Romfilatelia – PORUMBEI EXOTICI

Romfilatelia introduce în circulație, joi, 14 octombrie 2021, o nouă emisiune de mărci poștale dedicată faunei: Porumbei exotici.
Porumbeii sunt păsări ce aparțin familiei Columbidae. Una dintre speciile acestei familii, porumbelul de stâncă (Columba livia), a fost domesticită și este crescută de om de câteva mii de ani, având peste 1.000 de rase. În afara acestor porumbei domestici, există însă peste 300 de specii sălbatice, răspândite în numeroase medii de viață, de la deșerturi până la păduri dese, din regiunile temperate până în cele tropicale. Multe se remarcă prin penajul spectaculos, în culori vii, uneori cu pene lungi, ornamentale, pe cap și gât. Unele specii prezintă dimorfism sexual (diferențe de aspect între masculi și femele), masculii având, în general, penajul mai viu și mai divers colorat. Multe dintre speciile exotice de porumbei sălbatici sunt amenințate de schimbările survenite în mediile lor de viață, în special de distrugerea accelerată a pădurilor, și fac obiectul unor programe de protecție.
Cele patru timbre ale emisiunii prezintă specii de porumbei din Asia.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei este ilustrată turturica jambu (Ptilinopus jambu). Trăiește în Thailanda, Malaysia, Brunei și câteva dintre insulele Arhipelagului Indonezian. Are 23-27 cm lungime. Este o pasăre sperioasă, greu de observat, stând ascunsă în frunzișul arborilor, unde culoarea sa predominant verde îi permite să se camufleze. Se hrănește în special cu fructe. Deoarece trăiește în păduri, este afectată de defrișările masive care au loc în arealul său și este considerată aproape periclitată.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 Lei este reprezentat porumbelul cu coroană (Goura victoria). Trăiește pe insula Noua Guinee și insulele din jur, în păduri inundabile din zonele joase. Este un porumbel de talie mare, cu lungimea de 75-80 cm. Petrece o mare parte a timpului pe sol, hrănindu-se cu fructe căzute din copaci, uneori și cu semințe și mici nevertebrate. Este o specie aproape periclitată, principalele amenințări la adresa ei fiind defrișările (care duc la restrângerea pădurilor), vânătoarea (pentru carne și pene) și capturarea ei, pentru a fi ținută ca pasăre de ornament.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 Lei este reprezentată turturica smarald (Chalcophaps indica),
o specie originară din regiunile tropicale și subtropicale ale Asiei de Sud-Est și ale subcontinentului Indian. Are 23-27 cm lungime. Se hrănește cu semințe și fructe provenite de la o gamă diversă de plante și este frecvent întâlnită în păduri, zone cu mangrove, precum și în grădini, ferme și plantații, în zonele de joasă altitudine.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 Lei este ilustrat porumbelul de Nicobar (Caloenas nicobarica). Această specie trăiește pe numeroase insule din Oceanul Indian și Oceanul Pacific (între care Insulele Nicobar, aflate la est de India) și în zone de coastă din sud-estul Asiei. Este un porumbel de talie mare, măsurând 40 cm lungime. Aceste păsări trăiesc adesea în colonii; se hrănesc cu fructe, semințe și muguri, deplasându-se în zbor de la o insulă la alta, în căutarea hranei. Restrângerea habitatelor, vânarea și capturarea în vederea comerțului clandestin duc la scăderea efectivelor și specia este considerată aproape pericilitată.
Pe plicul „prima zi” a emisiunii este reprezentat porumbelul verde (Treron curvirostra), întâlnit în sud-estul
Asiei și subcontinentul indian. Are 25-27 cm lungime. Trăiește în păduri tropicale și subtropicale umede,
hrănindu-se predominant cu fructe.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea de mărci poștale Porumbei exotici va fi disponibilă începând de joi, 14 august 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.