Principalele tendințe pentru anul 2022
Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, termenul „tendință” este definit ca „o direcție generală în care un anumit lucru se dezvoltă sau se schimbă, o pornire sau o acțiune conștientă spre un scop bine determinat”. Mai mult ca oricând, tendințele de design interior pentru 2022 au ajuns să fie mai degrabă un adevărat proces de transfomare și evoluție continue, decât pur și simplu „o modă”. Fie că ne place sau nu să admitem, „evenimentele” din ultimele optsprezece-nouăsprezece luni au dus la o schimbare forțată a comportamentului oamenilor care, încet – încet, au început să se concentreze, pe zi ce trece mai mult, pe o serie de valori oarecum diferite în spațiul de locuit – pe grijă și îngrijire, siguranță, atenție, solicitudine, confort sporit, liniște și calm. Aversiunea din ce în ce mai mare pentru „fast fashion” (sau moda rapidă, termen folosit pentru a descrie un model de afaceri extrem de profitabil bazat pe replicarea tendințelor de podium și a modelelor la modă, producându-le în masă la costuri reduse) se traduce și în lumea amenajărilor interioare printr-o trecere semnificativă de la beneficii rapide și articole de casă ieftine, produse în masă, la mobilarea și decorarea locuințelor cu piese pentru o viață întreagă, nu doar un stil de viață. Oamenii sunt dornici acum mai mult ca oricând să investească în articole de calitate atemporale, îmbrățișând elementele vintage, care par să nu se demodeze niciodată. Acum totul este despre investiții prețioase și valoroase, care pot spune oricând o poveste și care dau unicitate unei case, oricât de modestă ar fi. Nu mai este deloc surprinzător nici faptul că multe tendințe de design interior pentru 2022 au o influență europeană – culorile, stilul de viață și divertismentul reflectă toate o estetică extrem de mediteraneană și, împreună cu clima și dorința noastră pentru libertate, lucrurile par să rămână „în aer liber”. Tocmai de aceea, piatra naturală, curbele fine și detaliile liniare se combină în așa fel încât parcă totul capătă noi valențe.
Există două categorii de tendințe de design interior în 2022 – prima este de lungă durată, și este puțin probabil să-și piardă relevanța în următorii câțiva ani, în timp ce a doua categorie o reprezintă „microtrendurile”, apărute sub influența anilor 2020-2021, sau mai bine zis, a pandemiei. Orice s-ar spune, un astfel de eveniment global nu putea trece neobservat în toate sferele vieții, inclusiv în designul interior. Măsurile restrictive care ne-au ținut pe mulți dintre noi blocați în case, ne-au făcut și mult rău (interacțiune umană minimă, explozia online-ului, etc.), dar și mult bine, întrucât ne-au inspirat cu adevărat să dorim să profităm la maximum de spațiul nostru de locuit. Ca urmare, casele noastre au devenit un loc de muncă, educație, odihnă, distracție, agrement, dar și culinar și gastronomic. A trebuit să ne adaptăm și să ne folosim bucătăriile ca birouri, dormitoarele ca săli de clasă pentru copii și camerele de zi ca loc de exerciții fizice. Fiecare cameră a trebuit să devină multifuncțională, pe măsură ce am făcut trecerea la acest nou mod de a trăi. Din păcate, 2021 a arătat mai asemănător cu 2020 decât am sperat, dar acest lucru a avut și o parte bună – aceea că am continuat să căutăm inspirație creativă în spațiul de locuit. Chiar dacă ne încrucișăm degetele (din dorința de a avea noroc) pentru revenirea totală la o viață normală, efectul de „sanctuar” al caselor noastre este aici pentru a rămâne. Fie că este vorba de modernizarea spațiului improvizat într-o structură permanentă, de birouri de lucru mai flexibile sau de creare a unui spațiu de divertisment suprem pentru „petrecerile viitorului”, abia așteptăm să vedem cum amenajările interioare vor continua să evolueze și vor deveni o mai bună reflectare a propriului nostru comportament, dar și a schimbărilor survenite. Clienții vor continua să-și perfecționeze „cuiburile” în 2022, și modul în care se distrează acasă, fapt pentru care vom fi martorii unei cereri imense pentru un design cât mai agreabil și finisaje mai fine, mai convingătoare. Toată lumea a învățat, mai mult ca oricând, să-și iubească propria locuință (așa cum poate merita de mult) și vor dori să facă din ea un spațiu special, singular și original. Așadar, de la culori de vopsele unice și țesături organice la plante de interior și mobilier multifuncțional, conceptele de design despre care se anticipează că vor face „zgomot” în 2022, vor veni cu intenția clară de a rămâne aici pentru mult timp.
