Județul Neamț are o istorie complicată cu propriile deșeuri, până să ajungă să le proceseze și să le depoziteze curat și ecologic, printr-un SMID, „un sistem de management integrat al deșeurilor”, construit după standardele valabile pe teritoriul UE. Construit cu greu și „după lupte seculare”, Depozitul de Deșeuri nepericuloase Girov a stat patru ani în stand by până să ajungă în fine să fie operat profesionist de o companie mare (de fapt cea mai mare din România și de top în Europa de Est) – Eco Sud.
Abia din martie 2019 serviciile de administrare a depozitului au fost transferate, în urma unei licitații, către Eco Sud, operator recunoscut ca nefăcând rabat de la standarde ecologice precum și pentru faptul că respectă fără să ocolească reglementările dure ale Comunității Europene.
Cei 575.857 de locuitori ai județului Neamț pot să stea liniștiți 5-9 ani, deșeurile casnice din gospodăriile lor nu vor fi depozitate în lăcașuri temporare sau aruncate pe câmp, ci vor fi procesate și depozitate ecologic, prin urmare, nu vor mai infesta nici apele, nici solul și nici nu vor contamina aerul.
Cu o suprafață de 27 ha și o capacitate totală de 4.000.000 m3, depozitul include deocamdată trei celule – celula 1 (capacitate: 980.000 metri cubi, suprafață: 65.530 mp, durată estimată de viață: 5 ani), celula 2 (suprafață: 75.700 mp, durata estimată de viață: 9 ani) și celula 3 (54.100 mp, viață: 7 ani).