Afganistanul doreşte să stabilească relaţii diplomatice strânse şi oficiale cu Germania. Noul guvern al talibanilor aşteaptă de la Germania – la fel ca şi de la alte ţări – sprijin material şi umanitar şi ar dori să coopereze cu Berlinul în domeniul sănătăţii, al învăţământului şi al agriculturii – a declarat pentru Welt am Sonntag purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid. Acesta este considerat favorit pentru funcţia de ministru al informaţiilor în cadrul noului guvern din Kabul.
Mujahid a declarat pentru săptămânalul german că nemţii au fost musafiri dragi în Afganistan şi că în urmă cu o sută de ani, în timpul Regatului Afgan au făcut mult bine ţării. „Mai târziu din păcate s-au alăturat americanilor, dar acest lucru a fost iertat [de către talibani n. r.]” – a adăugat purtătorul de cuvânt.
Cert este că noua putere trebuie să gestioneze o situaţie foarte grea. Ţara este ameninţată de criza economică, umanitară şi sanitară (din cauza pandemiei de coronavirus).
Germania nu poate întrerupe relaţiile diplomatice cu talibanii, pentru că şi după încheierea acţiunii militare de salvare au mai rămas oameni în Afganistan pe care ar dori să-i scoată de acolo – scrie Welt am Sonntag.
Ministrul de externe german Heiko Maas a declarat cu câteva zile în urmă că după ce situaţia politică şi de securitate o va permite, Germania ar trebui să deschidă o ambasadă în Kabul. Şeful diplomaţiei germane a subliniat însă că acest lucru nu ar însemna în mod automat recunoaşterea noii conduceri a ţării.
După ce talibanii au ocupat Kabulul, ambasada germană de acolo a fost închisă, iar angajaţii instituţiei au fost salvaţi. Ambasadorul german Markus Potzel a fost trimis în Doha pentru a continua negocierile cu reprezentanţii islamiştilor. În prezent în Qatar funcţionează biroul politic al talibanilor, care este considerat un fel de minister de externe. Unii lideri talibani s-au întors deja din Doha în Afganistan – scrie Die Welt.
Székely Ervin, RADOR