Amenajarea unei case cuprinde multe elemente de design diferite, de la tipul de pardoseală și gama cromatică folosite până la modul în care este aranjat mobilierul în fiecare cameră. Indiferent de gusturi, puteți utiliza diferite combinații de culori, structuri și piese de mobilier pentru a vă face casa confortabilă, practică și primitoare. De pildă, mobilierul deschis la culoare, cum ar fi cel din răchită sau lemn moale, poate crea o atmosferă de seninătate, în timp ce lemnul întunecat și greoi oferă locuinței o calitate regală și stăruitoare. Iluminatul poate fi amenajat pentru a crea o anumită stare de spirit sau pentru a face casa veselă și luminoasă, iar schemele de culori pot completa orice atmosferă pe care doriți să o insuflați.
Și totuși, mobilierul și designul nu pot duce
mai mult de-atât. O casă frumoasă, oricât de bine este proiectată, este pur și simplu o casă ca oricare alta. Pentru a transforma o locuință banală și anostă într-una cu adevărat spectaculoasă și originală trebuie să ne îndreptăm cât mai repede atenția spre accesorii și decorațiuni. De la colecții de artă la ceainice, de la tablouri și până la vaze, accesoriile sunt cele care conferă personalitate și caracter unic unei case. Indiferent că alegeți să afișați cu mândrie vesela bunicii în zona de servit masa sau în bucătărie sau vă agățați fotografia de familie preferată deasupra șemineului, accesoriile sunt indispensabile pentru a reflecta cine sunteți în realitate și ce este important pentru familia dvs. Accesoriile vă deosebesc locuința de celelalte case și vă fac să simțiți că sunteți cu adevărat „acasă”.
* Opere de artă – Deși este posibil să nu aveți chiar un Picasso original atârnat pe peretele din living, arta poate deveni punctul focal al oricărei încăperi. De la tablouri la sculpturi și până la desenele cu creioane colorate ale copiilor, arta este unul dintre cele mai comune și mai interesante accesorii pentru casă. Indiferent de gusturi sau de schema de decorare, puteți găsi sau crea o piesă de artă care se va potrivi perfect aspectului general al casei dvs. Dacă doriți să mergeți pe un decor modern, luați în considerare o sculptură metalică suspendată pe perete sau un tablou colorat îndrăzneț. Dacă locuința dvs. este ceva mai tradițională, luați în considerare sculpturile din porțelan și ceramică sau un peisaj clasic. Reproducerile operelor clasice sunt întotdeauna populare, la fel ca și piesele religioase precum icoane, cruci creștine, Steaua lui David sau figurinele cu Buddha din jad sau lemn de trandafir. Unul dintre cele mai bune lucruri despre artă este că puteți găsi articole absolut inedite care să vă transforme decorul casei într-unul incomparabil. Utilizarea artei în decorul „casnic” datează din timpurile preistorice, când omul antic a creat picturi rupestre care au servit atât ca decor, cât și pentru comunicare. Sute de picturi rupestre există și astăzi și servesc drept destinații turistice populare, în special în Franța și Spania. Se poate chiar susține teoria conform căreia decorul casei, în forma sa cea mai de bază, este un tip de artă. Selecția atentă a culorilor, vopselelor, țesăturilor, pardoselilor și mobilierului este în sine artificială, dar este nevoie de un ochi priceput pentru a potrivi toate aceste elemente între ele și pentru a decora cu succes o casă.
* Covoare – Covoarele nu trebuie să fie o simplă țesătură care acoperă podeaua; ele pot fi la fel de ornamentale ca orice alt element dintr-o cameră. Nimic nu vă va face să vă simțiți mai bine ca un covor sub picioare. Acesta oferă un strat de căldură și confort, care nu este asigurat de niciun alt tip de pardoseli. Disponibile în modele, culori și stiluri aproape infinite, covoarele au fost folosite pentru accesorizarea caselor de mii de ani. Covoarele antice sunt adesea tratate ca „moșteniri de familie” și transmise de-a lungul generațiilor. Cel mai vechi covor cunoscut existent datează din secolul al V-lea î.Hr. și este denumit „covorul Pazyryk”. Găsit într-o movilă de pe un mormânt din Rusia siberiană, lângă granița cu Mongolia, designul covorului este similar cu arta oamenilor din această regiune, determinând istoricii să creadă că țesătura chiar a fost realizată local. Deși oamenii din Pazyryk sunt creditați cu crearea covoarelor moderne de azi, perșii au perfecționat tehnicile de confecționare. Persia, un imperiu străvechi situat în Iranul modern, a fost renumită încă din secolul I î.Hr. pentru covoarele sale rafinate. De-a lungul istoriei, covoarele persane au fost căutate de colecționarii înstăriți din întreaga lume. Astăzi, aceste covoare încă reprezintă unele dintre principalele bunuri de export ale Iranului. Deși o mare parte din procesul de confecționare a covoarelor a fost mecanizat, modelele țesute manual sunt cele mai râvnite, datorită măiestriei lor unice.