* Culoare și model cât cuprinde – Când vorbim despre schema generală de culori care va fi văzută în întregul an 2022, vorbim de fapt despre tonuri neutre și pământii. Da, tendința de anul viitor va fi „naturalitatea” (sau însușirea de a fi cât mai natural). Din cauza pandemiei, oamenii încă își petrec cea mai mare parte a timpului în propriile cămine, astfel că nuanțele strălucitoare și îndrăznețe nu creează o ambianță adecvată și îi poate irita cu ușurință. Încercați să utilizați culori neutre și subtile precum bej, alb, fildeș, taupe și gri. Aceste nuanțe vor deschide o gamă largă de posibilități pentru casa dvs., întrucât puteți folosi și alte tonuri pentru piesele de accent. Așadar, creați un mediu calm și relaxat cu o paletă neutră de nuanțe naturale sub formă de țesături, materiale, vopsea și decoruri. Alegeți subtonurile calde și tonurile reduse, dacă doriți să adăugați ceva dramatism, deoarece funcționează bine cu nuanțe neutre de bază. În ultimele luni, însă, s-a observat că tinerii au început să îmbrățișeze și culorile mai vii. În mod tradițional, tendințele de design pentru locuințe se schimbă pe baze economice – când lucrurile nu stau prea bine, proprietarii de case sunt mai conservatori, folosind tonuri de gri și maro pentru că au putere de rezistență, dar când lucrurile sunt mai mult decât optimiste, oamenii folosesc culori vii și modele cât cuprinde pentru că sunt două „materii prime” care pot fi schimbate cu ușurință. Specialiștii în domeniu remarcă, de asemenea, că „șofranul este noul negru”, iar camerele pline de capriciu vor avea perioada lor de glorie, după ce bucătăriile întunecate și dramatice au domnit în 2021. Culorile vibrante au și ele momentul lor, întrucât toată lumea parcă a devenit mai îndrăzneață, cel puțin în ceea ce privește designul interior, cu galben și vișiniu puternic, verde vânătoresc și albastru strălucitor combinate sub formă de dungi, carouri și pătrate, toate într-un fel jucăuș de artă populară. Se prezice că roșul va deveni o alegere populară pentru pasionații de design în acest an, întrucât oamenii sunt mai încrezători în personalitatea lor, încredere reflectată și în design. Roșul este o culoare pe care nu am văzut-o cu adevărat folosită din anii ’90, așa că va fi grozav să vedem cum această culoare este reinterpretată pentru noile generații. Va fi o versiune mai strălucitoare și mai veselă. Roșul pe care îl vom vedea în tendințe este de la vișiniu aprins la un roșu-portocaliu. Se întrevede și o renaștere a tapetelor de perete foarte colorate și cu modele, în toate zonele casei. Nu vor mai fi folosite doar în acele spații gen „cutie de bijuterii” care pot fi ascunse cu ușurință de restul casei. Totodată, plafoanele albe vor dispărea pur și simplu, pentru că din ce în ce mai mulți clienți caută acum culori îndrăznețe, vopsea lucioasă și imagini de fundal frumoase care adaugă un elan neașteptat, dar binevenit.
Cât despre modele, mini-printurile florale vor continua să cunoască o renaștere a popularității, în timp ce amestecarea culorilor și a imprimeurilor de inspirație retro va fi, de asemenea, o tendință de top. Modelele Art Deco sunt distractive și jucăușe, ceea ce oamenii chiar își doresc după o perioadă atât de lungă în care au fost nevoiți să întrerupă legăturile cu familia și prietenii. Designul Art Deco s-a născut inițial după Primul Război Mondial din noul optimism, din speranța pentru viitor și din dorința de a îmbrățișa idei noi și curajoase. Stilul pune accent pe funcționalitate, modernism, glamour și eleganță și se caracterizează prin culori bogate, nuanțe de auriu, linii geometrice și curbe exagerate. Pe măsură ce oamenii își amintesc de momentele mai puțin plăcute din viața și istoria lor și tânjesc după distracție și schimbări pozitive, vedem o renaștere a acestui stil și ne putem aștepta să apară în modele de tapet, textile și mai ales plăci ceramice. Stilul marocan de design interior cuprinde multe dintre elementele care au fost menționate până acum, așa că este logic ca stilul să fie un punct de inspirație pentru 2022. Stilul marocan se referă la confort, culorile calde ale deșertului și texturi și materiale naturale. De asemenea, subliniază liniile fluide, modelele îndrăznețe ale plăcilor ceramice și detaliile arhitecturale arcuite. Așteptați-vă să vedeți influențele de inspirație marocană ca o tendință solidă de design interior în 2022.
