Noul coronavirus a făcut o victimă care intrase în istorie și care fusese extrem de respectată pe plan mondial. Este vorba despre Colin Powell, fost șef de Stat Major Interarme și fost secretar de stat în timpul primului mandat al președintelui american George W. Bush. Anunțată rapid de presa internațională, vestea a căpătat o gravitate în plus, având în vedere că Powell fusese vaccinat cu ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului.
Anunțând tristul eveniment de ieri (luni), ziarul american The New York Times amintește că „un discurs al lui Powell, rostit în fața Națiunilor Unite, a făcut ca SUA să declanșeze războiul din Irak”. Referindu-se la același discurs, un ziar american mai de dreapta, New York Post, îl citează pe însuși Colin Powell, care ulterior ar fi declarat că afirmațiile de atunci „i-ar fi pătat cariera pentru totdeauna”. „Lumea a pierdut una dintre cele mai mari personalități ale sale”, ar fi declarat actualul secretar american al apărării, Lloyd Austin, aflat la Tbilisi, în Georgia, care este citat de ziarul francez Le Monde. „Am pierdut un mare prieten și un mentor”, a mai spus Austin, citat de același ziar. Marcând și el evenimentul, cotidianul german Frankfurter Allgemeine observă că, „deși republican, la alegerile prezidențiale de anul trecut, Powell l-a susținut pe actualul președinte Joe Biden, declarându-se împotriva lui Donald Trump, președintele republican de atunci”.
Revenim la ziarul Le Monde, care anunță că, cităm, „ambasadorul Franței în Belarus a fost obligat să părăsească, ieri (luni), această țară”. O altă publicație franceză, Le Point, precizează că motivul invocat de autorităție belaruse a fost acela că „ambasadorul Nicolas de Bouillane de Lacoste, nu și-ar fi prezentat în timp util scrisorile de acreditare”. Și același Le Point notează că „ambasadorul în Franța al Republicii Belarus a fost convocat la Minsk pentru consultări”.
Dar, tot în Europa, Rusia este cea care atrage mai cu osebire atenția în privința unor măsuri cam pe aceeași temă. Ziarul belgian La libre Belgique informează că „Rusia și-a suspendat misiunea sa pe lângă NATO, procedând la fel și cu misiunea Alianței Nord-Atlantice de la Moscova”. Același ziar amintește că „decizia se datorează faptului că opt reprezentanți ai Rusiei la NATO au fost acuzați că ar fi spioni”. Dinspre partea rusă, cotidianul central Pravda afirmă că, „în general, relațiile Rusiei cu NATO erau deja înghețate” și că, „în conseciță, gestul actual al Moscovei este mai degrabă o confirmare a acestui fapt. Orice schimbări în relațiile viitoare cu alianța nu sunt posibile, întrucât ce schimbări mai pot exista acolo unde nu mai există nimic special și nimic de schimbat?”, comentează tot Pravda.
Dar, după cum se știe, disensiuni există și în Europa Occidentală, iar cea dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană durează de ani întregi, ea datorându-se de acum celebrului Brexit. „Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, consideră că negociatorilor din UE și din Regatul Unit trebuie să li se acorde mai mult timp ca să ajungă la un acord comercial în privința Irlandei de Nord”, afirmă publicația US News & World Report, citând agenția Reuters. Un ziar britanic, The Independent, notează că „pretențile britanice vizând retragerea jurisdicției UE din Irlanda de Nord nici nu intră în cadrul actualelor tratative”. Un alt ziar britanic, Daily Express, titrează chiar că „negociatorului britanic David Frost i-a fost arătată ușa atunci când acesta a pus problema retragerii din Irlanda de Nord a jurisdicției Curții Europene de Justiție”. În ceea ce îl privește însă, Dominic Raab, vicepremier și totodată secretar de stat al justiției din Marea Britenie, este citat de publicația portugheză Diario de Noticias declarând următoarele: „Nu cred că este treaba Curții Europene de la Strasbourg să ne spună ce să facem în privința sistemului nostru de sănătate, în privința asistenței noastre sociale sau în privința forțelor noastre de poliție”. Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson nu pare prea îngrijorat de asemenea probleme. Celebrul actor britanic Michael Caine, în vârstă de 88 de ani, este uimit de atitudinea lui. În The Guardian, el se întreabă: „Cum adică? Rafturile snt goale, sunt cozi la benzinării, iar el pleacă în Spania, la Marbella?”
În schimb, premierul român desemnat, Dacian Cioloș, nu pleacă nicăieri și tocmai și-a desemnat guvernul. „Eu cred că guvernul său are șanse, dar nu din cauză că ar fi cel mai bun guvern care poate exista, ci pentru că va fi un guvern de sacrificiu”, afirmă un analist citat de canalul francez Euronews. Oricum, din zona Golfului Persic, piblicața Saudi Gazette subliniază că, „potrivit criticilor, numirea lui Cioloș ca premier a fost o mișcare abilă din partea președintelui Klaus Iohannis, o mișcare în urma căreia, orice ar face, Cioloș nu va avea decât de pierdut”.
(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)