PSD insistă pentru organizarea alegerilor anticipate

Realizator: Nicoleta Turcu – Formaţiunile parlamentare au reacționat rapid la declarațiile președintelui. Direct vizați de ceea ce a spus șeful statului, reprezentanții USR îi reproșează că întârzie rezolvarea crizei, iar PSD nu vrea acum la guvernare și insistă pentru convocarea de alegeri anticipate în primăvară.
Reporter: Alina Bordeiașu – USR insistă pe rolul de mediator al președintelui Klaus Iohannis în această criză politică și pe refacerea coaliției de guvernare cu un alt premier.
Purtătorul de cuvânt USR, Ionuț Moșteanu: Nu am abandonat guvernarea, am fost dați afară din acest guvern. Opțiunea USR PLUS este refacerea coaliţiei, dacă este posibil, dacă celelalte partide din coaliție vor asta, dacă președintele Klaus Iohannis vede asta o soluție. Cred că ar fi o soluție sănătoasă. România nu trebuie să rămână dependentă de Florin Cîțu, de un singur om.
Reporter: Preşedintele PNL, premierul demis Florin Cîţu nu crede în refacerea coaliție cu USR, mai ales că există o decizie a conducerii partidului care nu permite guvernarea alături de cei care au susținut moțiunea de cenzură. De cealaltă parte, PSD insistă pe organizarea de alegeri anticipate și se declară dispus să accepte un cabinet de tranziție până în luna martie.
Liderul social -democrat Marcel Ciolacu: Nu există ca Partidul Social Democrat să susțină în acest moment un guvern minoritar al Partidului Național Liberal în nicio formă. Partidul Social Democrat a luat două decizii: dorim să ne întoarcem la popor, cum este corect, fiindcă, după cum vedeți, nu se poate crea o majoritate, iar până depășim acest moment, pentru că este această pandemie, să vină un guvern de specialiști, fără oameni politici.
Reporter: Ideea anticipatelor este susţinută şi de AUR, spunea co-preşedintele George Simion.
George Simion: Domnul Klaus Iohannis n-a jucat niciodată rolul de mediator. Îşi închipuie numai o singură formulă guvernamentală, ceea ce nu este posibil în momentul ăsta. Să se decidă: ori vrea alegeri anticipate, ori încearcă o altă formulă de guvernământ.
Reporter: Consultările președintelui cu partidele politice vor avea loc săptămâna viitoare.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 octombrie)