Nu există nicio îndoială că motivele florale funcționează perfect cu tot felul de teme și stiluri, dar folosirea lor pentru orice ocazie specială poate deveni destul de monotonă și prea comună. Mai ales că există ocazii speciale, ca de exemplu sărbătoarea Crăciunului sau Revelionul, când pur și simplu nu se încadrează în decorul specific! Însă, dacă sunteți în căutarea unor accente decorative adorabile și ieșite din comun aflate în topul actual al preferințelor în materie de design interior, delicatele pene și jucăușii franjuri (și/sau ciucuri) sunt aici pentru a satisface și cele mai exigente gusturi. Dacă folosirea acestora în decorarea interioară vă duce mai degrabă cu gândul la un capriciu inadecvat și inferior altor metode inedite de decorare, multe dintre ideile pe care vi le vom prezenta vă vor face să vă schimbați această părere, ba chiar să preferați penele, puful, franjurii și ciucurii oricărui alt gen de accesorii. Farmecul, șarmul și puterea de atracție a penelor sunt mai mult decât evidente pentru că sunt elegante, plăcute (și la privire și la atingere), grațioase, gingașe, plăpânde și discrete, iar calitatea lor organică aduce căldură și interes oricărei încăperi. Versatilele pene artizanale sunt exact ceea ce aveți nevoie pentru a da un aer distinctiv decorului dvs., fiind accesoriile ideale ce emană un aspect vizual interesant și rafinat. Nuanțele subtile și textura pufoasă sunt caracteristicile perfecte care vor aduce un plus de fascinație decorului de toamnă-iarnă și nu numai.
Nici franjurii nu au un aspect festivalier trecător, putând fi folosiți pe tot parcursul anului, nu doar cu anumite ocazii speciale. De fapt, vă asigurăm, că odată adoptați în decorul interior nu veți renunța prea curând la stilul retro pe care îl imprimă. Franjurii au revenit oficial în topul preferințelor și, nu oricum, ci cu vădita intenție de a rămâne aici pe termen lung. Tocmai această revenire spectaculoasă este motivul principal al „relatării” noastre, nelăsând însă, la o parte, savoarea și aspectul lor ornamental. Pentru exemplificare nu vă spunem decât că, potrivit datelor unor site-uri precum Pinterest, căutările de piese de mobilier cu franjuri au crescut cu 275% în ultimul an. Așadar, unele dintre cele mai recente tendințe de design (nu numai interior), franjurii și ciucurii adaugă un element de dimensiune care îi transformă în piese de decor absolut seducătoare, indiferent unde sunt așezați. Dincolo de folosirea lor ca parte componentă a țesăturilor pentru ferestre, ciucurii și franjuri pot adăuga un aspect decorativ multor articole din casa fiecăruia dintre noi. Aceste ornamente cu detalii împletite sunt adesea folosite pentru un accent atrăgător și un impact suplimentar pe materiale textile ca perne, fețe de masă, covoare sau draperii. Însă, noi ne propunem să ieșim un pic din zona de confort pentru a găsi noi și noi modalități de a aplica aceste ornamente decorative și altor articole mai puțin obișnuite, cum ar fi înfrumusețarea unei vaze înalte, a unui scaun sau a unei canapele impunătoare. Cu zeci de ani în urmă, decorul cu franjuri și-a „croit” drum de la îmbrăcăminte la alte articole și, bineînțeles, la obiecte decorative și funcționale. Franjurii au început treptat să apară pe cuverturi, perne, pături, fotolii, ghirlande decorative, pereți și chiar obiecte agățate precum corpuri de iluminat sau oglinzi. Cu aspectul lor șic și modern și cu cantitatea potrivită de franjuri, puteți face ca o cameră să se simtă mai dinamică, fără a controla întreaga vibrație.
