Pensionarii cu venituri mici vor primi, luna viitoare, un ajutor substanţial de la stat pentru plata facturilor. Măsura convenită aseară, în coaliţia de guvernare, va suţine 2 milioane şi jumătate de pensionari, care vor avea, doar în ianuarie, venitul majorat la 2.200 de lei. Şi tot aseară, coaliţia a făcut paşi înainte pentru definitivarea proiectului bugetului de stat pe anul viitor, ce ar putea fi aprobat totuşi înainte de Crăciun. S-a convenit deja şi un calendar pentru promovarea legilor premergătoare bugetului, cea a plafoanelor şi cea privind măsurile fiscal – bugetare. Discuţiile vor fi reluate astăzi. Cătălin Purcaru a urmărit şedinţa coaliţei de guvernare şi are toate informaţiile în radiojurnal:
Reporter: Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a prezentat o primă formă a construcției bugetare pentru anul viitor, în coaliția de guvernare. Președintele PNL, Florin Cîțu, atrage atenția că deficitul bugetar trebuie să rămână la 5,84 % din produsul intern brut, iar investițiile să se păstreze la 7 procente, potrivit programului comun de guvernare.
Florin Cîțu: Am discutat pe scheletul bugetului. Înțeleg că că vineri va fi ordonanța pentru măsuri fiscale -bugetare. După aceea, ar trebuie să fie legea plafoanelor, săptămâna viitoare şi, dacă totul merge bine, ar trebui să avem și un buget aprobat până pe 23 decembrie.
Reporter: Liderii partidelor din coliție au agreat ultima măsură din pachetul social care prevede acordarea unui ajutor, în luna ianuarie, pentru toți pensionarii cu venituri până în 1600 de lei. Ministrului muncii și protecției sociale, Marius Budăi, a anunțat că Ordonanța de Urgență va intra astăzi în circuitul de avizare și a precizat că impactul bugetar al acestei măsuri este de 2,56 de miliarde de lei.
Marius Budăi : Sprijinul va crește de la 1.600 de lei până în valoare de 1000 de lei. Cei cu valoare de 1.000 de lei vor încasa 1.200 de lei, astfel încât cu pensia să aibă 2.200 de lei, deci 2.000.500 de suflete din România, nu vor avea, în luna ianuarie, un venit mai mic de 2.200 de lei.
Reporter: Discuțiile vor fi reluate astăzi, înclusiv asupra proiectului privind certificatul COVID, necesar la locul de muncă, propus de către ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit documentului, angajații de la stat și din sistemul privat care refuză vaccinarea, ar putea beneficia de teste gratuite decontacte din resurse bugetare, pe perioada când certificatul COVID este obligatoriu. Liberalii insistă, însă, ca testele să fie acordate pentru o perioadă de 45 de zile, cum a fost prevăzut inițial în coaliția de guvernare./HUN/mcimpoaca/ovidiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie