Survenit noaptea trecută, recentul contact video dintre președintele Statelor Unite, Joe Biden, și omologul său chinez, Xi Jinping, a atras, după cum era și de așteptat, atenția presei internaționale. Comentariile sunt însă aproape unanime în a sublinia faptul că niciunul dintre cei doi lideri nu a renunțat la pozițiile inițiale. „Biden și Xi promit să coopereze mai mult, dar nu se întrevede nicio cale de ieșire din impasul actual”, comentează cotidianul american The New York Times. Prestigioasa revistă americană Foreign Policy subliniază că „Biden și Xi s-au întâlnit pe fondul actualelor tensiuni existente între China și Statele Unite. Soluționarea rămâne evazivă, dar ambele părți au convenit că trebuie să stăpânească tensiunile existente”. Un ziar din Hong Kong, South China Morning Post îl citează pe președintele Xi, care i-ar fi spus lui Biden că „trebuie să găsim calea justă prin care să ne putem înțelege”. La rândul său, apelând la formule deja cunoscute, oficiosul chinez China People’s Daily scrie și el că „Xi a pledat pentru respect reciproc, coexistență pașnică și pentru o coopeare echitabilă pentru ambele țări”. Și totuși, ziarul francez Le Figaro subliniază și latura mai dură a dialogului celor doi, respectiv, momentul în care „președintele Xi l-ar fi avertizat pe omologul american ca, în privnța Taiwanului, să nu se joace cu focul”. Potrivit aceluiași ziar, Biden i-ar fi pus în vedere omologului său chinez „să nu schimbe în mod unilateral statutul actual al Taiwanului”.
Criza migranților blocați la granița dintre Belarus și Polonia a rămas și ea în atenția ziarelor străine, cele două țări și Uniunea Europeană lansând un tir de acuzații reciproce. „La frontiera dintre Polonia și Belarus, forțele poloneze i-au atacat pe migranți cu tunuri de apă și gaze lacrimogene”, titrează cotidianul francez Le Monde. „Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Dreptate, dorește să modifice legea cu privire la securitatea frontierelor, iar comisia de resort e angrenată în dispute”, notează cotidianul polonez Gazeta Wyborcza. Un alt ziar polonez, Rzeczpospolita, se întreabă „dacă nu cumva jertfa visului unui Belarus liber va fi prețul păcii la frontiera cu Polonia”. Iar în ziarul moscovit Pravda, un expert afirmă că „există riscul unui conflict armat între Belarus și Polonia, dar acest risc este foarte mic”. În opinia aceluiași expert, „criza migranților de la graniță s-ar putea soluționa rapid dacă ar exista un contact direct între conducerea Poloniei și cea din Belarus”. Mai ironic, un ziar rusesc independent, The Moscow Times, notează: „Riposta Occidentului la jocul lui Lukașenko cu migranții i-ar putea pecetlui acestuia soarta. Problema Moscovei este aceea că, apărându-i spatele lui Lukașenko, rușii s-ar putea trezi blocați cu el în brațe”.
Dar să rămânem în Europa, unde Ungaria continuă să se afle sub tirul Uniunii Europene. „Curtea Europeană de Justiție a susținut plângerea Comisiei Europene pe tema anumitor aspecte din așa-zisul pachet legislativ Stop Soros”, afirmă ministrul ungar al justiției, dna Judit Varga, citată de ziarul budapestan Magyar Hirlap. Ministrul se referă însă și la alte aspecte: „Știm cu toții că Bruxelles-ul este condamnat pentru că sprijină și facilitează migrația ilegală. Ce se va întâmpla pe viitor? Statele europene vor fi oare pedepsite pentru că apără continentul în fața unei imigrații în masă? Nu ne facem niciun fel de iluzii – vom continua să apărăm Europa, indiferent dacă sunteți sau nu de acord cu ifosele celor de la Bruxelles”. În ziarul spaniol El Mundo, aceeași Judit Varga subliniază: „În 2015, noi am ridicat un zid împotriva imigrației, iar acum toată lumea îl susține. Timpul a dovedit că am avut dreptate”. Dar atunci, se întreabă același El Mundo, „nu ar fi mai practică ieșirea din UE și alegerea unui drum propriu, așa cum a procedat Regatul Unit?” Răspunsul ministrului ungar a fost însă tranșant: „Nu ne gândim să părăsim Europa. Facem parte din ea, chiar dacă uneori suntem critici la adresa ei. Ceea ce avem nevoie este o Europă ceva mai inteligentă”.
(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)