Realizator: Nicoleta Turcu – Cea mai mare problemă a sistemului medical românesc este lipsa echipamentelor medicale performante și a medicamentelor inovative – aceasta este opinia dominantă a românilor ce reiese din barometrul de sănătate publică lansat luni de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române. Potrivit aceluiași sondaj, intenția de vaccinare a populației era acum o lună de 67%. Adriana Turea vine cu mai multe informații în „Radiojurnal”.
Reporter: Faţă de anul trecut, informarea de la medicul de familie și cel specialist a crescut cu 10%, ajungând la peste 60%. Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, Dan Dungaciu, este de părere că acest lucru ar putea reduce automedicația și spune ce altceva este important pentru români.
Dan Dungaciu: Suntem într-o situație în care vechile probleme ale sistemului medical nu mai sunt fundamentale. Adică, îngrijorările generate de comportament, birocraţie, ideea că e bun ce e ieftin, aceste lucruri nu mai sunt valide pentru percepția publicului. Publicul vrea mai mult. Nu mai este satisfăcut doar pentru că se poartă medicii frumos cu el, doar că nu este prea multă birocrație, poate că s-a schimbat ceva și în spitale şi atmosfera arată altfel faţă de acum 10-15-20 de ani, iar ceea ce ne spune asta, medicamente scumpe, mai bune, și tratamente mai bune, înseamnă că avem de-a face cu un alt tip de populație pe care trebuie să o satisfacă acest sistem de sănătate, sistem de sănătate important fundamental astăzi pentru că el reprezintă, este expresia formalizată a celei mai importante preocupări pentru publicul din România.
Reporter: În ceea ce privește terapiile noi, cele celulare și genice, mai puțin de jumătate dintre intervievați ar fi dispuși să ia medicamentele respective și puțin peste un sfert dintre ei le-ar lua dacă nu ar avea altă opțiune./rpatulea/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 decembrie)