Uneori, decorul confortabil și armonios al casei se referă și la a trăi „pe muchie de cuțit”, pentru că de prea multe ori căutăm să ne convingem că liniile curate și simple sunt și cele mai plăcute și sofisticate. Dintr-un motiv oarecare, să-i spunem simț estetic, monotonie sau cazualitate, întotdeauna există (sau ar trebui să existe) ceva care să nu ne permită să ne complacem pe deplin în acest stil minimalist și rigid. Se poate spune, și chiar pe bună dreptate, că ciucurii și franjurii sunt distonanți cu spiritul vremurilor actuale, perimați, învechiți sau bătrânicioși de-a dreptul, iar penele prea anodine, frivole și lipsite de faimă, dar, câteodată, tocmai ceea ce este plictisitor și depășit rezistă mai bine testului timpului. Și să nu uităm că în zilele noastre, există franjuri și ciucuri pentru fiecare stil de decor, de la clasic la ultramodern. Un decor delicat și bine gândit și cântărit va fi de fiecare dată apanajul unui stil modern și contemporan, indiferent că va conține pene, franjuri, motive florale, etnice sau dungi și buline. Așadar, un ciucur aici, o pană dincolo și câțiva franjuri atârnând de perne sau cuverturi vor fi întotdeauna adorabili, aducând acea magie inexplicabilă. Până la urmă, nu toți ne dorim un pic de magie în viața noastră?! Prin urmare, dacă ceea ce căutați este un dram de caracter, textură sau căldură, dar și un pic de vioiciune și însuflețire ce pot zgudui orice încăpere din temelii, încercați să adăugați aceste accesorii pline de viață. Fie că veți decide să îmbrățișați această tendință la o scară mai mică sau mai mare, iată câteva idei distractive și trucuri originale prin care puteți face din aceste frumoase decorațiuni o declarație de design în casa dvs.
Metode inedite de a decora cu pene
* Abajururi acoperite cu pene – Un abajur de orice tip sau model pur și simplu va prinde viață și va deveni mult mai elegant prin adăugarea unor pene tăiate din hârtie rezistentă la căldură.
* Pene agățate de perete – Penele pufoase albe, cafenii, maro devin un adevărat accesoriu boho-chic odată agățate pe perete, legate într-o mică ramură cu sfoară sau într-un șirag.
* Artă de perete încadrată de pene – Piesele de artă rustice sau moderne așezate în interiorul unui cadru etalon sunt decorul perfect pentru un aranjament artistic din pene de un colorit splendid.
* Pături decorative cu pene – O bucată de țesătură ușoară și lejeră se poate transforma într-o pătură elegantă dacă este „ștampilată” din loc în loc, pe margini, cu pene negre.
* Ghirlande pentru iarnă inserată cu pene – Penele albe bordurate cu puțină vopsea aurie sau argintie vor forma, alături de câteva flori uscate, o coroniță sofisticată numai bună de agățat la ușă în timpul sărbătorilor de iarnă. Dacă aveți un buchet de pene naturale moi, puteți să le vopsiți în diferite culori și să le atașați de un fir de ață pentru a face o ghirlandă minunată. Puteți decora o coroniță, așa cum am arătat mai sus, un loc pentru petrecere, sau puteți realiza un candelabru pentru o anumită ocazie. (Atenție să nu le atașați prea aproape de becuri!) Penele sunt drăguțe chiar și fără a fi pictate, dar astfel vor părea mai festive, așa că le puteți colora fie prin pulverizare (numai pe una din părți), fie prin scufundare în vopsea (pe ambele părți). Astfel de decorațiuni vor fi extrem de interesante și pentru o cameră de copii, deoarece sunt plăcute la atingere și sigure.
* Buchete din pene de fazan – Buchetele din pene de fazan dungate așezate într-o glastră albă vor face un cuplu frumos cu un teanc de cărți vechi amplasate pe o măsuță laterală. Deși acest gen de decorare nu este o idee foarte nouă, utilizarea unui mănunchi de pene, strânse laolaltă și stratificate, creează o textură fascinantă și extrem de seducătoare.
* Pene folosite în String art – String art sau arta firului de ață vă oferă posibilitatea de a realiza decorațiuni umitoare. Cu ajutorul unor fire de ață de diverse culori, un placaj și câteva cuișoare puteți realiza niște modele deosebite. Proiectele mai ușoare, cele sub formă de litere, inimă sau steluță, dar mai ales cele complicate, care pot lua orice model doriți, devin și mai interesante dacă le decorați cu pene multicolore.
