Muzica de balet din „FAUST” interpretată la SALA RADIO

Una dintre interesantele povești din istoria muzicii se leagă de „FAUST”, capodopera compozitorului francez Charles Gounod și una dintre cele mai des cântate opere din toate timpurile! Inspirată de celebra tragedie semnată de Goethe, opera lui Gounod a avut premiera absolută la Paris, la Teatrul Liric, în martie 1859. După ce creația a fost apreciată în întreaga Europă, fiind montată inclusiv pe scena de la Scala (Milano), s-a luat decizia ca opera să fie cântată și pe scena Operei din Paris. Însă pentru a răspunde convențiilor instituției, Gounod a trebuit să facă niște ajustări creației sale, una dintre ele însemnând adăugarea unei partituri de balet. Și exact această parte a devenit una dintre cele mai apreciate ale capodoperei lui Gounod!

În concertul programat vineri, 26 noiembrie (19.00) pe scena Sălii Radio veți asculta muzica de balet din „Faust” în interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROȘANU, a cărui carieră cuprinde colaborări cu apreciate orchestre europene ca Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine, Deutsche Symphonie Orchester Berlin, Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra.

Programul serii este completat de Concertul pentru orchestră de coarde – semnat de compozitorul Paul Constantinescu – și Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră, creație a muzicianului englez Edward Elgar, prilej de a-l aplauda pe scena Sălii Radio pe violoncelistul RĂZVAN SUMA (în ipostază solistică).

Dirijorul Cristian Oroșanu

Reputația profesională a dirijorului CRISTIAN OROȘANU a determinat prezența sa încă din tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Națională Radio București, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atît pentru repertoriul simfonic cât și pentru lumea operei. In prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Drumurile lui Cristian au îmbinat armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul filarmonicilor “George Enescu” din București, “Moldova” din Iași sau “Transilvania” din Cluj. Invitațiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mureș sau Porto, au îmbogățit experiența sa artistică, cu posturi fixe la Operele Naționale din București, Iași și Cluj, la Filarmonica din Brașov sau DSO Berlin.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiție în Franța, Cristian Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Brașov și la diverse festivaluri în țară.

Cristian Oroșanu a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al-2-lea al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, în Danemarca.

Răzvan Suma

Solist al Orchestrelor Radio și director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania, violoncelistul RĂZVAN SUMA dezvoltă o bogată carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Cu o carieră concretizată în cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. Ca urmare a turneului naţional „Vă place BACH?”, artistul a lansat în România prima înregistrare completă a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S. Bach, CD realizat cu sprijinul casei de producţie  Sonoro Records.

Răzvan Suma a devenit extrem de apreciat de publicul larg grație turneelor naționale și internaționale pe care  le-a prezentat din anul 2006. De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?”, violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german și apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul român în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017). Turneul „Vă plaCello?” – 2018 – a adus o nouă abordare artistică în activitatea violoncelistului Răzvan Suma. 

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Purtarea măștii este obligatorie și accesul publicului în sala de concert (30% din capacitatea maximă) va fi permis pe baza prezentării dovezii vaccinării sau trecerii prin boală, care se realizează doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/, a cărui verificare este responsabilitatea personalului Radio România, prin aplicația mobilă de verificare „Check DCC”. Pentru detalii legate de acces, puteți consulta site-ul oficial https://www.orchestreradio.ro/.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

RADOR – 23 noiembrie