Parlamentul a aprobat astăzi reducerea cotei de TVA la 5% pentru manuale, cărți și reviste în format electronic. Măsura va contribui la susținerea lecturii, în special în mediul rural, unde cetățenii au un acces limitat la biblioteci sau librării – a susținut deputatul USR Cătălin Teniță, unul dintre inițiatori.
Cătălin Teniță: Noi, ca țară, avem cele mai mari prețuri la cărțile electronice din lume. Practic, sunt cu 10% mai mari. De ce? Pentru că prețul la cărți este grevat de acel 19% TVA, care nu se aplică la cărțile tipărite, în vreme ce cam toate țările au acea cotă redusă de 5%. Ce face această lege? Scade la nivelul cărților tipărite acest TVA la 5%, face același lucru pentru abonamentele pe presa digitală.
Realizator: Inițiativa a fost susținută și de PNL. Deputatul liberal Sebastian Burduja a subliniat că măsura era necesară.
Sebastian Burduja: Este un proiect legislativ care ține de viziune și de echitate. Ține de viziune pentru că încolo se duce lumea, iar în România avem doar 1% din piața de carte pe segmentul digital, și e o chestiune de echitate pentru că avem cotă redusă deja pentru cărțile și publicațiile în format tipărit; conform Directivei Europene, putem să aplicăm și la cărțile și publicațiile în format digital.
Realizator: Cota redusă de TVA se aplică de la 1 ianuarie asupra bazei de impozitare pentru livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, pe suport fizic, dar și pe cel electronic, cu excepția celor care au un conținut video sau audio și a celor destinate publicității./lbadiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 noiembrie