Unele dintre problemele apărute în relațiile de cuplu, dar și în cele dintre părinți și copii sunt cauzate de inversarea rolurilor, a declarat, miercuri, pentru RADOR psihologul Andra Botez, coach NLP (programare neurolingvistică).
”De multe ori, în cuplurile, care au copii, partenerii de cuplu își spun ”mami” și ”tati”. Într-un cuplu, suntem ”draga” și ”dragul”, ”iubitul” și ”iubita” sau ne spunem pe nume, dar nu suntem ”mami” și ”tati””, a spus specialistul NLP.
Aceasta a arătat că, în timp, felul în care partenerii de cuplu se adresează unul altuia are consecințe asupra relației dintre ei.
”Femeia al cărei soțul i se adresează cu ”mami”, se va comporta ca o mamă pentru toți membrii familiei, va exercita cel mai pregnant acest rol și, va uita, cu timpul, să fie femeie, iubită, soție ”, a explicat Andra Botez.
Ea a spus că o altă inversare de roluri în cuplu este cea în care femeia e în rol de bărbat, iar bărbatul în rol de femeie. Cel mai mult se vede acest lucru în cuplurile în care femeia este centrată pe carieră, iar bărbatul face mâncare și are grijă de copii. Aceste cupluri funcționează atâta vreme cât fiecare dintre parteneri este mulțumit, dar în momentul în care unul dintre ei evoluează,și își revendică rolul de drept, în cele mai multe cazuri, se ajunge la separare .
Psihologul a arătat că inversarea de rol se poate realiza și în relația părinte-copil, când părintele împovărează inconștient cu problemele lui copilul copilul, iar copilul intrâ în rolul de părinte al propriului părinte și de salvator al acestuia.
”Inversarea de rol este posibilă, atâta vreme cât titularul de rol, ca să îi spunem așa, nu își ocupă rolul în care a fost născut….”, a mai spus Andra Botez.
Székely Ervin
RADOR – 20 octombrie