* Formalitate reimaginată și durabilitate dusă la extrem – Utilizăm în prezent toate funcțiile unei case mai mult decât am făcut-o vreodată, ceea ce duce la un sentiment crescut de practicitate în tot spectrul de design. Clienții aleg țesăturile și mobilierul pe baza durabilității, asigurându-se că articolele din casa lor pot rezista uzurii care vine cu un stil de viață mai casual, de gen „live in”. Camere care anterior ar fi putut fi folosite de două-trei ori pe an sunt acum folosite de două-trei ori pe săptămână, rezultând o abordare reimaginată și utilitară a proiectării spațiilor formale. Utilizarea materialelor naturale a câștigat popularitate în ultimii câțiva ani, dar în 2022 ne așteptăm să le vedem mai mult ca oricând. Materialele naturale nu numai că adaugă căldură unui spațiu și aduc un sentiment de confort, dar ajută și la compensarea cantității de tehnologie pe care suntem forțați să o folosim în această perioadă neobișnuită. Încorporarea materialelor organice în interioarele caselor, cum ar fi lemn, piele, trestie, ratan, iută, piatră, bumbac, lână etc. va ajuta la asigurarea echilibrului în viața noastră prea conectată la computer. Deci, care sunt materialele populare ale tendințelor de design interior în 2022? Răspunsul este cât se poate de clar și de simplu, toate materialele naturale. Da, anul viitor, materialele naturale și confortabile vor fi „proeminente”. Materiale precum inul, lutul și cărămida, catifeau și ceramica vor fi folosite pentru a crea un mediu relaxant și organic. Nu doar acest lucru „afectează” interioarele caselor, ci și stilul nostru de viață. Sustenabilitatea este în tendințe și se va vedea și în următorii ani. Acum, designerii se apropie și de acest design mai ecologic pe termen lung. Mâncarea cu preparare lentă, dinamica lentă și stresul redus ne vor oferi o viață mai lungă și mai stabilă. Încercați să utilizați materiale precum piatra, onixul din sticlă, marmura, granitul și lemnul de culoare deschisă în mobilierul și decorarea casei. De asemenea, puteți utiliza aceste materiale în felurite moduri, întrucât arată bine și ca accente. Puteți încerca diverse combinații de la lambriuri din lemn pe perete până la podele din piatră naturală și lenjerie de pat din in, care vor arăta elegant în toate anotimpurile. Datorită (sau din cauza) faptului că am petrecut atât de mult timp în propriile case, în 2020 și 2021, confortul și durabilitatea au devenit elemente cheie pentru interioare. În consecință, vom vedea mobilier, textile și materiale care se concentrează pe confort, putând rezista în același timp la o utilizare mai frecventă și mai îndelungată. În 2022, materialele durabile sau reciclate vor fi din ce în ce mai frecvente – oamenii încep să facă alegeri pozitive pentru planeta noastră, iar sustenabilitatea este acum o caracteristică de vânzare atunci când vine vorba de a atrage atenția proprietarilor de case și a constructorilor. Așteptați-vă să vedeți mobilier, podele și elemente arhitecturale care folosesc materiale ecologice, cum ar fi lemn recuperat, plută, bambus, iută, sticlă, plastic reciclat și metal. Podelele din lemn de esență tare de culoare deschisă vor continua să fie în tendințe în 2022 din câteva motive. În primul rând, culorile deschise ajută la a face un spațiu să se simtă mai mare, așa că este logic ca într-o perioadă în care suntem limitați la mediul interior, să dorim să ne facem propriile locuințe să pară mai spațioase. În al doilea rând, podelele luminoase reflectă lumina naturală și ajută ca lumina să circule în jurul unui spațiu, făcându-l astfel să se simtă mai aerisit și mai strălucitor. În al treilea rând, podeaua din lemn de esență tare care este obținută dintr-o resursă „casnică” este de fapt una dintre cele mai ecologice opțiuni de pardoseli, aliniată tendințelor de durabilitate. Și, în sfârșit, parchetul din lemn este unul dintre cele mai bune exemple despre cum să aducem elementele naturale în propriul cămin într-un mod cât mai plăcut.