* Pălărie „Juju” (Juju Hat) pentru arta de perete – Penele înșirate pe panglici în tonuri de pământ aranjate în spirale suprapuse creează decorațiuni de perete voluptoase amintind de veșmintele tradiționale din Africa de Vest.
* Pene cu mesaje ștampilate – Penele ștanțate cu litere și mesaje afișate în diferite vase se pot combina într-un aranjament dulce pentru rafturile deschise din camera de zi.
* Perne fasonate cu pene – O față de pernă din bumbac gravată în pene aurii, argintii sau de cupru adaugă motivul subtil al naturii unor garnituri de perne aruncate ici și colo.
* Ramuri decorate cu pene – Prin câteva rămurele uscate împodobite cu pene mici, plasate într-un vas de metal, veți crea un aranjament rafinat. Deși pare o idee cel puțin năstrușnică, puteți decora ghivecele de flori cu pene înalte și viu colorate, pe care le puteți înfige direct în pământ.
* Pene de struț pentru un aranjament cu totul special – Cu un mănunchi din pene de struț, ceva mai scumpe ce-i drept, viu colorate sau în eleganta combinație alb-negru, așezate într-o vază foarte înaltă și subțire, vă veți încânta oaspeții, care nu-și vor mai putea lua ochii de la ele.
* Pene de păun pentru un exotism pur – Penele naturale de păun, cosmetizate, vor arăta minunat în orice încăpere, dându-i acesteia un plus de exotism.
* Pom de Crăciun cu pene de gâscă – În ultima jumătate a secolului al XIX-lea, ce poartă în istorie şi numele de „perioada victoriană” (provenit de la cel mai puternic șef de stat din acele timpuri – regina Victoria a Marii Britanii), s-au format o serie de tradiţii şi stiluri de modă. O tradiţie cu adevărat ciudată era și cea a împodobirii pomului de Crăciun cu pene de gâscă! Este adevărat că această tradiţie nu este una chiar victoriană, fiind inventată mai devreme în Germania, dar ea s-a răspândit cel mai mult în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Pomul de Crăciun nu conţinea doar pene de gâscă vopsite în verde și decorate cu mici ornamente, ci şi pene de lebădă, curcan și struț. Nu era nevoie decât de beţişoare, sârmă și pene. Bețișoarele erau acoperite cu pene și apoi legate într-un băț mai mare pentru a se asemăna cu ramurile de brad. De multe ori, penele erau vopsite în verde, pentru a imita acele de brad. Indiferent că va fi împodobit cu pene simple sau cu decorațiuni din pene, în zilele noastre, există atât de multe modalități de a orna bradul, încât întotdeauna ne va fi greu să le alegem pe cele mai frumoase.
* Ouă de Paște cu pene – Cu toate că sărbătoarea Învierii Domnului este încă departe, fie că sunteți în căutarea unei idei de decorare sau vreți cu adevărat ceva diferit pentru anul ce va veni, luați în considerare utilizarea penelor pentru a decora ouăle de Paște. Puteți cumpăra pene în mărimi și culori diferite, pentru desene și modele diferite. Aveți posibilitatea de a vopsi ouăle în prealabil, sau pur și simplu să utilizați penele ca metodă unică de decorare, lipindu-le în cele mai neașteptate moduri.
Metode inedite de a decora cu franjuri
* Covor cu franjuri în culori contrastante – Imaginați-vă un covor superb într-o nuanță de roz strălucitor și ciucuri mov. Probabil valoarea va fi pe măsură, dacă luăm în considerare și faptul că este realizat din lână, iar ciucurii sunt înnodați manual. Nu numai că elementul „franjuri” de pe această piesă nu va fi exagerat, dar va face o diferență enormă.
* Oglindă cu margini din franjuri textili – Parțial funcțională, parțial în stil boho-chic, această oglindă rotundă înconjurată de franjuri textili va arăta perfect plasată pe peretele de lângă ușă, pentru o verificare rapidă înainte de plecare, sau pe orice perete dornic de afirmare.