* Plante de interior – Plantele de interior ajută la primenirea aerului și inspiră viață într-un spațiu limitat. Plantele sunt un accesoriu excelent nu doar pentru că arată bine și dau o notă exotică, ci și pentru că ne fac să ne simțim excelent. Studiile au arătat că plantele nu doar că elimină dioxidul de carbon din aer și îl transformă în oxigen, ci neutralizează și substanțele chimice dăunătoare precum polietilenele și formaldehidele. Aceste substanțe chimice apar în mod natural în multe tipuri de mobilier, pardoseală și vopsele utilizate în casă și au fost legate de boli respiratorii sau de altă natură. Unele dintre cele mai bune plante pentru îmbunătățirea calității aerului includ iedera englezească, bambusul, limba soacrei sau limba șarpelui, crinul păcii și planta păianjen, cunoscută și sub denumirea de „voalul miresei”. Alte studii au arătat că plantele pot scădea stresul, pot îmbunătăți starea de spirit și ne ajută să ne simțim mai creativi. Un studiu recent indică faptul că persoanele care au cel puțin o plantă în spațiul de lucru au o tensiune arterială medie, cu patru procente mai mică decât cea a oamenilor care nu dețin plante. O altă cercetare sugerează faptul că oamenii ar putea genera idei mai originale atunci când lucrează în zone decorate cu plante. În sens decorativ, plantele sunt atrăgătoare atât vizual, cât și pentru mirosurile pe care le degajă. De ce să cheltuiți bani căutând odorizantul artificial potrivit, când plantele cu flori pot avea același rol, în mod natural? Când vă alegeți plantele, încercați să le găsiți pe cele care să vă completeze decorul. Ferigile și cele gen viță de vie funcționează bine cu teme victoriene și clasice, florile colorate îndrăznețe arată excelent cu un decor modern, iar cactușii se potrivesc bine cu decorurile din sud-vest sau în culori pământii. Dacă credeți că sunteți prea ocupat pentru a îngriji o plantă, v-am recomanda să vă gândiți din nou. Încercați plante care să nu necesite prea multă lumină sau udări frecvente, cum ar fi planta de jad, arborele de cauciuc sau planta păianjen, și veți avea toate motivele să „adoptați” o plantă de interior.
* Oglinzi – Nu mai există niciun dubiu că oglinzile pot „reflecta” ideea de spațiu. Pentru o accesorizare optimă, încercați să adăugați oglinzi în tot decorul casei. Deși ne uităm în oglindă de nenumărate ori pe zi, rareori vedem magia din spatele acestui obiect decorativ. Oglinzile din podea până la tavan, precum cele de pe ușile dulapurilor, pot face instantaneu o cameră să pară de două ori mai mare. O oglindă așezată vizavi de o fereastră va aduce mai multă lumină naturală în spațiul de locuit, făcându-l să pară mai vast. Oglinzile așezate în colțurile întunecate sau mici pot atrage lumina în acea zonă, aducând o strălucire instantanee. Dincolo de aceste utilizări practice, oglinzile sunt unele dintre cele mai frumoase obiecte de decorare, având o multitudine de forme și dimensiuni. O oglindă înrămată poate deveni piesa centrală a unei încăperi, întocmai ca și un tablou. Chiar și oglinzile mici, de poșetă, de obicei argintii sau aurii, pot acționa ca accesorii complementare pentru decorul dvs. Cele mai vechi astfel de obiecte datează din secolul I d.Hr. și erau realizate din piese de argint sau bronz, foarte lustruite. Oglinzile de mână și, mai târziu, oglinzile întregi au devenit populare în Evul Mediu, deși până la Renaștere nimeni nu s-a gândit să adauge sticlă pentru a-i îmbunătăți proprietățile reflectorizante. Această îmbunătățire a fost adăugată de venețieni, care erau renumiți pentru lucrările uimitoare din sticlă. Oglinzile lor au devenit populare în toată Europa datorită calității reflectorizante superioare pe care au oferit-o. Pe măsură ce tehnicile de fabricare a oglinzilor au avansat, acestea au devenit din ce în mai ușor de produs, ceea ce a făcut ca până în secolul al XIX-lea, să fie aproape nelipsite în majoritatea gospodăriilor din întreaga lume occidentală.
