„Ouzo” – nimic nu face inima să bată pe ritmul verii elene ca renumita băutură cu aromă de anason. Pentru mulţi, ouzo a devenit un simbol prin excelenţă al Greciei. Prietenie şi savoare – ambele se reunesc în această băutură. „Vrem doar să petrecem momente plăcute împreună, nu să ne îmbătăm. Nimeni nu vrea. Ouzo ne binedispune. Închinăm paharele şi spunem „Yamas!” – declară Eleni Mouchtouri, proprietara unui restarurant. Yamas înseamnă „în sănătatea noastră” şi oamenii de pe insula Lesbos pun mult preţ pe sănătate. Produsele naturale, precum uleiul de măsline, nu sunt doar bunuri importante de export, ci parte a culturii elene, alături de brânza de capră şi renumita băutură cu gust de anason. Satul Plomari de pe coasta sudică a celei de-a treia insule elene ca mărime este considerat capitala acestei băuturi. Nicăieri în Grecia nu există oameni mai mândri de ouzo ca aici. Cinci distilerii asigură diversitatea în Plomari. Unele au rămas neschimbate de sute de ani. Altele au devenit întreprinderi moderne. Băutura produsă la Plomari se bea în toată lumea. Ingredientele se fierb în recipiente de cupru. Importante sunt seminţele de fenicul, care conferă gustul caracteristic băuturii. La fel de importantă este şi temperatura, de care depinde mult calitatea produsului. Înainte ca ouzo să ajungă la consumatori, sticlele sunt umplute şi etichetate de o instalaţie ultramodernă, iar controlul calităţii joacă un rol foarte important. „Iubim ouzo. Ne-am născut cu această cultură. În fiecare etapă de producţie, în fiecare zi, facem totul astfel încât consumatorul să aibă în pahar cel mai bun produs” – afirmă distilerul-şef Maroussa Tsachaki. Pe insula Lesbos, ouzo a devenit parte din viaţa oamenilor. Îi inspiră şi îi însoţeşte de sute de ani încoace. În ouzo se ascunde dragostea pentru insula lor şi pentru frumuseţea locului./ssirbu/ddaniela
www.dw.com – 14 septembrie