PORTRET: Stela Popescu – artista veşnic surâzătoare

Marţi, 21 noiembrie, se împlinesc 86 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai iubite actriţe din ţara noastră, Stela Popescu. După o carieră de aproape 60 de ani, în care a jucat roluri memorabile în teatru şi film, după reprezentaţii de excepţie în producţiile de teatru radiofonic şi televiziune, marea actriţă, veşnic surâzătoare, gata să ne prezinte o scenetă care să ne smulgă un zâmbet şi să ne creeze o stare de deconectare, ne-a părăsit în noiembrie 2017.

 * * * * *

Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Orhei, în Basarabia, într-o familie de învățători modeşti.

Copilăria sa a fost marcată de invadarea Basarabiei de către armata rusă, urmată de deportarea tatălui său – intelectual, deci duşman de clasă – în Siberia şi de refugierea ei alături mama sa la Braşov, în vremea când Stela Popescu avea doar patru ani.

În anul 1953, susține examenul de admitere la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță în anul 1955, după ce este admisă în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În anul 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică, în paralel continuând să susțină spectacole de teatru.

După absolvirea facultăţii – la Studioul ”Casandra”, în spectacolul de diplomă ”Nu-i întotdeauna praznic”, de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea -, este repartizată la Teatrul din Braşov, unde ajunge, la un moment dat să susțină 400 de reprezentaţii pe an.

În anul 1958, debutează în film în „Alo? Ați greşit numărul”, începând o carieră de succes în care a apărut în peste 25 de producţii cinemtografice precum „Nea Mărin miliardar” – în 1979, „Pe malul stâng al Dunării albastre” – în 1983, „Secretul lui Nemesis” – 1985, „În fiecare zi mi-e dor de tine” – în 1988, „A doua cădere a Constantinopolului” – 1994, sau „Sexy Harem Ada-Kaleh” – în anul 2001.

Tot în anul 1958, după 18 ani, tatăl actriţei, unul dintre puţinii supravieţuitori ai lagărelor ruseşti, a revenit în Basarabia, a urmat reîntâlnirea Stelei cu acesta,  şi recăsătorirea părinţilor după aproape 20 de ani de separare forţată.

În anul 1963 se transferă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, an în care începe şi colaborarea sa cu Radioteleviziunea română.

Piesa de teatru „Scaiul” in regia lui Ion Lucian. In imagine (de la stg la dr): Stela Popescu, Cornel Vulpe si George Mihaita. – 12.1988

La Teatrul Naţional Radiofonic a avut roluri în piese precum „Gaițele” – în variantele 1964 şi 2002, „Burghezul gentilom”, „Caviar, vodkă şi bye bye”, „Ferma de struți”, „Mănăstirea din Parma” sau „Sânziana şi Pepelea”.

În 1969 se angajează la Teatrul de Comedie, iar vara, atunci când stagiunea era închisă, colabora cu Teatrul de revistă pentru spectacolele de la Grădina Boema, devenite în timp un fel de mişcare de rezistenţă culturală, prin satirizarea unor aspecte ale regimului comunist.

La Comedie a avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum Sanda Manu, Ion Cojar, sau Lucian Giurchescu, şi a avut roluri de succes în piese care au avut o longevitate remarcabilă: a jucat timp de 18 ani în „Preşul”, 12 ani în „Pețitoarea” şi 10 ani în „Plicul”. A jucat, de asemenea, în piese precum „Trei surori”, de Cehov, „Marele feudal”, de Al. Mirodan, „Curcanul”, „Turnul de fildeş” – pentru care obţine premiul pe țară pentru cel mai bun rol secundar, „Sfântul Mitică Blajinul”, de Aurel Baranga sau „Capcană pentru un bărbat singur”, de Neil Simon.

A fost căsătorită timp de opt ani cu regizorul Dan Puican, apoi, din anul 1969 cu textierul Mihai Maximilian, care compunea pentru spectacolele de la Revistă.

În anii 1971-1979 Stela Popescu face un cuplul memorabil, atât pe scenă cât şi în producţiile de televiziune, cu Ștefan Bănică, iar din anul 1979 face unul dintre cele mai celebre şi longevive cupluri de actori din ţara noastră, cu actorul Alexandru Arşinel.

În anul 1993 revine în trupa Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, unde înregistrează, de-a lungul timpului, mari succese de casă cu spectacole precum „Nevestele vesele … la Boema – 1979, „Boema, slăbiciunea mea” – 1980, „Constelația Boema” – 1984, „Boema, bucuria mea” – în 1985, „Stela, stelele şi Boema” – 1987, „Bună seara, Boema” – 1989 sau „Aplauze, Aplauze” – în 2010.

