Partidele opoziţiei au ajuns la concluzia că în condiţiile legii electorale care favorizează partidele mari, doar împreună au şanse să învingă coaliţia partidelor de guvernământ: Fidesz şi Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP). Cele trei alegeri parlamentare care au avut loc începând cu anul 2010 și până în prezent, au arătat că după ce Fidesz practic a desfiinţat libertatea presei, a obţinut influenţarea Curţii Constituţionale şi a pus mâna pe învăţământul superior, separat, partidele de opoziţie nu ar fi avut nicio şansă să-l oprească pe premierul Orbán Viktor să-şi consolideze şi mai mult puterea. Alianţa partidelor de opoziţie a înregistrat primul succes la alegerile locale din anul 2019, când a câştigat funcţia de primar general al Budapestei (şi majoritatea primăriilor de sector) în plus au reuşit să câştige în majoritatea oraşelor mari, printre care în câteva fiefuri ale Fidesz (Hódmezővásárhely, Miskolc, Eger).
Armonizarea poziţiilor celor cinci partide importante ale Opoziţiei însă nu a fost uşoară. Principalele două forţe ale acestei coaliţii electorale sunt Coaliţia Democrată (DK), un partid de orientare stânga-liberală şi Jobbik (Dreapta), un partid cu un trecut de extremă dreaptă, naţionalist şi antieuropean, care însă în ultimii ani a virat spectaculos către democraţia liberală. Negocierile au fost cât se poate de dificile, însă dorinţa de a schimba actualul guvern-Orbán a fost până la urmă mai puternică decât orgoliile personale sau diferenţele ideologice. The Guardian a scris că opoziţia din Ungaria şi-a dat seama că trebuie să facă ceea ce se obişnuieşte în lupta antifascistă clasică, şi anume să creeze un front popular. Personalitatea cea mai reprezentativă ale acestei coaliţii cu şansele cele mai mari de a ajunge să fie contracandidatul lui Orbán Viktor este primarul general al Budapestei – Karácsony Gergely (să-i reţinem numele). Acesta este copreşedintele partidului Párbeszéd (Dialog), o formaţiune politică stânga-ecologistă. Este omul care a reuşit să integreze cel mai bine partidele de opoziţie. Este un foarte bun negociator, orientat spre compromisuri şi către consens. Potrivit majorității presei de opoziţie (cât a mai rămas din ea) Karácsony este ideal pentru a fi liderul opoziţiei, întrucât are un stil absolut contrar lui Orbán, care pozează în postura de lider puternic, dur şi agresiv. În schimb, Karácsony este un intelectual fin şi rafinat, sincer, deschis la dialog şi preferă forţa argumentelor în locul argumentului forţei. Astfel alegătorii au o alternativă clară faţă de actualul şef al guvernului. Primarul general a avut ocazia să-şi etaleze aceste calităţi în urmă cu o săptămână, atunci când a avut loc confruntarea televizată a celor cinci candidaţi ai Opoziţiei la funcţia de candidat unic pentru fotoliul de prim-ministru. Potrivit măsurătorilor presei Karácsony a câştigat detașat această confruntare, care de altfel a avut un ton amical, reprezentanţii partidelor au avut grijă să nu ascute tonul discuţiilor. Este de menţionat că media publică şi pro-guvernamentală (înţelegând aici şi presa de limba maghiară din România) nu a dat nicio ştire despre confruntarea liderilor opoziţiei din Ungaria.
Un alt politician cu şanse reale de a fi candiadtul opoziţiei unite pentru funcţia de prim-ministru este Jakab Péter, deputat din partea Jobbik. Acesta s-a remarcat prin discursurile sale tăioase la adresa puterii, acuzând guvernul de corupţie şi făcând deseori paralele între luxul în care trăiesc clienţii politici ai lui Orbán (Mészáros Lőrinc, Rogán Antal, Szijjártó Péter etc.) şi sărăcia din satele din nord-estul Ungariei. Tot el a atras atenţia publicului cu unele performanţe speciale, de exemplu a proiectat pe zidurile parlamentului inscripţia: „Să plătească hoţii!”. În podcasturile sale s-a filmat mâncând parizer cu pastă de ardei sau papricaş de cartofi, spunând că majoritatea maghiarilor nu-şi pot permite altă mâncare, în vreme ce în cercurile puterii nici nu ştiu despre astfel de mâncăruri. Subiectul electoral preferat al lui Jakab este că după câştigarea puterii, o prioritate a sa va fi să ceară socotelă celor care au dijmuit banii publici. Jakab este popular mai ales în zonele rurale, dar electoratul din oraşele mai mari şi în special intelectualii îl consideră demagog şi populist, recunoscând totodată meritele sale comunicaţionale.
Ieri – sâmbătă – ar fi trebuit să aibă loc prealegerile Opoziţiei, însă din cauza suprasolicitării serverelor, sistemul electronic s-a blocat, astfel procesul va fi reluat luni.
Székely Ervin, RADOR