* Spații îmbietoare, dar intime – „Biroul” improvizat pe care l-am creat pe insula din bucătărie sau pe masa de sufragerie nu se va mai da dus. Într-o nouă eră a programelor de lucru hibride și, în unele cazuri, a lucrului permanent la distanță, experții anticipează că lunile următoare se vor concentra pe evoluția spațiilor noastre de lucru în zone mai inspiratoare. Odată cu apariția Zoom-ului și a telemuncii, clienții solicită birouri pe deplin funcționale – câte unul pentru fiecare soț sau partener – unde să poată lucra și să nu fie perturbați sau să-i perturbe pe ceilalți membri ai familiei. Aceste camere sunt ca niște biblioteci mici, cu o mulțime de dulapuri, lambriuri și, dacă este posibil, o priveliște sau o verandă pe care să faceți o pauză sau să puteți trage un pui de somn. Indiferent dacă spațiul dvs. este un colț confortabil sau o cameră propriu-zisă, o zonă amenajată cu succes începe cu scaunele și biroul potrivite. Prin urmare, începeți vânătoarea după birouri frumoase care merită un loc în orice colț confortabil al casei și oferă spațiul potrivit pentru toate nevoile dvs., putând să se potrivească practic oriunde. Găsiți în special un spațiu de lucru în fața unei ferestre. Este, totodată, important să vă înconjurați spațiul de lucru cu elemente care vă plac, culori care energizează și texturi care relaxează. Observăm utilizări creative ale spațiilor existente în case – dulapuri de exemplu – care pot fi transformate într-un birou funcțional cu alte dulapuri noi. Alte încăperi mai puțin folosite sunt și ele din ce în ce mai frecvent transformate în birouri. Trucul este să le faceți cât mai estetice. Pictați dulapul în albastru sau verde, decorați cu țesături speciale, ca și cum ar fi o cameră obișnuită, și bucurați-vă de timpul de lucru de acasă. Spațiile de „unică folosință” aparțin trecutului. Odată cu transformarea designului și a stilurilor arhitecturale, amenajările interioare s-au schimbat enorm. Acum este vorba despre spații multifuncționale și ne așteptăm la acest lucru și în tendințele de design interior în 2022. Zi de zi, spațiile noastre de locuit devin compacte, mai ales în zonele urbane. Deci, încercați să profitați cât mai mult de fiecare colțișor și fiecare încăpere cu potențial. Puteți face acest lucru cu tehnici și metode curate și inovatoare de împărțire a camerelor, creând o zonă de lucru cu o atmosferă favorabilă. Spațiul în care lucrați ar trebui să fie primitor și adaptabil, dar și departe de orice distragere. Deci, aici, planificarea și strategia creative de design vor fi utile pentru a crea echilibrul perfect în spațiul de locuit. În același timp, un alt punct de pe „ordinea de zi” nu poate fi ignorat. În timpul pandemiei, apartamenele noastre au devenit mai mult decât niște simple spații de locuit – au devenit sală de sport, spațiu de lucru, zonă de recreere și de praticare a hobby-urilor. Adică, funcționalitatea spațiilor s-a extins, iar sarcina principală în aproape toate cazurile a căzut pe camera de zi. Există o tendință și aici, anume aceea că și în camerele combinate, intimitatea ar trebui păstrată. Mai ales dacă familia este compusă din mai mult de două persoane și nu toată lumea are un loc de muncă. În acest caz, partițiile sunt o modalitate grozavă de a implementa ideea creării unor zone private, care vă permit să transformați camera în orice moment. Acestea pot fi atât analoage ale ușilor din sticlă și metal, cât și elemente mai simple sub formă de perdele groase sau chiar structuri separate, ca pereții despărțitori.
