Realizator: Domnul ministru interimar al sănătăţii, Cseke Attila. Bună ziua. Care sunt datele pe care le aveţi până în acest moment şi mai ales ce urmează? Noi ştim că ar fi vorba despre 10 morţi, este vorba de nouă decese în total; care este bilanţul corect?
Cseke Attila: Nu pot să confirm un număr de persoane decedate, dar pot să confirm că sunt persoane decedate. ISU Constanţa, după ce finalizează intervenţia, sigur, va comunica exact ce a găsit şi cum a decurs intervenţia. Eu pot să vă spun că de dimineaţă am dispus DSP-ului Constanţa să găsească rapid soluţii pentru relocarea pacienţilor şi majoritatea pacienţilor vor fi preluaţi la Spitalul Judeţean, respectiv la Spitalul de Pneumoftiziologie, ISU trimite şi un spital mobil şi, dacă este cazul, şi la Medgidia şi la Mangalia sunt locuri libere.
Realizator: Ştiţi cam despre câte locuri este vorba, câţi pacienţi ar avea nevoie transferaţi?
Cseke Attila: Deci eu, în momentul în care a intervenit incendiul, din informaţiile pe care le avem, 113 pacienţi erau internaţi, din care 10 persoane la secţia de terapie intensivă.
Reporter: Domnule ministru, Carla Tănasie sunt, bună ziua. Puteţi să ne spuneţi dacă până în acest moment de când aţi preluat acest minister aţi reuşit să vedeţi ce s-a întâmplat în urma acelor rapoarte de control, pentru că după incendiul de la Piatra Neamţ au tot fost făcute controale, au fost constatate nereguli, dar încă nu ştim ce măsuri au fost luate în fiecare spital şi ce s-a schimbat.
Cseke Attila: Eu pot să vă spun pentru că, sigur, m-am uitat asupra acestui spital, imediat după ce s-a întâmplat acest eveniment total nefericit, nedorit, deci pe planul de conformare după incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ, pe partea medicală, Ministerul Sănătăţii a dispus Spitalului Clinic de Boli Infecţioase două măsuri; ambele sunt realizate cu termen de august 2021, deci din punctul nostru de vedere, din punct de vedere medical – accentuez: medical – pe partea de situaţii de urgenţă, de prevenire de incendii care sunt la ISU, din punct de vedere medical măsurile au fost efectuate.
Reporter: Ce anume, mai concret?/avladucu
Compartimentul de terapie intensivă nu dispunea de un aparat pentru realizarea hipotermiei și era doar un aparat mobil de epurare extrarenală, care acestea sunt prevederi din ordinul ministrului sănătății și care trebuiau să se regăsească la secția ATI; ele sunt realizate din /august/. Deci, sunt, încă o dată accentuez, pe partea medicală, nu sunt pe partea de prevenire a incendiului.
Realizator: În ceea ce privește exact această latură, sursele colegilor mei spun așa: s-au găsit deficiențe la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, din raportul de control făcut chiar la secțiile de terapie intensivă în 2020. Asta s-a întâmplat după ce a avut loc incendiul de la Piatra Neamț și s-a constatat așa: că nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor și că instalațiile electrice nu erau verificate periodic de personalul atestat. S-au remediat aceste probleme între timp? Este greu de crezut, având în vedere ce vedem astăzi că se întâmplă acolo.
Cseke Attila: Aici informația exactă este deținută de ISU și ei vor comunica exact care a fost planul de măsuri pe partea de prevenire de incendii. Eu pot să vă spun ceea ce am stabilit cu domnul secretar de stat Arafat, la preluarea acestui mandat interimar, acum trei săptămâni, și anume aceea că în fiecare județ reprezentanții ISU județean au făcut cursuri de instruire cu managerii spitalelor, pentru prevenirea acestor incendii. Deci, acest lucru s-a întâmplat acum două săptămâni, două săptămâni și jumătate, în fiecare județ, inclusiv în Constanța.
Reporter: Despre transferul pacienților ce ne puteți spune? Sunt foarte mulți, 113, au loc în spitalele din Constanța? A fost făcută evacuarea în totalitate?
Cseke Attila: Este în curs evacuarea în totalitate și transferul pacienților, atât la Spitalul Județean, cât și la Spitalul Pneumoftiziologie din Constanța, respectiv, dacă este cazul, la spitalele din Medgidia și Mangalia. Cel mai important lucru acum se referă la acest aspect, din punct de vedere medical, de a asigura locuri pentru pacienții care trebuie externați și tranferați de aici.
Reporter: Aveți informații dacă personalul medical a avut de suferit în urma acestui incendiu? Este cineva rănit, în încercarea de a salva pacienți sau care a fost surprins de flăcări?
Cseke Attila: Nu avem aceste informații. Toate aceste informații concrete cu numărul de persoane decedate, respectiv rănite și din ce categorie provin vor veni după ce se finalizează intervenția de evacuare.
