Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Aleksandr Gruşko, a calificat drept periculoase tentativele NATO de a transforma Marea Neagră într-o arenă de confruntare. Procesul de amplasare a armamentului de către statele NATO în apropierea granițelor Rusiei este în desfășurare, iar Moscova este la curent cu acest fapt, a declarat vineri ministrul adjunct rus de externe Aleksandr Gruşko, într-un interviu acordat pentru postul de televiziune Rossia-24.
„Procesul este în desfășurare, ştim că are loc”, a mai afirmat ministrul, răspunzând la o întrebare pe această temă. El a adăugat că NATO încearcă să transforme Marea Neagră într-o arenă de confruntare, aceasta fiind o cale extrem de periculoasă.
”În momentul de faţă s-au axat pe regiunea Mării Negre, unde observăm o activitate sporită pe teritoriul Bulgariei și României şi conduc lucrurile în acea direcţie de a transforma Marea Neagră (Marea Baltică au transformat-o deja într-o arenă de concurenţă militară) într-o arenă de confruntare militară”, a declarat ministrul rus, în interviul acordat postului de televiziune Rossia 24. Gruşko a menționat faptul că aceasta cale este una extrem de periculoasă, fiind în stare să genereze riscurile unor incidente militare şi escaladări”.
„Ţin să subliniez că în 2014 a fost luată decizia de a înceta orice cooperare practică cu Rusia, fiind întrerupte contactele la nivel militar. Atunci când NATO ne spune că este necesară o îmbunătățire a mecanismelor de prevenire a incidentelor militare periculoase, iar noi îi spunem că suntem pregătiți pentru a examina convergenţa maximă admisă a distanței dintre o navă de război și o aeronavă, nu ni se permite să includem (în discuție) militarii”, a continuat ministrul. Gruşko a mai menţionat faptul că Federația Rusă nu este pregătită în etapa actuală să intre într-un dialog politic, întrucât ”militarii ar putea pe deplin să ajungă la un acord”.
”Nu mai vorbesc despre faptul că unele dintre măsurile pe care le-am elaborat referitor la regiunea baltică au fost dezvoltate datorită unei abordări extrem de depolitizate, datorită inițiativei președintelui finlandez Sauli Niinistö, participării Suediei neutre, participării țărilor baltice, experților, militarilor civili. Graţie lor au fost adoptate măsuri care, chiar dacă destul de nesimnificative, totuşi au îmbunătățit situația. Am fost dispuşi să mergem mai departe, dar cei din NATO nu au fost pregătiți”, a conchis ministrul adjunct de externe al Federației Ruse./vdraguta/atataru
(Agenţia de presă TASS – 22 octombrie)