la depunerile de praf!
– Ușa de la toaletă – Ajută la o aerisire rapidă!
– Ușile camerelor care sunt curate sau ale celor în care aveți cu ce vă mândri.
– Și ar mai fi o ușă, una metaforică, cea a inimii dvs. – Amintiți-vă că dacă inima dvs. este deschisă, și aveți întotdeauna zâmbetul pe buze, vi se va ierta aproape orice, chiar și o casă mai puțin îngrijită.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.pella.com/blog/tips-for-clean-house/
https://www.houseandhome.ie/advice/7-ways-make-home-look-cleaner-15976
https://www.buzzfeed.com/jessicaprobus/12-sneaky-ways-to-make-your-house-seem-cleaner-than-it-is
https://dengarden.com/cleaning/9-Easy-Ways-to-Make-Your-House-Look-Tidier-All-The-Time
https://www.realsimple.com/home-organizing/cleaning/make-home-feel-cleaner
http://theglitterguide.com/2020/04/21/clean-home-easy-tips/
https://www.apartmenttherapy.com/tips-how-to-make-your-house-look-cleaner-than-it-is-159806