Ungaria s-a aflat la preşedinţia Comitetului de Miniştri din Consiliul Europei (CoE) într-o perioadă cu mari provocări, cu toate acestea, preşedinţia a fost una de succes şi este predată acum Italiei, a declarat miercuri, la Strasbourg, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó. În cadrul întrunirii Comitetului de miniştri, şeful diplomaţiei ungare a declarat că circumstanţele din ultima perioadă au fost unele extraordinare din mai multe puncte de vedere, se scrie în comunicatul Ministerului de Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria.
Potrivit ministrului, Europa se află deja sub o puternică presiune migratorie şi dinspre est, nu numai dinspre sud şi sud-est, iar epidemia de coronavirus continuă să reprezinte o provocare majoră, atât din punct de vedere sanitar, cât şi economic. Péter Szijjártó a prezentat apoi activitatea preşedinţiei ungare, care se încheie. Ministrul ungar de externe a abordat mai întâi problema protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale şi a spus că este îngrijorător că în Europa, respectiv în vecinătatea Ungariei, aceste drepturi sunt încălcate în mod sistematic.
Péter Szijjártó a subliniat: Consiliul Europei ar putea juca un rol important în acest sens, mai ales după ce Comisia Europeană „a închis uşa” în faţa iniţiativei Minority SafePack. În acest sens, ministrul de externe a subliniat că Europa poate fi puternică numai dacă păstrarea identităţii şi culturii persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale este asigurată, aşa cum se întâmplă în Ungaria. Péter Szijjártó a vorbit şi despre evoluţiile îngrijorătoare din domeniul protecţiei libertăţii religioase, subliniind că creştinismul a devenit cea mai persecutată religie din lume şi că ar fi important ca Europa să ia măsuri în acest sens. Szijjártó a menţionat, de asemenea, că antisemitismul modern câştigă teren în Europa de Vest şi, în opinia sa, este o consecinţă a imigraţiei ilegale. „Admir felul în care ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, vorbeşte despre protejarea comunităţilor musulmane care au nevoie de ajutor. Noi de ce nu putem face asta, de ce nu suntem suficient de curajoşi pentru a sprijini comunităţile creştine care au nevoie de ajutor?” – a întrebat Péter Szijjártó.
Ministrul ungar a abordat şi subiectul protecţiei familiilor şi a copiilor, subliniind că Ungaria cheltuieşte peste 6% din produsul său intern brut pentru sprijinirea familiilor, aceasta fiind cel mai mare procent din Europa. Oficialul ungar a mai relatat că o parte semnificativă a vieţii s-a mutat în spaţiul virtual, iar mulţi utilizatori mai neexperimentaţi reprezintă o pradă uşoară pentru infractorii cibernetici, pentru cei care diseminează ideologii extremiste sau care fac propagandă sexuală. În opinia sa, şi în acest domeniu ar fi nevoie de o reglementare la nivel european, precum şi cu privire la faptul că
astăzi s-a ajuns la situaţia în care liderii unor companii – care nu au fost aleşi de către nimeni, niciodată – decid care dintre politicieni se pot adresa alegătorilor, pe platformele lor.
În timpul preşedinţiei sale, Ungaria a pus accent şi pe protejarea mediului, a spus ministrul. Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria este una dintre cele 21 de ţări din lume care au reuşit să îşi reducă emisiile – în timp ce şi-au crescut şi performanţele economice.
În încheiere, Szijjártó a menţionat că Centrul de Tineret din Budapesta al Consiliului Europei va fi reconstruit. Comitetul de Miniştri este principalul organism interguvernamental decizional al Consiliului Europei, format din 47 de state membre. Ungaria a deţinut preşedinţia acestuia începând cu mijlocul lunii mai, până la jumătatea lunii noiembrie./ademeny/pvelisar
(MTI – 17 noiembrie)