În cadrul Uniunii Europene presiunea ideologică a atins proporţii fără precedent, a declarat marţi, la Budapesta, premierul Viktor Orbán, după ce a primit-o în biroul său din fosta mănăstire Carmelită pe Marine Le Pen, preşedinta partidului francez Adunarea Naţională.
Premierul ungar, preşedintele FIDESZ a declarat la o conferinţă de presă inernaţională susţinută alături de Marine Le Pen: Comisia Europeană s-a transformat din gardianul tratatelor într-un centru ideologic, Polonia și Ungaria se confruntă zilnic cu această formă modernizată în stilul UE a doctrinei Brejnev. Viktor Orbán a spus că în cadrul întrevederii au constatat cu tristeţe că exercitarea presiunii ideologice în UE a atins proporţii fără precedent.
Promovarea migraţiei şi a societăţii deschise a atins un nivel fără precedent, iar Comisia Europeană s-a transformat din gardianul tratatelor într-un centru ideologic. În sistemul mondial al Uniunii Sovietice doctrina Brejnev a însemnat că dacă un stat membru a deviat de la ideologia determinată la nivel central, ceilalţi membri ai taberei socialiste au devenit îndreptăţiţi să se amestece în treburile interne ale statului în cauză, a afirmat premierul, care a adăugat: Fără îndoială, nu este indiferent sub ce formă are loc intervenţia, deoarece intervenţia tancurilor sovietice era mult mai brutală decât procedura statului de drept, dar intervenţia rămâne totuşi intervenţie. „Iar acum vedem o formă modernizată a doctrinei Brejnev în Uniunea Europeană de care are parte zilnic nu doar Polonia, ci şi Ungaria”.
În ultimii ani au fost multe încercări prentru „răstignire pe cruce” a Ungariei în Parlamentul European. Viktor Orbán i-a mulțumit Marinei Le Pen pentru faptul că de fiecare dată când Ungaria a fost atacată pe nedrept în Parlamentul European, domnia sa și partidul său au fost mereu alături de Ungaria.
Premierul ungar a menţionat că la întâlnirea avută cu Marine Le Pen au fost de acord că se confruntă cu provocări majore, competitivitatea UE în economia globală este în scădere şi nu are suficientă influenţă şi putere politică pe plan internaţional. Nu s-a reuşit soluţionarea presiunii migraţioniste exercitate asupra Uniunii Europene. Această presiune – a spus premierul ungar – este „o rană vie”, este o povară şi o provocare constantă. La nivelul UE nu reuşeşc să lupte nici împotriva preţurilor energiei scăpate de sub control.
Viktor Orbán a declarat că împreună cu Marine Le Pen se opun creării oricărui tip de superstat european. De asemenea, au fost de acord că structurile tradiţionale de partid din întreaga Europă sunt pe cale de a se transforma, iar în această transformare vor să colaboreze. Dreapta europeană trebuie oricum reînnoită, iar FIDESZ este interesată în crearea unei noi grupări, a mai spus Viktor Orbán, care a adăugat: Partidul său a devenit „un burlac în politica europeană”, având în vedere că Partidul Popular European „a căzut în plasa ideologiei de stânga mainstream în aşa măsură”, încât FIDESZ nu a mai avut ce căuta în această grupare.
Viktor Orbán a amintit că pasul decisiv privind înfiinţarea noului grup a fost deja făcut atunci când la începutul lunii iulie 15 partide europene, printre care FIDESZ şi Adunarea Naţională din Franţa, au semnat o declaraţie comună. În opinia sa, atunci „s-a spart gheaţa”, de atunci se construieşte cooperarea, iar întâlnirea de azi este o etapă importantă a acestui proces. El a adăugat că în săptămânile şi lunile următoare se doreşte accelerarea acestui proces. Marine Le Pen şi partidul său sunt aliaţi potenţiali, a spus premierul, adăugând că se află la începutul discuţiilor, de aceea nu poate spune ce formă va lua cooperarea, dar intenţia există cu siguranţă.
Viktor Orbán a precizat că împreună cu Marin Le Pen sunt solidari cu fostul ministru de interne italian, Matteo Salvini, care este supus unor proceduri „extrem de nedrepte”. „Salvini este eroul nostru”, deoarece în calitate de ministru de interne a demonstrat că migraţia poate fi oprită chiar şi pe mare. În opinia premierului ungar, astfel de oameni ar merita recunoaştere şi respect în politica europeană, şi nu proceduri judiciare. Răspunzând la o întrebare, a precizat: În dezbaterea despre viitorul Europei, opinia ungară va avea ca teme centrale migraţia, suveranitatea şi libertatea.
Intensitatea valurilor migraţioniste la graniţele Europei este variabilă, însă „rana rămâne deschisă”, această chestiune nu este rezolvată, nu există un răspuns la întrebarea: ce vrea să facă Europa cu migraţia, a subliniat Viktor Orbán. La întrebarea, care dintre cadidaţi ar susţine la alegerilor prezidențiale franceze, în 2022, premierul ungar a spus: Ungaria respectă poporul francez și nu crede că ar trebui să ia atitudine în deciziile care îi aparţin poporului, mai ales dacă decizia se referă la o singură persoană.
Răspunzând la o altă întrebare, a precizat: Nu există demos european, deci voința poporului nu poate fi exprimată la nivel european, ci doar la nivel de stat național. Ideile Bruxelles-ului privind superstatul sunt o eroare, a conchis Viktor Orbán./rganciu/gpodea
MTI – 26 octombrie