Strategia guvernului Ungariei de deschidere spre Est s-a dovedit, în mod clar, o poveste de succes, dat fiind faptul că Ungaria a devenit azi destinaţia de investiţii numărul unu pentru companiile chineze în Europa Centrală, a declarat, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó.
Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, ministrul ungar a participat la inaugurarea halei de producţie a companiei de automobile S.E.G.A. Hungary, din localitatea Szirmabesenyő, la care a fost anunţat şi un nou proiect de cercetare şi dezvoltare. Compania chineză îşi va înfiinţa cea mai mare uzină din Europa în această localitate din apropierea oraşului Miskolc, unde va produce cele mai moderne demaroare şi generatoare.
Statul ungar va oferi un sprijin de 1,3 miliarde de forinţi (3,57 milioane de euro) pentru programul de investiţii în valoare de 4,5 miliarde de forinţi (12,37 milioane de euro), în timp ce compania va angaja încă 40 de ingineri şi va păstra efectivul actual de 1.426 de angajaţi. În discursul său, ministrul ungar de externre a subliniat că ultimii 10-15 ani au adus mari schimbări în economia mondială, procesul fiind accelerat şi mai mult de pandemia de coronavirus şi de criza economică care o însoţeşte. „La nivel global, raporturile de putere sunt în transformare în fiecare sector industrial. Începutul noii ere economice mondiale este marcat de o competiţie extrem de acerbă pentru redistribuirea capacităţilor economice la nivel mondial” – a spus oficialul ungar.
Péter Szijjártó a evidenţiat că sistemul de relaţii între Est şi Vest este în curs de reorganizare. În opinia sa, acest lucru este bine ilustrat de faptul că, faţă de 2007, când 80% din investiţiile globale erau finanţate de capitalul occidental şi doar 20% de cel din Est, anul trecut proporţia era complet inversă: ponderea Estului a crescut la 70%, iar cea a Occidentului a scăzut la 30%. Péter Szijjártó a amintit de asemenea că Estul a devenit competitiv în ceea ce priveşte resursele financiare, recuperând în acelaşi timp întârzierea tehnologică, în timp ce în privinţa forţei de muncă disponibile a fost mereu înaintea Occidentului.
Ministrul ungar a subliniat că, în perioada 2007-2020, ţările din Est şi-au dublat performanţa economică şi tot în Orient se află astăzi cea mai mare zonă de liber schimb din lume. Péter Szijjártó a calificat strategia de deschidere spre Est o „poveste de succes indiscutabilă”, precizând că cel mai mare investitor în Ungaria a fost Coreea de Sud, în 2019, respectiv China, în 2020, iar anul acesta cele două ţări se află în concurenţă. „Nu este exagerat să spunem că Ungaria este destinaţia de investiţii numărul unu pentru companiile chineze în Europa Centrală. Această situaţie a fost şi este foarte profitabilă atât pentru Ungaria, cât şi pentru economia ungară şi poporul maghiar”, a afirmat Péter Szijjártó. „Noi facem ceea ce spunem, spre deosebire de ţările vest-europene, cu care de obicei concurăm pentru aceste investiţii şi care au atitudini uşor diferite la nivel de comunicare faţă de realitate”, a adăugat Péter Szijjártó, care a mai precizat: „China este al cincilea cel mai important partener comercial al Ungariei, iar volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări a crescut cu 21% în primele opt luni ale acestui an”./ademeny/lalexandrescu
MTI – 19 noienbrie