Puținii ghețari africani vor dispărea în următoarele două decenii din cauza schimbărilor climatice, este avertismentul peremptoriu conținut într-un nou raport coordonat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și publicat înainte de conferința Națiunilor Unite privind clima în Scoția, care începe pe 31 octombrie. Raportul evidențiază consecințele economice și sociale grave legate de impactul schimbărilor climatice. Pe scurt: continentul care contribuie cel mai puțin la încălzirea globală, va suferi cel mai mult. În Africa, 1,3 miliarde de persoane se află într-o situație „extrem de vulnerabilă”, în timp ce continentul se încălzește mai mult și cu o viteză mai mare decât media globală. Și, totuși, cele 54 de țări din Africa sunt responsabile pentru mai puțin de 4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Doar trei munți din Africa sunt acoperiți de ghețari: masivul Muntelui Kenya, al doilea vârf cel mai înalt din Africa, munții Rwenzori, un lanț montan la granița dintre Uganda și Republica Democrată Congo și faimosul continentului, Muntele Kilimanjaro din Tanzania. Raportul se concentrează pe reducerea ghețarilor ca simbol al rapidității și extinderii schimbărilor care au loc. „Ratele de contracție actuale [ale acestor ghețari] sunt mai mari decât media globală. Dacă va continua așa, va duce la deglaciația totală până în 2040”, avertizează raportul.
Raportul prezintă estimări asupra efectelor economice ale schimbărilor climatice. „În Africa subsahariană, schimbările climatice ar putea reduce ulterior produsul intern brut cu până la 3%, până în 2050”, scrie în raport Josefa Leonel Correia Sacko, comisar pentru economia rurală și agricultură din Uniunea Africană. „Până în 2030, se estimează că până la 118 milioane de persoane extrem de sărace (adică trăiesc cu mai puțin de 1,90 de dolari pe zi) vor fi expuse secetei, inundațiilor și căldurii extreme, dacă nu vor fi adoptate măsuri adecvate”. Deja, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că Madagascar, o națiune insulară din Oceanul Indian, este unul dintre teritoriile în care „condiții asemănătoare foametei au fost determinate de schimbările climatice”.
„Pe parcursul anului 2020, indicatorii climatici din Africa s-au caracterizat prin încălzirea continuă a temperaturilor, o accelerare a creșterii nivelului mării, condiții meteorologice și climatice extreme, cum ar fi inundații, alunecări de teren și secete, cu impact devastator. Restrângerea rapidă a ultimilor ghețari rămași în Africa de Est, care este prevăzut să se topească complet în viitorul apropiat, semnalează amenințarea unei schimbări iminente și ireversibile pentru sistemul terestru”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în prefață.
https://www.rainews.it/
Traducerea: Oana Avram/oavram