Astăzi se împlinesc 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 1921.
În cei 100 de ani de activitate, Opera Națională București a devenit componentă fundamentală a culturii și vieții muzicale, cu atât mai mult cu cât finalul secolului al XX și începutul secolului al XXI înlesnesc accesul publicului nu numai la spectacolele propriu-zise, ci și la înregistrările sonore și la transmisiile online ale marilor evenimente lirice.
„Opera Națională București este o instituție marcantă atât pentru scena culturală a României, cât și a celei internaționale. De-a lungul acestui secol, scena operei a fost, deopotrivă, pârghie de promovare a unor artiști talentați, dar și de promovare a culturii naționale. Le mulțumim tuturor artiștilor care au pășit pe scena Operei Naționale București în toți acești 100 de ani de activitate, dar și publicului care a savurat fiecare minut de măiestrie artistică și care continuă să iubească creația culturală a instituției. La cât mai mulți ani, în slujba culturii românești!”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
În 1921, prin hotărârea Ministrului Artelor, poetul Octavian Goga, Societatea particulară „Opera Română” s-a transformat în instituţie de stat, cu sediul la Teatrul Liric „Leon Popescu”, primul director fiind Scarlat Cocorăscu. Noua instituţie, Opera Română, și-a semnat certificatul de naștere culturală în data de 8 decembrie 1921 cu spectacolul de operă „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Adalbert Markowski. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul George Enescu, care prin prezența sa a dorit să sublinieze sprijinul și implicarea sa efectivă în realizarea acestui moment istoric.
Astăzi, pe scena Operei Naționale București, la ceas de sărbătoare, va avea loc, de la ora 18:30, cel mai important eveniment din Stagiunea Centenară: premiera „Lohengrin” de Richard Wagner, a cărei producție se va bucura de semnătura prestigiosului regizor Silviu Purcărete și a scenografului Dragoș Buhagiar.
Ministerul Culturii
Biroul Comunicare și Dialog Social
Bd. Unirii nr 22, sector 3,
Tel. 021/222.82.91