Centrul European pentru Prevenţia Bolilor avertizează asupra riscului ridicat de deces în rândul populaţiei nevaccinate pe măsură ce înaintăm în toamnă şi iarnă, cerând ţărilor să „urgenteze” eforturile de a-i convinge pe cei care nu s-au imunizat, scrie The Portugal News. Deşi la nivelul Uniunii Europene, rata de vaccinare completă este 74% din populaţia adultă, discrepanţele între state sunt încă mari, variind între 22% şi 91%, cu cele mai scăzute rate de populaţie vaccinată în Bulgaria şi România, iar cele mai ridicate în Portugalia şi Irlanda, mai notează publicaţia portugheză. Ce se întâmplă când coronavirusul acţionează asupra a milioane de nevaccinaţi? se întreabă Die Welt, dând ca răspuns situaţia din România. „Valul al patrulea a cuprins întreaga Românie, iar incidenţele cresc vertiginos. Uneori, în anumite regiuni, la fiecare şase minute moare câte un pacient cu Covid-19. Greşelile pe care le-a făcut România în cadrul campaniei de vaccinare ar trebui să constituie un avertisment pentru alte state”, conchide ziarul german. Şi Euronews constată că situaţia rămâne critică în România şi în Rusia, unde numai 30% din populație s-a vaccinat. „România se confruntă cu o situație scăpată de sub control, înregistrându-se cel mai grav val de COVID-19 de la începutul pandemiei. /…/ Camerele de gardă și unitățile de terapie intensivă sunt pline, ambulanțele fac cozi în fața spitalelor”, descrie situaţia Euronews, explicând că una dintre cauzele acestei grave crize sanitare este rata scăzută de vaccinare. Potrivit Reuters, Uniunea Europeană a anunţat că trimite în România medicamente şi echipamente pentru a face faţă crizei sanitare.
Rusia a înregistrat sâmbătă un record absolut de decese de la începutul pandemiei, 1002, în timp ce numărul infectărilor continuă să crească, cu un nou maxim duminică, al patrulea consecutiv, de peste 34.000 de cazuri noi în decurs de 24 de ore, notează Ria Novosti. Cifrele oficiale anunţate de autorităţile ruse sunt contestate însă de experţi independenţi, care avertizează că cele reale sunt mult mai mari, semnalează Washington Post. Deşi statistica oficială vorbeşte despre 221.313 decese provocate de Covid-19, mortalitatea excesivă – cel mai credibil indicator – se situează la circa 750.000 de decese. Acest lucru îi determină pe unii analişti ruşi independenţi să vorbească despre o manipulare a datelor din motive politice, explică ziarul american, adăugând că acuzaţii similare au fost formulate şi împotriva altor guverne, cum ar fi cel al Chinei sau cel al Turciei.
La polul opus, „Melbourne va relaxa restricţiile după cea mai lungă perioadă de carantină din lume, pe fondul vaccinării împotriva COVID-19”, titrează Reuters. Agenţia detaliază că oraşul australian, care a trecut prin şase perioade de carantină însumând în total 262 de zile, urmează să ridice ordinele de rămânere la domiciliu în cursul acestei săptămâni, când se preconizează că rata de vaccinare va ajunge la 70%. Duminică, statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, a înregistrat 1.838 de cazuri noi de coronavirus şi 7 decese, precizează Reuters.
În plan politic, socialistul Olaf Scholz este tot mai aproape de a deveni succesorul Angelei Merkel în funcţia de cancelar, remarcă Reuters, după ce, potrivit Politico, ecologiştii au votat pentru a începe discuţiile pentru formarea unei coaliţii cu socialiştii şi liberalii. Vinerea trecută, cele trei partide au prezentat un document care rezumă punctele lor de convergenţă și reformele pe care intenționează să le efectueze în următorii patru ani, angajamentele principale fiind nicio creştere a impozitelor, nicio creştere a plafoanelor de îndatorare a ţării şi o renunţare cât mai rapidă la utilizarea cărbunelui drept combustibil, detaliază Le Point. „Formarea unui nou guvern în Germania este așteptată cu nerăbdare de partenerii țării care se tem de luni de paralizie, în special la nivelul UE, dacă vidul politic de la Berlin continuă”, comentează cotidianul francez.
În Cehia, miliardarul Andrej Babis, al cărui partid populist a pierdut la limită alegerile parlamentare săptămâna trecută, a renunţat la ideea de a redeveni prim-ministru, constată Le Figaro. Astfel, ţara se pregătește să treacă de la populismul lui Babis la un guvern conservator, remarcă şi El Pais. Cotidianul spaniol anticipează că schimbarea atitudinii noului guvern va fi semnificativă, întrucât experţii consideră că aspecte precum aderarea Cehiei la NATO și rolul acesteia în cadrul Uniunii Europene nu vor mai fi puse la îndoială.
În Marea Britanie, asasinarea lui Sir David Amess, un parlamentar al Partidului Conservator, la o întâlnire cu alegătorii săi din sud-estul Angliei, readuce în discuție riscurile întâmpinate de parlamentari în contextul climatului politic tot mai dur din ţară, constată Financial Times. Moartea violentă a lui Amess survine la cinci ani după asasinarea parlamentarei laburiste Jo Cox, dar de atunci, nivelul urii la adresa reprezentanților aleși ai țării a crescut semnificativ. Din datele poliției reiese că, între anii 2016 – 2020, s-au înregistrat 678 de delicte ale căror victime au fost parlamentari, dar multe dintre ele nu au fost denunţate. Pentru unii parlamentari, amenințările cu moartea sau violul au devenit un lucru obișnuit, iar un asalt zilnic cu email-uri agresive a dus la instalarea unor sisteme de alarmă în locuințe și, în unele cazuri, la solicitarea protecției poliției, detaliază Financial Times.
În planul securităţii globale, Washington Examiner remarcă vizita pe care şeful Pentagonului, Lloyd Austin, o întreprinde în aceste zile în Georgia, Ucraina şi România, subliniind că vizita are menirea de a transmite un mesaj clar Rusiei că Statele Unite şi aliaţii NATO vor sprijini ferm suveranitatea Ucrainei şi a Georgiei în faţa provocărilor şi expansiunii militare ruseşti din ultimul deceniu. În timpul vizitei la Bucureşti, Lloyd Austin ar urma să exprime aprecierea Statelor Unite pentru statutul de „aliat model” al României. “România … face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO, așa că avem ocazia să recunoaștem și să apreciem acest lucru“, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul Departamentului american al Apărării. (Carolina Ciulu)/cciulu/dsirbu
RADOR, 17 octombrie