ROYAL CENTRAL (Marea Britanie), 26 noiembrie 2021 – Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, se află în această săptămână într-o vizită de patru zile în Regatul Unit, împreună cu soțul ei, Principele Radu al României. Cei doi membri ai familiei regale române au participat, printre altele, la un prânz privat cu Regina Elisabeta, la Castelul Windsor.
În a doua zi a vizitei lor în Anglia, cuplul a luat parte la un eveniment emoționant. Cei doi au dezvelit un bust din bronz al tatălui Margaretei, Regele Mihai al României, cu ocazia centenarului nașterii lui. Noua statuie se află la Ambasada României în Marea Britanie, la Londra.
Statuia a fost realizată de sculptorul român Valentin Tănase și a fost dezvelită de Custodele Coroanei Române și de ambasadorul României la Londra, Laura Popescu. La ceremonie au fost prezente mai multe personalități, printre care președintele Consiliului Regal Român, mai mulți membri ai Consiliului Regal Român, președintele Asociației Paralimpice Britanice, directorul Crucii Roșii din Londra și comandantul Colegiului Regal de Apărare Britanic. În urma ceremoniei de dezvelire a bustului Regelui Mihai, cei prezenți au participat la o recepție la Ambasada României, la invitația ambasadorului.
Tot în a doua zi a vizitei, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și Principele Radu au avut o întrevedere cu ambasadorul României, în care au fost discutate proiecte pentru anul 2022, cu accent pe sprijinul comunității românești din Regatul Unit și promovarea companiilor românești pe piața britanică.
Regele Mihai I a fost ultimul rege al României, domnind între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și din nou din 6 septembrie 1940. În noiembrie 1947, Mihai a participat la nunta verilor săi, viitoarea regină Elisabeta a II-a a Regatului Unit și prințul Filip al Greciei și Danemarcei, la Londra. La scurt timp după aceea, în dimineața zilei de 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost forțat să plece în exil, proprietățile i-au fost confiscate și cetățenia i-a fost retrasă. În 1948, s-a căsătorit cu Principesa Ana de Bourbon, cu care a avut cinci fiice, iar cuplul s-a stabilit în cele din urmă în Elveția.
Dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu a fost răsturnată în 1989, iar în anul următor Mihai a încercat să se întoarcă în România, doar pentru a fi reținut și forțat să plece chiar la sosire. În 1992, lui Mihai i s-a permis să viziteze România. În 1997, Regelui Mihai i-a fost redată cetățenia și i s-a permis să viziteze din nou România. Mai multe proprietăți confiscate, precum Castelul Peleș și Castelul Săvârșin, au fost în cele din urmă restituite familiei sale. Astăzi, cea mai mare parte a fostei familii regale române locuiește în România și are un rol proeminent în societate.
Autor: Oskar Aanmoen
Traducerea: Cristina Zaharia/czaharia/fmatei