NATO va discuta despre propunerile de securitate ale Rusiei, însă nu va permite Moscovei să dicteze poziţia militară a alianţei, a declarat, duminică, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite la trupele germane aflate în Lituania pentru a descuraja un eventual atac al Rusiei.
Vineri, Moscova a trasat o serie de solicitări pentru Occident, inclusiv retragerea batalioanelor NATO din Polonia şi Estonia, Letonia şi Lituania, cândva parte a Uniunii Sovietice. Totodată, Rusia solicită şi o garanţie cu caracter obligatoriu conform căreia NATO va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina şi un veto, efectiv, al Rusiei, faţă de o viitoare aderare a Ucrainei la NATO, însă Occidentul deja a exclus acest drept al Rusiei. „Trebuie să soluţionăm actualele tensiuni la nivel diplomatic, însă, la fel de bine şi printr-o disuasiune credibilă”, a declarat Lambrecht la Rukla, în prima vizită făcută trupelor germane de peste hotare.
Unităţile ofensive, detaşate la trei ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, au scopul de a opri un eventual atac şi de a câştiga timp pentru ca trupe suplimentare ale NATO să poată ajunge în linia de front. „Vom discuta propunerile Rusiei (…) Însă nu este posibil ca Rusia să dicteze partenerilor NATO poziţia lor şi vom clarifica acest lucru, la următoarele discuţii (săptămâna viitoare, la consiliul NATO)”, a adăugat ministrul german.
Aflat alături de doamna Lambrecht, ministrul lituanian de externe, Arvydas Anusauskas, a acuzat, duminică, Rusia, de tentative de a crea dezacorduri în alianţă şi a subliniat că NATO nu trebuie să permită Moscovei să împartă Europa în sfere de influenţă. „Trebuie să susţinem Ucraina cu toate mijloacele, inclusiv prin livrarea de arme letale”, a adăugat ministrul lituanian, fără a detalia la ce fel de arme se referă.
Christine Lambrecht a refuzat să comenteze cu privire la un articol apărut sâmbătă în ziarul Spiegel, conform căruia generalul de rang înalt al NATO Tod Wolters a indicat că alianţa ar trebui să stabilească în România şi Bulgaria o prezenţă militară similară celei din Polonia şi ţările baltice./mbrotacel/schelaru/gpodea
REUTERS – 19 decembrie