* Colecții personale – Chiar dacă suntem în epoca internetului și a vitezei, nimic nu se compară cu afișarea unor obiecte personale adunate din diverse călătorii sau dintr-o cine știe ce pasiune recent descoperită. Fie că le folosiți ca pe o tablă plină de eșantioane din material textil, care să însuflețească atmosfera, un afișaj inspirațional, pe care să înghesuiți operele de artă preferate, sau doar ca pe un cadru pe care să notați numărul de telefon al instalatorului, panourile pline cu tot felul de nimicuri adaugă personalitate oricărui spațiu, fiind deosebit de utile. Asigurați-vă doar că alegeți unul suficient de mare pentru cerințele dvs. Ca materiale, pluta, de exemplu, este extrem de accesibilă și o puteți picta cu ușurință pentru a obține o culoare care se va potrivi cu întregul decor. Aceste accesorii neobișnuite conferă personalitate casei dvs. și, tocmai obiectele sau colecțiile ciudate pe care unii poate nici nu le înțeleg, vor face ca locuința să pară că vă aparține dintotdeauna. Indiferent dacă este vorba despre un ceas, un tablou, o armă veche din timpul războiului, sau despre colecția de figurine cu supereroi, casa dvs. nu v-ar mai reprezenta fără aceste obiecte. O colecție populară găsită în multe cămine este din domeniul muzicii, fie sub formă de CD-uri sau discuri de vinil clasice. La fel de populare sunt și colecțiile de filme. Vizitatorii sunt adesea atrași de aceste colecții și nu se pot abține să nu le răsfoiască pentru a descoperi gustul dvs. în materie.
* Ceainice și veselă la vedere – Deși ceaiul este savurat de mii de ani, primele ceainice au fost introduse în jurul anului 1500. Cele mai vechi modele, numite ceainicele Yixing, își au originea în provincia Jiangsu din China și au fost obținute dintr-un lut violet numit „zisha”, care se găsește doar în această regiune. Designul ceainicului s-a răspândit rapid în Asia și în Europa, unde ceaiul de după-amiază este o tradiție de secole. Ceainicele de astăzi vin în multe soiuri diferite, de la porțelan tradițional la modele mai noi, izolate sau chiar unicat. Pot fi admirate pentru frumusețea și designul lor, sau folosite ca piese centrale. Multe ceainice sunt transmise de-a lungul generațiilor, aducând o notă de istorie familială în decorul casei. Așadar, dacă vă place să savurați un ceai fierbinte cu siguranță veți dori să vă afișați și frumoasa colecție de ceșcuțe, pe care este musai să le aveți la îndemână atunci când aveți oaspeți. Un raft, o poliță, sau chiar un suport cu cârlige este răspunsul pentru dvs! Costă foarte puțin, arată minunat și eliberează din spațiul prețios al dulapului.
* Ceasuri – Da, știm că utilizați telefonul mobil pentru a verifica ora – toată lumea o face, dar dacă nu aveți un ceas de perete, înseamnă că decorul dvs. va avea de suferit. Un model clasic adaugă o atmosferă vintage și ajută la întregirea designului. Un perete gol ar arăta practic fără viață dacă nu ar avea un ceas îndrăzneț care să-i ofere contrastul mult visat. A avea în casă cel puțin un ceas de perete este un câștig în sine. Gândiți-vă doar că vă veți putea savura cafeaua de dimineață în liniște, fără a avea tot timpul senzația că întârziați și fără a verifica din minut în minut telefonul mobil (care, probabil, deja se află în poșetă, pentru a nu-l uita când plecați în grabă).
* Lămpi de perete – Luminile de perete pot face o reală diferență pentru ambianța și funcționalitatea unei camere. Cu toate acestea, ele necesită o planificare (nu întotdeauna ușoară), un electrician și, inevitabil, o anumită stare de agitație. Există însă o opțiune mai ușoară: mini-candelabrele sau aplicele de perete cu plug-in, care oferă toate aspectele favorabile ale unei lumini de perete, folosind o priză electrică obișnuită. Cum stilul industrial este la modă în acest moment, fierul forjat din care sunt confecționate unele modele nu face decât să adauge un aspect elegant. Dacă doriți o iluminare „pe sarcini” (adică citit, scris, lucru), căutați lămpi metalice în stil utilitar, pe care le puteți îndoi, înclina sau curba după pofta inimii.