Realizator: Domnule ministru, ce urmează? Este o perioadă în care sunt foarte mulți pacienți la terapie intensivă, foarte multe cazuri de COVID în creștere în țara noastră și ne așteptăm la vârful pandemiei la 20.000 de cazuri pe zi./eradu/asalar/ Asta înseamnă că vor fi mulți pacienți și la terapie intensivă. Ne așteptăm ca în următoareale două săptămâni să se întâmple acest lucru. Medicii, directorii de spitale, dumneavoastră, încercați să găsiți cu toții soluții pentru ca în secțiile de ATI să fie cât mai multe apturi disponibile pentru pacienți. Asta înseamnă o suprasolicitare a instalațiilor, ne putem aștepta? Pentru că foarte mulți medici și specialiști în domeniu spun că s-ar putea să ne mai întâlnim cu astfel de situații și în alte spitale, mai ales că vorbim de clădiri vechi. Cea din Constanța are 60-70 de ani, și sunt multe alte clădiri care găzduiesc pacienți, la fel de vechi sau poate chiar mai vechi.
Cseke Attila: Eu nu aș dori să antamez o cauză a acestui incendiu, pentru că această cauză va fi stabilită de cei de la ISU…
Realizator: Cu siguranță. Nu știm în acest moment, deocamdată, care este cauza. Știm care au fost cauzele în cazul celorlalte incendii – la Piatra Neamș, la „Matei Balș”…
Cseke Attila: Este adevărat. Dar haideți să așteptăm să se stabilească din punct de vedere al specialiștilor cauza acestui incendiu, pentru că cauzele pot fi multiple. Pot fi și legate de infrastructură, de o suprasolicitare a instalației, dar pot fi legate și de cauze umane, dacă vreți, subiective, mai puțin obiective. Deci, această cauză trebuie stabilită de către cei care au intervenit. Pentru noi, în acest moment, cel mai important este ca pacienții să fie în siguranță. Toți cei care trebuie luați de acolo să fie transferați în alte spitale.
Reporter: Aveți cumva informații sau poate cineva s-a plâns personal la minister dacă exista vreo problemă și nu făceau față cu atâtea paturi deerapie intensivă? Vi s-a solicitat ajutor în această perioadă? A fost sesizată vreo problemă? Ați avut multe videoconferințe cu managerii de spitale?
Cseke Attila: Nu am o asemenea informație. Nu am primit o asemenea solicitare la videoconferințe legat de acest spital din Constanța. Încă o dată, cred că trebuie să avem puțină răbdare și încredere în autoritățile statului și în ISU să stabilim cauza incendiului, pentru că din această cauză a incendiului va trebui să mergem mai departe.
Realizator: Care sunt următorii pași? Ce veți face în continuare pentru ca astfel de situații să fie evitate? Ne așteptăm din nou la controale, așa cum s-a întâmplat și după Piatra Neamț și după alte astfel de evenimente din țară? Controale în urma cărora așteptăm să vedem rezultate și rezultate mai bune.
Cseke Attila: Da, într-adevăr, dar, încă o dată, fără a ști cauza incendiului, noi practic antamăm o anumită soluție sau alta. În momentul în care știm cauza incendiului, vom ști unde s-a greșit, cine a greșit, sunt cauze obiective sau mai puțin obeictive, și în funcție de asta trebuie luate măsurile de rigoare./asalar
Realizator: Domnule ministru, e adevărat, nu ştim în acest caz deocamdată care este cauza incendiului, dar sunt foarte multe astfel de spitale cu clădiri vechi, suprasolicitate, mai ales în această perioadă, în care sunt foarte multe cazuri la ATI, foarte multe cazuri în spitale, şi ne aşteptăm ca numărul să crească şi mai mult, de asemenea, numărul de paturi de ATI să crească. Ce veţi face în continuare pentru că medicii, cei care lucrează cu pacienţii, cei care lucrează în aceste spitale spun că există acest pericol peste tot sau în foarte multe spitale.
Cseke Attila: Nu ar fi corect ca eu să antamez acum o soluţie. Vorbim… Trebuie să vedem şi exact unde a fost produs incendiul. Dacă vorbim de secţie ATI vorbim de o secţie cu supraveghere permanentă din partea personalului medical, deci în funcţie de ce se găseşte şi care este cauza incendiului putem să tragem şi trebuie să tragem învăţămintele din acest incendiu. Dacă ele sunt legate, cauza incendiului e legată de infrastructură, de suprasolicitare de instalaţii, este o situaţie. Dacă acestă cauză a incendiului este legată de alt motiv este o altă situaţie. Am cerut tututor managerilor de spitale şi am făcut aceste cursuri de prevenţie ştiind că vom avea suprasolicitare a sistemului pe parte de ATI, şi ştiţi foarte bine cifrele de infectare şi ceea ce urmează în perioada următoare. Trebuie să fim cu toţii atenţi la ceea ce facem şi să fim responsabili în ceea ce face fiecare la atribuţiile pe care le are.
Realizator: Domnule ministru, mulţumesc pentru intervenţia în Jurnal şi pentru explicaţii. Aşteptăm noi date pe măsură ce ele apar./avladucu
DIGI 24 – 1 octombrie