Cel mai mare exerciţiu transfrontalier în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă din acest an începe astăzi la Vrani, în judeţul Caraş-Severin. Exerciţiul este organizat în cadrul unui proiect de colaborare româno-sârb şi vizează testarea capacităţii de intervenţie în cazul unor inundaţii majore.
Reporter: Autoritățile locale și salvatorii profesioniști derulează proiecte în vederea creșterii performanțelor la intervenții. Cristian Bâtea, director de proiect în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin:
Cristian Bâtea: S-au identificat riscurile la care sunt supuse zonele din județul Caraș-Severin. Au fost montate plăcuțe de semnalizare pentru cetățeni, cu posibilele riscuri care sunt identificate în funcție de specificul zonei. Totodată, au fost achiziționate autospeciale 4 x 4 care să facă față terenului accidentat din județul Caraș-Severin în cazul unei intervenții și a fost achiziționat un cort gonflabil, modular, care poate fi folosit pe o perioadă îndelungă de timp, în zone greu accesibile, de angajații ISU Semenic.
Reporter: O avertizare hidrologică cod roșu de inundații pentru bazinul hidrografic al râului Caraș, cu estimarea depășirii cotelor de pericol în zona localității Vrani. Acesta este scenariul derulat în aceste două zile aici la Vrani, pe frontiera cu Republica Serbia. În cadrul exercițiului sunt testate echipamentele achiziționate în baza proiectului, precum și posibilitatea acționării în comun a salvatorilor profesioniști români și sârbi pentru înlăturarea efectelor viiturii și salvarea de vieți omenești și bunuri materiale.(Reporter: Mario Balint)/mcimpoaca/dsirbu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 noiembrie