Radio România celebrează 103 ani de la Marea Unire prin programe dedicate celui mai important moment din istoria noastră recentă. Despre identitate, valori naţionale, memorii şi documente aflate în arhive, evocări şi analize privite din perspective diferite, realizate cu istorici, sociologi, scriitori, artişti, folclorişti, muzicologi și nu numai, despre patriotism si prezenţe românesti în arta şi business-ul internaţional, muzică şi transmisii în direct de la principalele manifestări ce vor avea loc în ţară – sunt doar câteva dintre programele difuzate de 1 decembrie la Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, Radio 3Net Florian Pittiş, Radio România Internaţional, Radio Chişinău, Rador şi în reţeaua regională a posturilor Societăţii Române de Radiodifuziune.
La semnificaţia istorică a datei de 1 decembrie se adaugă, pentru Radio România, aniversarea a 10 ani de când emitem şi pentru românii de peste Prut, prin Radio Chişinău. Lansarea acestuia, la 1 decembrie 2011, a reprezentat mai mult decât un simplu proiect editorial al Societăţii Române de Radiodifuziune, a fost un moment simbolic, de fuziune culturală, un semnal radiofonic al aspirațiilor pentru reunirea naţională.
După 10 ani de la înfiinţare, la 1 decembrie ora 14:00, pe toate posturile radioului public se va auzi ora exactă de la Chişinău, urmată de un fragment din prima emisie difuzată, documentare, duplexuri, muzică, interviuri, grupaje informative.
Seara, începând cu ora 19:00, la Sala Radio va avea loc un concert-eveniment susţinut de Orchestra de Cameră Radio şi de Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, cu participarea violoncelistului Andrei Ioniţă.
Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, pe TVR 1 și TVR 3. De asemenea, evenimentul va fi difuzat live în video streaming pe site-urile posturilor Radio România și pe platforma vstage.ro
Programul serii cuprinde Pastorale – Fantaisie de George Enescu, Dansurile populare româneşti de B. Bartók, Uvertura în Re major de C. Filtsch, Sinfonia Applausus în Sol major, de M. Haydn şi Concertul nr. 2 în re major pentru violoncel şi orchestră de J. Haydn.
Vă aşteptăm să sărbătorim împreună Ziua României, on air şi on line pe frecvenţele şi site-urile Radio România, pe platforma vstage.ro dar şi la Sala Radio, din strada General Berthelot 60-64.
În contextul măsurilor impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii COVID-19, accesul în Sala Radio se va realiza prin prezentarea certificatului verde.
RADOR – 29 noiembrie