* Perne tivite cu franjuri, ciucuri sau pompoane – Pernele sunt probabil cea mai simplă și mai neangajată modalitate de a testa aceste noi tendințe în materie de design interior chiar la dvs. acasă. Fabricate din bumbac moale, aceste perne nu sunt doar decorative, ci și multifuncționale. Permiteți, așadar, unei perne asimetrice și supradimensionate să adauge o notă de răsfăț canapelei și/sau scaunului lateral, de altfel banale. Exprimați-vă imaginația, incluzând atingeri suplimentare pe obiectele uzuale, cum ar fi adăugarea de franjuri pe marginile pernelor de pe canapea. Puteți cumpăra o husă de pernă cu franjuri sau îi puteți adăuga singuri pe pernele deja existente. Se pot găsi benzi de franjuri în diferite culori și materiale la magazinele de artizanat. Doar coaseți-le pe marginile pernelor și veți avea un detaliu decorativ minunat care va aduce un plus de originalitate. La fel de originali sunt și ciucurii sau pompoanele – patru ciucuri în cele patru puncte cardinale este o metodă simplă de a da un pic de fluiditate și mișcare unei perne. Când ciucurii sunt de aceeași culoare cu elementele grafice, perna va părea brusc mai finisată. Nu este nevoie, însă, să vă rezumați doar la patru ciucuri. Pe unele perne nu trebuie să faceți deloc economie – îi puteți întinde de-a lungul celor patru laturi. Așa-zisele perne „etnice” cu vibrații exotice pot avea în plus un rând de ciucuri mari și alte câteva rânduri din cei mici cusuți direct transversal. Dar, dincolo de toate, culoarea este cea care poate să schimbe pe loc aspectul unei perne. Dacă pernele sunt într-o singură culoare, atunci când ciucurii vin într-o culoare contrastantă, pot să scoată pe loc perna din anonimat. Combinația de ciucuri și paiete are exact efectul scontat, o alternativă fiind și mărgelele. Mărgelele colorate cuplate cu un material exotic fac minuni pentru un interior cu personalitate. Dacă nu vă puteți hotărî între mărgele și ciucuri, le puteți folosi pe amândouă. În ultima vreme, pompoanele, fie ele mai mici și jucăușe sau mai mari și dramatice, au început să prindă tot mai mult curaj, acest lucru datorându-se interesului vizual și texturii care parcă invită la atingeri și mângăieri. Le puteți combina după pofta inimii, cu ciucuri, pene sau franjuri.
* Scaune sau fotolii din pânză cu franjuri – Îmbunătățiți aspectul oricărui living cu un scaun sau fotoliu aparte, cu ciucuri de inspirație boemă. De asemenea, este accesoriul perfect pentru locul dvs. preferat de lectură sau odihnă. Micile taburete din macramé cu franjuri (care să măsoare doar 60 și ceva de cm înălțime) sunt acompaniamentul perfect pentru colțul oricărei camere. Doar adăugați câteva plante și/sau o măsuță la fel de minusculă și așteptați să apară complimentele.
* Prosoape cu franjuri – Mai absorbante decât prosoapele tradiționale, aceste accesorii cu franjuri, eventual brodate, vor completa aspectul băii dvs. într-un mod cât se poate de firesc, chiar dacă designul este mai degrabă unul ultramodern.
* Lămpi de masă sau de birou cu franjuri – Aducând un omagiu corpurilor emblematice de iluminat cu franjuri în formă organică ale renumitului designer suedez, Hans-Agne Jakobsson (1919-2009), această versiune mult mai accesibilă ca preț păstrează o parte din elementele originale. Așezați-o pe colțul biroului sau mesei de sufragerie pentru o dimensiune neașteptată. Puteți găsi în magazine o varietate infinită de obiecte decorative cu franjuri. De exemplu, există lămpi cu abajururi din franjuri de diferite lungimi care atârnă nestingheriți. Decorul cu franjuri este în stil și chiar devine, încet – încet, o necesitate pentru fiecare colț al casei, întrucât adaugă detalii prețioase oricărui obiect. Incredibil de șic ar fi și un candelabru cu franjuri. Nimeni nu s-ar aștepta la o surpriză atât de plăcută de fiecare dată când ridică privirea.