* Antichități scoase la vedere – Tinerii din generațiile Y (Milenialii – 1980 – 1994) și Z (sau iGeneration – 1995 – până în prezent) sunt mai interesați decât oricând să cumpere antichități și, se pare, că acest trend va continua și în 2022. O concluzie a timpurilor „sălbatice” pe care le trăim cu toții acum este că ni se oferă puțin mai mult timp pentru a căuta acele piese speciale. Clienții pot fi, de asemenea, mai deschiși la imperfecțiunile pieselor vechi. Primele luni de pandemie ne-au amintit de activitatea simplă (și durabilă) de a ne reîmprospăta spațiul de locuit care avea nevoie doar de puțină dragoste. Fie că este vorba de etalarea vechilor porțelanuri ale bunicii, pentru a crea un decor superb, sau de schimbarea câtorva piese de artă pentru a aduce puseuri de culoare în locurile potrivite, folosirea pieselor vechi poate face ca un spațiu să arate complet nou. Surpinzător este faptul că, potrivit unor statistici, generația tânără evită „moda rapidă” (fast fashion) pentru a face loc articolelor mai durabile și pieselor unice. Antichitățile și piesele vintage vor fi celebrate ca fiind cea mai mare resursă „verde” disponibilă în sectorul mobilei, iar clienții mai tineri vor deveni fascinați să învețe despre maeștrii unor colecții de renume precum arhitectul francez Jean Prouvé, designerul francez, Jacques Adnet și arhitectul și designerul italian, Gio Ponti. Investirea timpului și a banilor în obiectele care transformă o locuință într-un spațiu plin de mândrie și confort va fi prioritară. Specialiștii prezic că anumite concepte de alegere a calității în detrimentul cantității îi vor inspira pe pasionații de design să se educe și să fie mai dispuși să aștepte cu răbdare acele piese de care se pot înconjura în deceniile următoare. De asemenea, tot ei se așteaptă ca abordarea „Less is more” („mai puțin înseamnă mai mult”) să-și găsească un loc în mijlocul unei resurgențe a maximalismului. Se așteaptă o schimbare către un design mai simplu, care să permită celor mai spectaculoase elemente arhitecturale și interioare să vorbească, cum ar fi acele antichități frumoase și moșteniri îngrijite care ne individualizează casa. Unde mai pui că antichitățile clasice, ca cele englezești sau franțuzești, cu aspectul lor proaspăt fără prea mari înflorituri, pot fi mixate cu piese contemporane, pentru un stil aparte, extrem de elegant.
* Bucătării care îți taie răsuflarea – Suntem încântați să „raportăm” faptul că au dispărut bucătăriile albe din zilele dinaintea pandemiei. Calde, pline de capriciu și vibrante, bucătăriile vor fi introduse într-o eră mai colorată și bazată pe caracter și personalitate. Suntem destul de pregătiți să primim cu brațele deschise bucătăriile pline de culoare, dar dacă aveți o bucătărie albă, la care țineți ca la ochii din cap, este posibil să devină totuși un „clasic”, așa că păstrați-i cursul și nu schimbați nimic. Dacă sunteți, însă, în plin proces de construcție sau în curs de renovare și vă gândiți la cele mai noi opțiuni pe care le aveți, mergeți, fără nicio grijă, dincolo de aspectul imaculat. Toată lumea (și designerii și clienții) este de acord că suntem pregătiți pentru ceva cu mai multă profunzime și personalitate. Câteva tendințe notabile de design despre care am tot auzit includ: folosirea pietrei naturale pe blaturi sau pe backsplash-ul bucătăriei dvs., readucerea în prim plan a culorii dulapurilor și pereților, precum și crearea unui spațiu perfect închis, aparte față de celelalte camere. În general, vom vedea că 2022 este despre expresie, amestecarea diferitelor tipuri de metale și utilizarea mai îndrăzneață a culorii, modelului și a materialelor. Prin urmare, așteptați-vă la bucătării care îmbrățișează tonuri calde și naturale în piesele de mobilier și decorațiuni. Dimpotrivă, unii experți în domeniu sunt de părere că încăperile vor fi cel mai probabil combinate cu intimitatea printr-o aliniere a spațiului. O bucătărie separată de camera de zi nu mai este populară astăzi. Mulți designeri încearcă să combine camerele între ele, transformând holul într-o bucătărie-living, pe principiul mansardei. Pandemia și izolarea au dovedit că, în acest caz, trebuie acordată atenție funcționalității și ergonomiei. Închiderea restaurantelor și a cafenelelor i-a forțat pe oameni să gătească singuri, iar aceasta atrage după sine o bucătărie bine organizată: cel puțin o zonă de lucru bine gândită, o masă confortabilă pentru întreaga familie și mult spațiu de stocare. Economisirea spațiului în favoarea unei camere mai mici este puțin probabil să fie, totuși, în tendințe.
* Valorificarea personalității – După ce, în ultimii (aproape) doi ani, am petrecut atât de mult timp defilând pe rețelele de socializare, s-a instalat o oarecare saturație privind spațiile lipsite de personalitate sau care arată ca niște replici ale spațiilor deja împământenite. Spațiile extrem de personale care reflectă viețile și interesele proprietarilor sunt antidotul pentru acest tip de design „tăietor de poftă”. Designerii observă că cea mai interesantă parte a proiectării unei case este să-și înțeleagă clienții și să le interpreteze atât istoria, cât și viitorul, într-un mod orientat spre designul ideal. Acest lucru nu numai că face locuința mai confortabilă, dar aceasta se și poate dezvolta împreună cu familia mai ușor, decât prin încercarea de a potrivi un anumit stil „de sus până jos”. Entuziaștilor nu le mai este frică să-și îmbrace pereții în culoare, mobilierul în țesături tapițate și camerele într-o abundență de modele.