* Piese cu rotițe – Oricât de zgomotoase ar fi sau oricât de multe urme ar lăsa pe covor și pardoseală, trebuie să recunoaștem utilitatea pieselor de mobilier cu rotițe. Sunt mult mai versatile și ușor de folosit! Ce poate fi mai comod decât să vă puteți trage măsuța de cafea lângă canapea pentru a avea un loc sigur de așezat cana sau revista preferată. Și apoi, există o multitudine de alte piese ce pot fi mutate de colo-colo doar printr-o simplă tragere ușoară – un scaun, un fotoliu, o măsuță laterală, etc. Așadar, nu va gândiți la incoveniente, pentru că există o rezolvare la orice problemă… de design!
* Vaze – Dacă aveți măcar o vază în casă, sunteți pe drumul cel bun. Dintre toate accesoriile folosite în casă, vazele au una dintre cele mai lungi istorii. Primele vaze cunoscute datează din Grecia antică, unde au fost făcute în principal pentru utilizări practice, cum ar fi depozitarea de alimente. Au fost găsite vaze care datează din jurul anului 5000 î.Hr., iar imaginile și sculpturile pe care le înfățișează reprezintă unele dintre cele mai utile informații pe care le avem despre viața greacă antică. Chinezii au produs, de asemenea, multe vaze care au supraviețuit până în ziua de azi, inclusiv vazele Ming. Produse în timpul dinastiei Ming (în jurul secolelor XIV – XVI d.Hr.), aceste vaze au fost realizate din porțelan și pictate în mod elaborat, ceea ce le face un obiect de colecție extrem de râvnit astăzi. În prezent, vazele din ceramică, cristal și sticlă sunt folosite pentru a completa cu succes decorul unei locuințe. Sunt populare ca recipiente pentru etalarea florilor proaspete sau artificiale, dar sunt apreciate și pentru frumusețea și aspectul decorativ de sine-stătător.
* Suport de umbrele – Dacă aveți suficient spațiu pe holul de la intrare, un suport de umbrele este unul dintre acele lucruri simple care vă vor face viața de zi cu zi mult mai organizată. Dacă aveți nevoie în grabă de o umbrelă, veți știi exact unde să o găsiți – și unde să o așezați când soarele va ieși din nou. Trebuie să recunoaștem că există ceva neobișnuit, de modă veche și chiar ceva impunător la acest obiect, întrucât îl putem descoperi unde ne așteptăm mai puțin, ca de exemplu, într-un hotel sau o braserie de lux, mai ales modelele tradiționale din cupru sau piele. Veți găsi suporturi de umbrele în diferite forme și stiluri pentru a se putea integra în orice tip de design al unei încăperi, combinând astfel utilul cu plăcutul. Din punct de vedere cromatic, puteți opta pentru unele cu un colorit minimalist, alb – negru, sau pentru cele cu tonuri cromatice pastelate, care vor oferi eleganță. Materialele din care sunt confecționate suporturile de umbrele sunt foarte rezistente și stabile, fiind în mare parte fabricate din metal. Suportul pentru umbrele poate fi folosit atât pentru umbrelele cu mâner, cât și pentru cele pliabile, de geantă.
* Lumânări – Pe lângă lumina suavă și discretă pe care o emană, lumânările, spre deosebire de becurile clasice, pot aduce și o notă accentuată de romantism. Lumânările au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a oferi lumină, căldură și ambianță. Adesea asociate cu melancolia și visarea, lumânările reprezintă o modalitate excelentă de a crea o dispoziție de relaxare și calm. Cele mai vechi lumânări au fost create de romanii antici, care au rulat foi de papirus și le-au cufundat într-un fel de seu topit. Se crede că și chinezii au creat lumânări în același mod, folosind hârtie de orez în locul papirusului. Din pricina mirosului înțepător, a funinginii și a resturilor, în cele din urmă materia primă fost înlocuită cu ceară de albine, ulei de balenă și apoi parafină. Astăzi, sunt populare lumânările făcute din ceară de soia, întrucât ceara este moale, arde lent și fără miros. De-a lungul istoriei, lumânările au jucat un rol major în multe religii. Hanukkah, festivalul evreiesc al luminilor, este cunoscut pentru utilizarea lumânărilor sale, care au jucat un rol însemnat în această sărbătoare, încă de la începuturile sale, în jurul anului 165 î.Hr. Se spune că împăratul roman Constantin (sau Constantin cel Mare) a folosit pentru prima dată lumânările într-o sărbătoare de Paște, în secolul al IV-lea d.Hr., existând, de asemenea, referiri la lumânări și în Biblie. Pentru budiști lumina „degajată” de lumânări reprezintă, de fapt, iluminarea pe care o caută. Lumânările pot fi încorporate în casa dvs. sub mai multe forme, de la colecții de lumânări mici, până la modele mai mari, așezate în propriile suporturi decorative sau sfeșnice. Chiar dacă nu le veți aprinde niciodată, lumânările de astăzi sunt create pentru a completa decorul casei dvs. doar pe baza culorii și a designului lor.
