România a decis să cumpere alte 32 de avioane de luptă multirol F-16 din cauza crizei de securitate din est, concretizată în concentrarea forţelor ruse la graniţele Ucrainei
Potrivit Rețelei de Securitate Balcanice, Ministerul Apărării din România a cerut aprobarea parlamentului pentru a cumpăra 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia pentru 354 de milioane de euro, plus 100 de milioane de euro pentru sprijin logistic. Acestea nu vor fi costurile finale, pentru că este necesar apoi să fie antrenați piloți, să se modernizeze echipamente și să se cumpere arme moderne. Odată cu achiziția suplimentară de F-16, Bucureștiul va avea trei escadroane de astfel de avioane.
România are în prezent 17 F-16 care alcătuiesc Escadrila 53 Warhawks de la baza din Borcea. Au fost cumpărate la mâna a doua din Portugalia cu aproximativ un miliard de euro. Într-un interviu recent acordat Rețelei de Securitate Balcanică, șeful Statului Major al Armatei Române a spus că țara vede întărirea prezenței militare a Rusiei în est ca pe o provocare majoră de securitate și că achiziționarea de F-16 și de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă este una dintre prioritățile de modernizare a forțelor armate ale României.
Pe lângă Grecia, Bucureştiul alocă cele mai mari fonduri pentru apărarea şi modernizarea armatei.
România a decis să mărească cheltuielile pentru apărare până în 2024 de la suma actuală de circa 4,5 miliarde de euro la 5,5 miliarde de euro. Dintre acestea, alocarea pentru modernizare va fi aproape dublată, de la 1,07 la 1,75 miliarde de euro.
Criticii afirmă că avioanele F-16 SH achiziționate din Portugalia și Norvegia sunt mai bune decât actualele MiG-21 Lancers modernizate ale armatei române, dar că sunt totuși avioane vechi, folosite, și că aeronavele noi ar avea un factor de descurajare mai bun în apărarea națională.
Datorită situației de securitate de pe aripa de est a NATO și din regiunea Mării Negre din România, avioanele de vânătoare ale țărilor aliate din cadrul poliției aeriene NATO sunt staționate pe principiul rotației.
BETA (Serbia) – 13 decembrie 2021
Traducerea: Ruxandra Lambru