* Case care spun o poveste globală – Se pare că în 2022 toți vom fi influențați de o reapariție a călătoriilor. Am rămas relativ „pe loc” în ultimele optsprezece luni, cei care totuși s-au încumetat să călătorească în străinătate descriind acest pas ca extrem de eliberator. Prin urmare, vom începe să vedem influențe mai exotice în design, ca de exemplu farmecul atemporal și expresia plină de bucurie a Rivierei italiene. Această destinație încântătoare va influența cu siguranță designerii și clienții în anul care vine. Tendința se va concentra pe spațiile de locuit în aer liber, iar designul său estetic va transporta oamenii în stațiunea visurilor lor. Dungile vor fi imprimeul sezonului, completate de culori euforice. Această tendință va fi exprimată și prin mobilier din materiale naturale, vesela formală din melamină durabilă și acril și textile pentru exterior din materiale superioare pentru a crea o experiență elevată în aer liber. Vom regăsi, de asemenea, un val de inspirație mai îndepărtată, ce va proveni din influențe asiatice. Anticipăm apariția abajururilor coolie, care amintesc de pălăriile conice purtate în principal pe tot continentul asiatic, ce vor deveni foarte solicitate în 2022, ca să numai vorbim despre tapetele pitorești ce prezintă imagini din istoria veche a Asiei și geografia din Asia de Sud-Est, care vor începe să înlocuiască desenele botanice clasice care au domnit în ultimii ani.
* Spații concepute în armonie cu natura – Faptul că au fost forțați să stea închiși în interior pentru o perioadă lungă de timp i-a făcut pe oameni să iasă și să se bucure de natură ca niște copii când primesc dulciuri și jucării. Iar acest lucru se reflectă și în interior prin urmărirea formelor organice în design și alegerea unor materiale mai naturale. Partea bună este că petrecerea unui timp atât de îndelungat în case ne-a arătat importanța mediului înconjurător și a mediului. Așa se face că, încă din primele luni ale pandemiei, clienții au început să fie atrași în mod special de culori neutre, nuanțe de verde, maro, iarbă naturală, alamă nelăcuită și modele de floră și faună. Proprietarii de case încearcă să se conecteze mai mult ca oricând cu spațiul înconjurător, utilizând ferestre mai generoase din podea până în tavan, zone de grădină interioară și un amestec de materiale naturale pentru a aduce noțiunea de viață în aer liber și eleganță organică în fiecare cameră din căminul lor. Această inspirație din natură nu se regăsește doar în culori și forme, ci și în ceea ce privește aprovizionarea cu articole și produse care îmbrățișează practicile durabile. Se pare că există o responsabilitate mai mare, atât din partea designerului, cât și a clientului, de a se (auto)educa asupra modalităților de a crea o casă care să onoreze natura cât mai bine, în loc să o împovăreze. Una dintre principalele tendințe ale anului 2022 și ale viitorului va fi cu siguranță Natura! Indiferent dacă vă înconjurați de plante mici sau începeți să vă apucați serios de grădinărit acasă, amestecul exteriorului cu interiorul poate fi observat în orice industrie, inclusiv cea comercială și rezidențială. Includeți grădini pe acoperiș, cultivarea ierburilor și a legumelor sau doar înțesați spațiul cu plante în ghiveci, orice este binevenit. Curțile și terasele vor fi acum tratate ca niște spații interioare, iar cu investiții suplimentare în țesături performante care pot fi folosite atât în interior cât și în exterior, mobilierul de exterior va fi mai frumos și mai luxos ca oricând. Clienții cer ca spațiile exterioare să fie proiectate cu flexibilitatea de a funcționa ca un spațiu interior tradițional și de a acționa ca un punct central pentru momentele de întâlnire și relaxare în familie. Pe măsură ce clienții se simt mai în siguranță și mai încrezători în „redresarea” pandemiei, atenția lor se va muta de la soluțiile pe termen scurt la vise și aspirații pentru tot restul vieții. Vor fi bucuroși să investească timpul necesar pentru dezvoltarea designului astfel încât să construiască locuințe pentru generații întregi. Acest lucru se va manifesta printr-o nouă apreciere a istoriei, a calității și a integrității în fabricație. Certificarea B Corp va deveni un barometru standard pentru a ghida clienții către companii care prețuiesc cele mai înalte standarde în domeniul performanței sociale și ecologice, ale responsabilității sociale și ale transparenței. Această gravitație către practicile ecologice va continua să se concentreze pe „încorporarea materialelor de construcție sănătoase”.
