Muzeul Iosuf Vulcan din Oradea
În România au apărut doar 2446 de titluri de presă locală și regională, în intervalul 1990-2019, iar situația se deteriorează, a atras atenția profesorul univ. dr. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din București. Evenimentul este cu atât mai îngrijorător, cu cât și numărul de cititori este în scădere. Peste 50 de profesori, cercetători și jurnaliști analizează „Evoluția mass-media locale în postcomunism, proiecte, împliniri, perspective”, la 15 octombrie 2021, conferință internațională organizată la Oradea.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (FIRISPSC), Universitatea din Oradea, și conf. univ. dr. Gabriela Goudenhooft, director departament, FIRISPSC, Universitatea din Oradea, au adresat un cuvânt de salut.
Prezentările în plen au fost deschise de profesorul Marian Petcu (FJSC), care a vorbit despre „Presa locală și regională din România – mituri și realități”, în timp ce prof. univ. dr. Georgeta Stepanov, de la Universitatea de Stat din Moldova, a analizat:
„Modelul de relaționare a presei locale cu puterea și cu societatea”.
Asist. univ. dr. Bogdan Oprea (FJSC), de la Universitatea din București, a adus în atenție „Particularități ale liberalizării publicațiilor periodice din România”, referindu-se, mai ales, la fenomenul „Adevărul de seară”, în timp ce dr. Carmen Ionescu, managerul Agenției de presă RADOR a Radio România a prezentat „Fluxul Știri Locale RADOR, o sinteză a jurnalismului posturilor regionale ale Radio România”.
În plen au mai prezentat prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, „De la local la glocal: între Arad și Cluj-Napoca”, Eva Șimon, redactor-șef, săptămânalul „Foaia românească”, Gyula (Ungaria), „Repere identitare în periodicul Foaia românească”, ca și Radu Carp, prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, care a vorbit despre „Presa minorităților românești din diaspora – studiu de caz : Foaia românească din Ungaria”.
Comunicările științifice și dezbaterile specialiștilor pe marginea materialelor prezentate au loc între orele 10.00-18.30, în plen și pe trei secțiuni.
Un aspect inedit al evenimentului este participarea a 10 universitari din Republica Moldova, după cum a informat conf. univ. dr. Florin Ardelean, moderator și organizator al conferinței inițiate de Universitatea din Oradea, împreună cu lector univ. dr. asociat Ioan Laza. Boardul conferinței este reuniunit la Muzeul Iosif Vulcan din Oradea.
Muzeul Iosuf Vulcan din Oradea
Reuniunea de la Oradea este cea VI-a ediție a seriei de conferințe internaționale organizate sub titlul: „Mass-media în post comunism – moștenire, evoluție, tendințe”.
Evenimentul academic este organizat de Universitatea din Oradea, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din Seghedin – Ungaria, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor./cionescu
foto: RADOR
RADOR (15 octombrie)