* Cuverturi și/sau pături cu franjuri – Pentru un pic de textură și ceva mai multă căldură, împrospătați aspectul scaunului sau al fotoliului preferat cu o pătură de lux din lână de Noua Zeelandă cu model sau fără, dar neapărat cu franjuri. Cuverturile super moi din lână de alpaca, finisate cu o margine contrastantă din macrame, sunt absolut tot ceea ce aveți nevoie în nopțile geroase de iarnă. Incașii rezervau luxul hainelor făcute din alpaca doar regalității, fiind supranumită „firul zeilor”. Un fir alpaca de calitate este chiar mai mătăsos decât cașmirul și mai fin și mai călduros decât lâna de oaie, însă nu conține lanolină ceea ce îl face hipoalergenic.
* Husă de pilotă cu franjuri – Duceți-vă dragostea pentru boho chic la următorul nivel cu o husă de pilotă cu franjuri, sau, dacă nu vă surâde ideea de a vă înveli în franjuri, măcar cu o cuvertură de pat sau un pled cu franjuri și motive etnice. Păstrând același registru, puteți merge și mai departe cu imaginația, decorându-vă patul cu un baldachin cu franjuri sau ciucuri, pentru o relaxare supremă.
* Tapiserie cu franjuri în stil vintage – Dacă ați tot căutat ceva original de adăugat pe peretele gol din dormitor sau living, încetați cu scotocitul de îndată ce găsiți o piesă unică de tapiserie cu franjuri în stil vintage. Această frumusețe realizată din bumbac și vopsită manual pentru un efect special va fi exact ceea ce vă lipsea pentru a vă definitiva decorul.
* Fețe de masă cu franjuri – Lucrați cu detalii atrăgătoare pentru a vă defini piesele, cum ar fi lipirea unui rând de franjuri delicate cu ciucuri aurii de marginea unei fețe de masă din material textil. Înfrumusețați capetele unei fețe de masă cu franjuri pentru un final dramatic sau atașați ciucuri pentru a defini conțurile exterioare.
* Perdele și draperii franjurate – O perdea ușoară și jucăușă este un pseudo-despărțitor de cameră perfect, dacă vă puteți permite să nu aveți un perete adevărat. Este modalitatea ideală de a delimita spațiile mici – ca de exemplu, zona patului dintr-o garsonieră – pentru că nu va trunchia camera. Folosiți o simplă cusătură pentru a aplica ornamente supradimensionate pe o perdea nesofisticată sau pe marginile unei draperii, pentru o atingere capricioasă.
* Coșuri de depozitare decorate cu franjuri – Acestea reprezintă recipientul perfect pentru cărți, jucării sau alte obiecte mici și împrăștiate. Achiziționați câteva astfel de recipiente simple din carton pe care să le decorați apoi cu franjuri lipite, construind o poveste în jurul lor.
* Ornamente festive – Optați pentru a drapa șnururi și ciucuri festivi pe bradul de Crăciun pentru o abordare de lux a decorațiunilor de sezon. Folosiți șnururi împletite în culorile preferate pentru a înlocui beteala obișnuită. Înfrumusețați ciorapii sau cizmulițele decorative de sărbători aplicând franjuri în partea superioară folosind lipici sau un ac și ață. Coronițele de Crăciun prea simple pot fi ornate la rândul lor cu ciucuri și/sau pompoane, franjuri sau șiraguri de mărgele, înfășurate lejer alături de câteva bomboane distanțate uniform.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.apartmenttherapy.com/how-to-decorate-with-fringe-259188
https://homeguides.sfgate.com/decorate-trim-tassels-fringe-81669.html
https://decortips.com/diy/fringe-decor-awesome-ideas/
https://www.realsimple.com/home-organizing/fringe-home-accents-pinterest
http://www.countryliving.com/diy-crafts/g3042/12-magical-ways-to-decorate-with-feathers/?slide=12
https://diycandy.com/decorate-with-feathers/
https://www.shelterness.com/13-soft-and-inspiring-feather-home-decor-ideas/
https://tableclothsfactory.com/blogs/home/ingenious-ways-to-incorporate-craft-feathers-in-your-decor
https://tarynwhiteaker.com/decorating-idea-with-feathers-for-fall/