* Aplecarea spre elemente fantastice pentru un design îndrăzneț – În anul ce vine ne vom bucura și de elemente de design care încorporează suprarealismul și fantezia. Tapetele nu au fost niciodată mai „la modă” și, odată cu tehnologia actuală în imprimarea digitală, vom observa niște produse incredibil de inovatoare, în colecții noi care vor face referire la motive de la clasic la suprarealist. Pentru a oferi o privire timpurie asupra acestei tendințe emergente, anul viitor, multe camere vor include imprimeuri fantastice, forme și accente, pentru a crea o cameră unică. De asemenea, elemente de nesfârșită fantezie se vor combina cu elemente neoclasice, astrologice și Art Deco pentru un loc uluitor, în care vom putea petrece o după-amiază studiind sau pierzându-ne în propriile gânduri.
* Toată lumea devine „verde” (și la propriu și la figurat) – Dacă ați așteptat mereu cu sufletul la gură anunțurile despre Culoarea Anului de la marile companii de vopsele și culori, Institutul Pantone, Benjamin Moore sau Sherwin-Williams, probabil că ați observat o tendință puternică: fiecare companie promovează și câte o nuanță de verde. Nu este o surpriză, pentru că așa cum am menționat anterior, suntem cu toții inspirați de natură în acest moment, dar nuanțele mai eclectice, cum ar fi chartreuse și verdele smarald, vor fi vedetele anului următor. Verdele este în tendințe de ceva vreme și continuă să fie în tendințe și în 2022, pentru că este calmant și liniștitor, destresează, revitalizează și este asociat cu creșterea, dezvoltarea și natura. Într-o lume în care suntem atât de învăluiți în tehnologie, verdele ne ajută să ne simțim „una cu natura”. Așteptați-vă să vedeți nuanțe, tente și tonuri de măsliniu, turcoaz, absint, salvie, avocado, fistic, jad, malachit, mentă, verde-măr, verde-lime sau verde-spanac. Puteți folosi diverse nuanțe de verde, cum ar fi în versiuni pastelate sau tonuri mai închise. Toate vor crea o atmosferă răcoritoare fără a domina aspectul general. De la mobilier, pereți și până la piese de decor și plante, puteți folosi această culoare oriunde în casa dvs. Puteți adăuga cu ușurință un strop subtil de culoare cu paleta de culori verzi. Ca și culori de bază în interioarele din 2022, acestea mai includ: negru, alb și nuanțe de gri, precum și tonuri dezactivate. Acestea din urmă pot completa și diversifica baza. Bejul este cea mai relevantă culoare ca bază, atât în nuanțe reci, cât și calde. Există și micro-tendințe în culori. Albastrul clasic a fost favorit în 2021 și se presupune că va rămâne și în paleta de culori la modă pentru interioarele din 2022. Dar nu doar nuanța clasică este relevantă, ci întreaga paletă de albastru. De exemplu, brandul de vopsele Benjamin Moore preferă în 2022 nuanța Aegean Teal – un amestec prăfuit de albastru și verde cu note gri.
* Îmbrățișarea curbelor, dar și a mobilierului inteligent și multifuncțional – Deși sunt populare de ceva vreme, vom fi martorii și mai multor piese de mobilier curbate pe parcursul anului 2022. Vor fi la mare căutare și liniile curbe implementate direct în arhitectură, o libertate a sentimentului limitărilor într-un spațiu riguros structurat. Mobilierul curbat va fi într-adevăr în tendințe, dar cu un upgrade pentru epoca modernă, cum ar fi scaunele sculpturale care sunt atât la modă, cât și atemporale. Această tendință cu margini rotunjite va continua să fie o parte importantă a vocabularului de design anul viitor. Spectrul holistic de curbură în design va fi găsit în arhitectură, cum ar fi în dulapuri și uși, în mobilierul care „se înfășoară în jurul nostru ca o îmbrățișare reconfortantă” și în modele care se întind de la țesături la modele de plăci. Aceste linii moi și „analeptice” sunt o schimbare primitoare după lunile de pandemie dificile pe care le-am experimentat cu toții. Spre deosebire de tendințele anterioare de extremități curate, ascuțite și linii moderne, vedem acum forme mai rotunjite în mobilier, corpuri de iluminat și decor. Formele rotunjite, mai organice, adaugă moliciune și profunzime unei amenajări. De asemenea, fac ca un spațiu să se simtă mai confortabil, deoarece formele curbate au o energie mai liniștitoare. După cum am menționat deja, anul următor va fi în mare parte despre spații multifuncționale. De la birouri rabatabile, mese multifuncționale până la șezlonguri moderne și mobilier de exterior, trebuie să gândiți inteligent. Indiferent dacă spațiul dvs. de locuit este mai generos sau mai limitat, cumpărați doar acele elemente care servesc ca „multifuncționale”. Scopul dvs. principal ar trebui să fie acela de a crea un spațiu care curge ușor, care are funcționalitate ridicată, dar oferă și confort. Indiferent de zona sau camera pe care o proiectați, gândiți-vă întotdeauna la funcționalitate, caracter practic și estetică. Pe piață sunt disponibile o sumedenie de piese moderne de mobilier, cum ar fi mese, canapele, rafturi controlate de la distanță și unități de depozitare sculpturale. Versatilitatea va fi o tendință comună în 2022, deoarece vom vedea că spațiile și piesele de design interior au mai mult de o singură utilizare.
