Primul tur al alegerilor locale din Italia se va organiza, duminică şi luni. Atât stânga, cât şi dreapta eşichierului politic este dezbinată, ceea ce face dificilă estimarea rezultatelor. Cele mai mari probleme au, însă, partidele de dreapta.
Deşi în multe localităţi sondajele arată victoria dreptei, Liga Nordului condus de Matteo Salvini are motive să fie îngrijorată. Pe de o parte, pentru că alegerile pot arăta că unitatea partidelor de dreapta – Liga Nordului, Fratelli d’Italia (condus de Giorgia Meloni) şi formaţiunea politică al lui Silvio Berlusconi, Foza Italia – este mai mult formală. Pe de altă parte, s-ar putea ca aceste partide să piardă mai multe oraşe mari.
Prestigiosul cotidian de orientare conservatoare La Repubblica a publicat, azi, sondajul, realizat de institutul Youtrend, care confirmă enunţul de mai sus. Totodată, nici stânga eşichierului politic nu excelează la capitolul cooperare, chiar dacă aceste partide sunt membrii în coaliţia de guvernare. Astfel, Partidul Democrat (PD) condus de Enrico Letta (fost prim-ministru) şi Mişcarea 5 Stele (M5S) al lui Giuseppe Conte (fost premier şi acesta) nu au reuşit, în mai multe localități, să se înţeleagă să sprijine un candidat comun.
Pentru partidele de dreapta va fi deosebit de greu să câştige în oraşe ca Milano, Napoli şi Bologna. În Roma şi Torino, situaţia este imprevizibilă. Totuşi, în Torino – potrivit unor sondaje – dreapta ar putea să câştige în turul doi, dar cu diferenţă minimă în faţa PD. În capitală, lucrurile sunt, însă, mai complicate pentru că diferenţele sunt foarte mici între patru competitori: Roberto Gualtieri (PD), Enrico Michetti (Fratelli d’Italia), Virginia Raggi (cea care deţine în prezent funcţia de primar general) şi Carlo Calenda (candidat independent). Dacă Raggi s-ar fi retras în favoarea lui Gualtieri, atunci acesta din urmă putea să câştige cursa detaşat. Edilul actual nu a dorit, însă, să renunţe, deşi majoritatea locuitorilor sunt nemulţumiţi de activitatea acesteia din ultimii patru ani. Enrico Letta speră ca, după scrutin, M5S îşi va da seama că poate avea şansă de câştig doar dacă porneşte în tandem cu PD. Aşa s-a întâmplat în Napoli, unde cele două partide îl sprijină pe candidatul comun Gaetano Manfredi şi în Bologna, unde Matteo Lepore, în culorile celor două partide de stânga, este favoritul alegerilor. Desigur Letta speră că oamenii lui vor avea un scor de câteva ori mai bun, decât reprezentanţii M5S.
Pentru Liga Nordului, ar fi deosebit de importantă victoria în Milano (oraşul este considerat un fief al Ligii, iar Salvini de multe ori apare în tricoul echipei de fotbal A.C. Milan), însă şansele lor sunt mici. Actualul primar Beppe Sala (independent, sprijinit de partidul Europa Verde) este aşa de popular, încât poate câştiga chiar din primul tur. (Să nu uităm că, sub conducerea lui, Milano a organizat cu succes Expoziţia Mondială în 2016). În plus, Liga a decis, destul de târziu, candidatura medicului pediatru Luca Bernardo, cel care a ameninţat, recent, cu retragerea, pentru că a considerat că nu primeşte sprijin suficient de la partidul său. Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, are, însă şi alte probleme. Liga Nordului este dezbinată şi a căzut în sondaje (de la 34% la 18%) şi, cum necazul nu vine niciodată singur, Luca Morisi, figura centrală a maşinei de propagandă a Ligii, supranumit şi „Bestia” – potrivit Corriere della Sera – este anchetat pentru vânzarea de droguri şi a demisionat, la începutul lunii septembrie, din toate funcţiile îndeplinite la Liga Nordului. Ca fapt divers, merită amintit că Morisi a vândut cocaină și la doi cetăţeni români, pe care i-a contactat prin intermediul unui site matrimonial. Morisi a condus campaniile de ură împotriva romilor, minorităţilor sexuale, refugiaţilor şi străinilor, în general. Ironia soartei este că el a popularizat sloganul lui Salvini: „Toleranţa zero faţă de droguri!”. Şi, dacă toate acestea nu ar fi de ajuns, recent Giancarlo Giorgetti, ministrul dezvoltării economice în guvernul Draghi, un lider al Ligii Nordului, într-un interviu acordat cotidianului La Stampa a pus sub semnul întrebării competenţa şi experienţa profesională a candidaţilor Ligii în Milano şi în Roma.
Székely Ervin, RADOR