A făcute sute de turnee în străinătate – mai ales în America şi Israel, dar şi în Africa de Sud, Australia, Brazilia, Argentina, la Londra, la Paris, unde spectacolele în care jucat s-au bucurat de un succes imens, iar artista a avut parte întotdeauna de dragostea şi aprecierea românilor plecaţi departe de ţară.

Stela Popescu a avut o carieră de excepţie şi în televiziune, unde a participat la emisiuni de divertisment sau a jucat în piese de teatru, apoi, după anul 1990, joacă în seriale TV precum „Cuscrele” (2005-2006), „Războiul sexelor” (2007-2008), „Regina” (2008-2009) şi „Aniela” (din 2009), iar în 2011 revine cu o participare specială în telenovela „Iubire și Onoare”.

De asemenea, după anul 1990 a fost moderatoare a unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea TV sau Național TV.

Stela Popescu (stg) si Alexandru Arsinel (dr) in spectacolul „Stela, Stelele si Boema” in regia lui Mihai Maximilian – 22.03.1983

Apariţiile sale TV – au fost sintetizate pe DVD-urile „O stea printre stele” – în anul 2006 şi „Stela şi Arşinel”, materiale produse de TVR.

Din anul 2005 joacă, la Opera Comică pentru Copii, personajul Chirița.

Stela Popescu era şi o gopodină desăvârşită, în fiecare an de Crăciun – când se afla în ţară – preferînd să pregătească preparate tradiţionale pentru oaspeţii săi. De asemenea, marea artistă a scris și o carte de bucate ”În bucătărie cu Steluța”.

Stela Popescu a primit de-a lungul excepţionalei sale cariere artistice nenumărate premii şi distincţii, cum sunt Premiul Special pentru cuplul Stela Popescu și Alexandru Arșinel, acordat de UNITER în 2002, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” – în 7 februarie 2004, premiul pentru cel mai bun cuplu – Stela Popescu și Alexandru Arşinel, acordat de Asociația Umoriștilor din România, în 2009, Premiul Special în Clasamentul Național „Cei mai de încredere români” – Stela Popescu și Alexandru Arșinel – în ianuarie 2010, Premiul de excelență pentru întreaga activitate acordat actorilor Stela Popescu și Alexandru Arșinel la Gala de excelență, ediția a II-a desfășurată la Teatrul Dramatic Tony Bulandra din Târgoviște, cu ocazia Zilelor Cetății Târgoviște – la 11 septembrie 2010, Trofeul Galei „10 Pentru România”, pentru cuplul de actori Stela Popescu – Alexandru Arșinel, la 15 decembrie 2010.

La 14 decembrie 2011, Stela Popescu primește o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame din Piaţa Timpului din Bucureşti, la 27 septembrie 2013 primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Film 4 Fun de la Sinaia, în ianuarie 2014 primeşte premiul Forumului Muzical Român, iar în septembrie 2014 Stela Popescu și Alexandru Arşinel au fost premiați cu Diploma In Honoris, cu ocazia redeschiderii și inaugurării Hanului Gabroveni, cel mai nou centru cultural – artistic al Bucureștilor.

Stela Popescu a fost implicată în acțiuni de binefacere, Fundația ”StelaR” pe care a înfiinţat-o alături de Alexandru Arșinel, organizând, anual, Gala Premiilor „Mihai Maximilian”, dedicate memoriei și amintirii fostului său soţ şi unul dintre cei mai prolifici autori de texte de revistă.

Stela Popescu a însemnat umor, excelenţă, muncă asiduă şi pasiune fără limite, toate dedicate publicului care o preţuieşte atât de mult.

Foto: AGERPRES

Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viaţă, Stela Popescu a fost sărbătorită sâmbătă 19 decembrie 2015, în foaierul Sălii „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie, prin vernisajul expoziţiei de fotografie ”Steaua Teatrului de Comedie – Stela”, un excepţional remember al rolurilor remarcabile şi memorabile pe care le-a interpretat în perioada în care a fost actriţa Teatrului de Comedie.

Iar la 21 decembrie 2015, chiar de ziua actriţei, a fost sărbătorită la Palatul Naţional al Copiilor cu ocazia spectacolului aniversar ”Stela Popescu şi prietenii ei”, din care nu au lipsit Maria Dragomiroiu, Mirabela Dauer, Sanda Ladoşi şi Adrian Enache.

Stela Popescu a trecut la Domnul la 23 noiembrie 2017.

Răzvan Moceanu