Realizator: Alina Bordeaşu – Senatul a dezbătut în calitate de for decizional inițiativa legislativă prin care se modifică Legea educației naționale, astfel încât elevii să învețe educația ecologică. Inițiatorii, senatori PNL, susțin că investițiile în infrastructura verde și în programele de mediu nu pot fi susținute eficient dacă populația nu este educată corespunzător.
Virgil Guran, senator PNL: Această lege se referă la educația ecologică și educația de mediu, un sector foarte important. Până acum, în România nu s-a dat prea mare importanță, dar se pare că încălzirea globală și toate problemele de mediu sunt lucruri care afectează tot mai mult ceea ce se întâmplă în lume și trebuie să ne gândim și la generațiile viitoare, ce se va întâmpla cu mediul.
Realizator: Din opoziție, senatorul USR Irineu Darău spunea că planurile din învățământ trebuie adaptate la noile solicitări, iar autoritățile să pregătească programe și manuale.
Irineu Darău: Noi vom susţine această inițiativă de a adăuga în mod expres o competență de mediu, deși era inclusă în cele opt competențe reglementate la nivelul Uniunii Europene, dar ministerul trebuie să treacă imediat la practică, să dezvolte planurile cadru adaptate pentru aceste competențe pe care le dorim în profilul absolventului și să dezvolte și o programă, și manuale care chiar să ajungă pe băncile elevilor la timp.
Realizator: Documentul va fi votat în Senat, săptămâna viitoare./ilixandru/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 decembrie)