* Accesorii din răchită – Coșurile și cutiile de depozitare sunt cea mai la îndemână opțiune pentru majoritatea dintre noi. Acestea dau impresia de organizare fără a ne solicita o ordine nesfârșită, atent atribuită. În baie, le puteți folosi inclusiv ca suport pentru hârtia igienică, sau pentru a stoca articolele de baie pe jumătate terminate. În bucătărie, folosiți-le pentru prosoape de hârtie sau consumabile de cafea, iar în camera de zi adunați jucăriile împrăștiate. De asemenea, funcționează excelent pe holuri, pentru încălțăminte și în dormitoare pentru reviste și alte mărunțișuri.
* Taburet pentru picioare – Acest obiect extrem de util poate fi ușor trecut cu vederea în timp ce vânăm fotoliul ideal. Dacă spațiul și bugetul vă permit, achiziționați această piesă uimitor de versatilă care adaugă un aer relaxant și vintage. Taburetele pentru picioare, otomanele și pouf-urile funcționează ca scaune suplimentare, ca suprafețe de rezervă pentru cărți, reviste, laptopuri sau tablete și, desigur, ca spațiu de relaxare a picioarelor. Mergeți pe detalii clasice, modele tapițate sau, din contră, pe modele moderne, în funcție de stilul de design, și, chiar dacă sunteți sau nu un împătimit al acestora, investiți în mai multe exemplare. Vă asigurăm că nu veți regreta!
* Rafturi înguste – Rafturile foarte înguste sunt un loc minunat pentru a afișa o colecție de artă, sau poze și fotografii de familie. Desenele copiilor, citatele inspiraționale sau portretele pot sta lângă lucrări de artă mult mai serioase. Relativ ieftine, prin adoptarea acestor rafturi puteți evita operațiunea de găurire a pereților pentru a atârna un tablou sau o fotografie, dar și durerea care ni se citește în ochii atunci când ne dăm seama că am bătut cuiul prea sus sau prea jos. Plus că ar trebui să găurim un întreg perete ca să putem atârna toate operele pe care le-am achiziționat în timp. Luați în considerare amplasarea a trei rafturi unele sub altele sau în șir, pentru a umple un întreg perete.
* Nimic – Unii oameni consideră că cele mai bune accesorii pentru casă sunt cele care lipsesc. Acest concept este popular pentru cei care preferă amenajările minimaliste. Minimalismul accentuează utilizarea culorii și a structurii în detrimentul dezordinii (dată uneori de prea multe accesorii) și a temelor de decorare complicate. O casă amenajată după aceste principii se concentrează asupra noțiunilor de bază, singurul mobilier fiind cel necesar pentru traiul de zi cu zi, și orice altceva în plus fiind depozitat în mod îngrijit, departe de ochii indiscreți. Pardoselile și alte suprafețe sunt clare și lipsite de dezordine. Sunt utilizate culorile solide în locul modelelor complexe, înghesuite vizual. Acest lucru nu înseamnă că locuința dvs. ar trebui să fie complet lipsită de accesorii și decorațiuni, ci pur și simplu să alegeți calitatea în detrimentul cantității, atunci când vine vorba de design interior. O singură lucrare de artă, o fotografie de familie sau o vază cu flori mereu proaspete ar putea completa cu succes acest aspect. De ce este atât de căutat acest stil? În primul rând, este ușor de păstrat. Nu există părticele de praf și nu trebuie să vă chinuiți prea mult cu dereticatul. În al doilea rând, o casă fără elemente haotice calmează și ajută la menținerea unui nivel scăzut de stres. Fără atât de multe lucruri care să ne distragă privirea și mintea, suntem mai capabili să ne concentrăm, dar și să ne relaxăm. Acest stil își are rădăcinile în arhitectura japoneză, care la rândul său este puternic influențată de Budism și faimoasele principii Zen. Aceste principii se bazează pe atenție, grijă, înțelegere, concentrare și conștientizare de sine, toate acestea fiind mai ușor de realizat atunci când nu suntem distrași de multitudinea de accesorii din propriile locuințe.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.makaan.com/iq/living/9-must-have-accessories-to-beautify-your-home
https://aprettyfix.com/9-home-decor-essentials-every-home-should-have/
https://thewiredshopper.com/home-decor-essentials-items-you-must-have/
https://www.essentialhome.eu/inspirations/lifestyle/must-have-accessories-decorate-luxurious-home/