Actualitatea politică europeană, criza coronavirusului, dar și tensiunile dintre Taiwan și China sunt în centrul atenției publicațiilor internaționale la acest început de săptămână.
Premierul ceh, Andrej Babis, a fost înfrânt la scor strâns în alegerile legislative de sâmbătă, notează France 24. “Partidul lui Andrej Babis, mişcarea populistă ANO, la putere de patru ani, a ajuns pe locul al doilea în alegeri, în urma alianţei de centru-dreapta Împreună. Andrej Babis, 67 de ani, a făcut avere în domeniul agroalimentar, chimie şi media. El este acuzat de presupuse fraude cu fonduri europene iar Uniunea Europeană îi reproşează un conflict de interese între rolurile lui de om de afaceri şi de om politic. Ancheta internaţională Pandora Papers, publicată pe 2 octombrie, a arătat că el a folosit banii societăţilor sale offshore pentru a finanţa cumpărarea de proprietăţi în sudul Franţei în 2009, printre care un castel. Andrej Babis a respins toate aceste alegaţii”, menționează France24.
“Bănuit de corupţie, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, demisionează”, titrează La Libre Belgique. “De la anunţul făcut miercuri de procuratură privind deschiderea unei anchete împotriva sa pentru corupţie, Sebastian Kurz era sub presiune pentru a se retrage. Liderul de 35 de ani refuzase până acum, denunţând “alegaţii fabricate”. Dar Verzii, parteneri minoritari ai guvernului, şi-au intensificat criticile zi după zi. Dl Kurz este bănuit că a folosit în trecut fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire mediatică favorabilă”, mai arată La Libre Belgique.
136 de ţări s-au pus de acord să impună o taxare minimă de 15% pentru multinaţionale, după alăturarea Irlandei, Estoniei şi Ungariei, scrie publicația franceză Le Vif. “Reforma majoră a sistemului fiscal internaţional va permite să se garanteze aplicarea unui procent de impozitare minim de 15% pentru întreprinderile multinaţionale începând din 2023″, a arătat OCDE într-un comunicat, salutând un acord „istoric”. Aceste 136 de ţări, care reprezintă 90% din PIB mondial, vor putea obţine circa 150 de miliarde de euro din încasări suplimentare datorită acestui impozit minim, subliniază OCDE.
Criza coronavirusului se menține în atenția presei internaționale, care amintește de ciocnirile de la Roma, de sâmbătă, între forţele de ordine și protestatarii care se opun obligativităţii certificatului verde Covid la locul de muncă. După cum notează Corriere della Sera, sâmbătă s-au înregistrat la Roma “ore extrem de tensionate, cum nu se mai întâmplase niciodată de la începutul protestelor no vax și no green pass. Un salt înainte, o sâmbătă plină de tensiune care a dus la ciocniri repetate între o parte dintre manifestanți – în special membrii formaţiunii Forza Nuova și cei ai mișcărilor extremiste – și polițiști. În urmă cu trei săptămâni, premierul Mario Draghi anunţase că începând cu data de 15 octombrie, obligativitatea certificatului verde va fi extinsă la toate locurile de muncă, iar angajaţii care îl refuză riscă suspendarea salariului”, amintește Corriere della Sera. De luni însă intră în vigoare noi măsuri de relaxare, pe fondul scăderii numărului cazurilor de infectare, anunță Rainews. Astfel, după ce în Italia a intrat în vigoare vineri codul alb, de luni „capacitatea de 100% permisă cinematografelor, teatrelor și altor locuri de cultură elimină efectiv distanța interpersonală de un metru conform celor mai recente decizii anunțate de Consiliu de Miniștri”.
Din presa de limbă spaniolă aflăm că Madridul va găzdui summitul NATO în iunie 2022. Potrivit El Mundo, “următorul summit NATO, în cadrul căruia va fi convenit un nou concept strategic al aliaților, va avea loc la Madrid pe 29 și 30 iunie 2022. Într-o apariție comună, președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, și secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg au evidențiat importanța acestui summit, care va coincide cu aniversarea a 40 de ani de la intrarea Spaniei în organizație.
Tensiunile chino-taiwaneze sunt urmărite în continuare de presa internațională, care reține că liderul de la Taipei, Tsai Ing-we, afirmă că insula nu va ceda la presiunile Chinei. Potrivit Le Monde, “În vreme ce insula se confruntă cu un număr record de incursiuni de avioane militare ale Beijingului, Tsai Ing-we este decisă că „nimeni nu poate forţa Taiwanul să o ia pe calea trasată de China”. De la venirea la putere a preşedintelui chinez Xi Jinping, tensiunile sunt la cel mai înalt nivel din ultimele patru decenii. Cu o zi în urmă, liderul chinez a vorbit despre o „reunificare” inevitabilă cu Taiwanul prin mijloace „paşnice”. Însă – comentează Le Monde – “ Cele 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub ameninţarea unei invazii a Chinei, care consideră acest teritoriu drept una din provinciile sale. Beijingul ameninţă să recurgă la forţă în cazul în care insula şi-ar proclama formal independenţa”. (Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)/fmatei/denisse