* Minimalism extrem – Sincer, minimalismul a fost întotdeauna o parte vitală a industriei de design interior. Însă, anul viitor, mai mult ca oricând, acest stil va fi în centrul atenției, deoarece este recunoscut ca interiorul la modă al anului 2022! Minimalismul nu se referă doar la utilizarea minimă a lucrurilor zilnice, ci și la utilizarea minimă a decorului și a mobilierului. Trebuie să faceți loc pentru un spațiu cât mai aerisit! Potrivit experților, dacă minimalismul este realizat în mod corect, veți simți cum instantaneu va spori gradul de „ocupare” al spațiului dvs. Un alt obiectiv principal al acestei teme este evidențierea scopului camerei, a nevoilor și treburilor de zi cu zi. În timpul vremurilor de restriște, oamenii încep să scape de toate lucrurile vechi și nefuncționale, inclusiv din garderobă și decoruri pentru casă. Acest lucru se va vedea și în următorii ani. Așa că, dacă doriți să urmați această tendință, faceți din primenirea spațiului un obicei de bază. În timp ce minimalismul a devenit mai răspândit în ultimii ani, minimalismul extrem este cu siguranță în tendințe pentru 2022. Minimalismul extrem a fost provocat de nevoia de a curăța și elibera spațiul pentru activitățile zilnice care acum trebuie să fie realizate din interiorul casei. Pe lângă crearea spațiului, se spune că epurarea/ purificarea ajută la reducerea stresului. Drept urmare, oamenii elimină bunurile inutile din casele lor pentru a se simți mai împăcați cu ei înșiși și mai organizați.
* Revenirea spectaculoasă a vintage-ului – Nu numai că descoperirile vintage sunt o alegere mai ecologică pentru design, dar sunt și încărcate cu detalii unice, costisitoare de recreat. Nu numai că accesoriile vintage sunt o opțiune eficientă și durabilă, ci și adaugă personalitate unui spațiu. Casele ar trebui să sărbătorească unicitatea pieselor vintage, iar alegerile de mobilier sunt o parte importantă din aceasta. O piesă veche cu patina timpului reflectă dragostea și respectul pentru istorie și istorisiri, la fel cum o antichitate arată o valoare a trecutului, creând în același timp un mediu plin de culoare și jucăuș. Și puteți fi siguri că niciunul dintre vecinii dvs. nu va deține același lucru!
Gânduri de final
Indiferent care dintre tendințele de design interior din 2022 v-a încântat cel mai mult, sau pe care dintre ele le veți adopta în propriul cămin, modernizarea spațiului de locuit este un proces distractiv și creativ care necesită o planificare atentă și un design pe măsură. Așadar, petreceți mai mult timp cercetând și aflând, astfel, ce este mai bine pentru dvs. și pentru casa dvs. Luați în considerare întotdeauna dimensiunea, dispunerea și „preferințele” casei dvs. înainte de a urma orice nouă tendință de design interior.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.indecortrends.com/7-key-interior-design-trends-in-2022/
https://www.veranda.com/home-decorators/advice-from-designers/g37991442/interior-design-trends-2022/
https://orangetreeinteriors.com/blogs/news/2022-interior-design-trends
https://architecturesideas.com/interior-design-trends-2022
https://www.homestolove.com.au/home-trends-2022-23028
https://www.housebeautiful.com/design-inspiration/g38281142/design-trends-2022/
https://brick.com/top-10-trends-2022-home-design-and-10-we-wont-miss