Indiferent că îi veți spune rezoluție, promisiune, făgăduință, obiectiv, hotărâre, dorință, aspirație, speranță, țintă, ambiție, ideal, vis, și lista poate continua, ideea de bază care se desprinde rămâne aceeași – fiecare an ne provoacă să ne dorim mai mult de la noi. Venirea noului an reprezintă pentru mulți o oportunitate de a-și pune în aplicare anumite vise sau ambiții și de a-și îndeplini unele promisiuni de ordin personal sau profesional. Și cum momentul trecerii dintre ani este practic singurul care ne oferă sentimentul unui nou început (mai bun), considerăm că ne-ar fi mult mai ușor să realizăm lucrurile „acum” și că avem o motivație mai intensă și mai profundă de a duce totul la bun sfârșit. Cu toții percepem ziua de 1 ianuarie ca pe un simbol al unui nou început și al „lepădării” de vechi obiceiuri nesănătoase, al posibilității de a o lua de la început, o noua șansă pentru obiectivele încă neîndeplinite. Chiar și în cele mai bune momente, putem simți o oarecare ambivalență în a face „promisiuni” de Anul Nou. Pe de-o parte, este un nou început în care putem profita din plin de cele 12 luni de noi oportunități, însă, pe de altă parte, experiența din trecut ne-a demonstrat, cu vârf și-ndesat, că este puțin probabil să rămânem consecvenți și să facem ceva dramatic de diferit. Așa se face că până în februarie, este posibil să fi renunțat complet sau chiar să fi uitat cu desăvârșire de rezoluțiile de care ne simțeam atât de entuziasmați la începutul anului. Iar, după cei doi ani de incertitudine globală nemaivăzută până acum, este posibil chiar ca ambivalența să fi alunecat în neputință. Până la urmă, de ce să încercăm să ne stabilim niște rezoluții, când nu avem idee ce se va întâmpla în lunile următoare? Și, într-adevăr, acum mai mult ca oricând, „managementul” propriului timp poate întâmpina o gamă largă de provocări neprevăzute în luarea și păstrarea rezoluțiilor, din moment ce întreaga lume a navigat prin toate suișurile și coborâșurile din 2020 și 2021. Cu toate acestea, chiar și în mijlocul incertitudinii, ne putem duce mai departe visele, speranțele sau tot ceea ce este important pentru noi înșine, pentru că, de fapt, luarea unei decizii și păstrarea acesteia pot crește foarte mult sentimentul de forță proprie și valoare, dar și credința în capacitatea noastră de a acționa în avantajul personal. Așadar, înainte de a renunța la „a mai face promisiuni pe care oricum nu le voi respecta”, luați în considerare câteva sfaturi, recomandări și idei despre cum să vă stabiliți cât mai exact aceste obiective și, mai ales, cum să le păstrați aproape cu sfințenie, permițând angajamentului luat față de dvs. înșivă să creeze mai degrabă un impuls pozitiv. Ce putem face pentru ca aceste obiective să nu rămână doar niște simple gânduri sau vise frumoase, aceasta este cea mai mare provocare. Este ușor a stabili, dar mai greu a înfăptui!
Cum să ne stabilim rezoluții pentru noul an, astfel încât să le și respectăm
Cum se apropie sfârșitul anului, cum răsar noi speranțe, noi planuri și țeluri pentru cel care vine. Cu toții ne dorim schimbări în mai bine pentru anul următor, însă, deja la 1 februarie, 80% din cei care și-au stabilit rezoluții au uitat de ele sau au acumulat destulă frustrare pentru că nu au reușit să le urmeze nici măcar pe cele mai simple și realizabile, imediat ce s-au confruntat cu primul obstacol. Nu renunțăm la rezoluțiile noastre pentru că nu suntem în stare să le urmăm, renunțăm pentru că ne fixăm greșit rezoluțiile, susțin specialiștii. Așa că, în loc să ne alegem obiective care ne depășesc și nu ne ajută să evoluăm, ideal ar fi să ne consacrăm timpul unor simple intenții. Fără să promitem „marea cu sarea”, fără să facem o obsesie din planurile noastre, ne va fi mai simplu să ne gândim, în mod natural și cât se poate de firesc, ce anume dorim să facem și să începem să acționăm puțin câte puțin, cu pași mărunți. Dacă ne fixăm niște obiective corecte pe care le urmărim constant, șansele de a le îndeplini sunt muuult mai mari, iar presiunea resimțită este mult redusă. Renunțarea, așadar, la unele rezoluții tipice și realizarea unor planuri rezonabile este o primă soluție în ducerea la bun sfârșit a obiectivelor. Pentru a face rezoluții pe care să le păstrăm, trebuie luată în considerare mentalitatea care le determină. În esență, rezoluțiile nu se referă doar la schimbarea comportamentelor, ci, în primul rând, la motivul pentru care aceste comportamente trebuie să se schimbe. Potrivit studiilor făcute până acum, principalul motiv pentru care oamenii nu sunt consecvenți cu rezoluțiile făcute în prag de an nou este faptul că își stabilesc prea multe sau sunt nerealiste. Sunt, așadar, victimele a ceea ce cercetătorii numesc „sindromul falsei speranțe”. Acest sindrom este caracterizat prin așteptările nerealiste despre viteza, măsura, ușurința și consecințele probabile ale schimbării unor comportamente. În plus, adesea rezoluțiile stabilite nu au nicio legătură (sau au doar într-o mică măsură) cu nevoile reale ale destinatarului. Le aleg doar pentru că alții o fac sau au făcut-o de-a lungul timpului. Sunt rezoluții de care, la modul obiectiv, nu le pasă în mod real.
„Să am mai multă grijă de corpul meu, să adopt o dietă sănătoasă, să renunț la prostul obicei de a mai pufăi câte o țigară, să petrec mai mult timp cu familia” – sunt doar câteva dintre cele mai frecvente rezoluții de Anul Nou pe care mii de oamenii și le stabilesc la trecerea dintre ani. Retrospectiva anului care se încheie și setarea de rezoluții pentru Noul An sunt obiceiuri cu o tradiție străveche, încă din Antichitate. Astfel, se pare că babilonienii, în urmă cu aproximativ patru mii de ani, care au fost și primii care organizau sărbători în cinstea noului an, au fost inventatorii rezoluțiilor. Anul Nou începea, la ei, nu pe 1 ianuarie, ci la mijlocul lunii martie, când făceau legăminte de bună purtare către zeii lor. Se legau, astfel, în cadrul ceremoniilor, să-și plătească datoriile și să înapoieze lucrurile împrumutate. La fel se întâmpla și în Roma antică, după ce Iulius Caesar a stabilit data de 1 ianuarie ca fiind începutul noului an. Dorințele romanilor se îndreptau către Ianus, zeul cu două fețe, luna ianuarie simbolizând pentru romani portalul dintre vechi și nou, iar Ianus fiind zeul care privea și în trecut, dar și în viitor. Lui i se ofereau ofrande și promisiuni de bună conduită pentru anul care începea. Pentru primii creștini, cea dintâi zi a noului an a devenit ocazia tradițională de a se gândi la greșelile trecutului și de a decide ce să facă să le îndrepte pentru a le fi mai bine în viitor. În 1740, John Wesley, pastor anglican și teolog creștin, fondatorul metodismului, a creat serviciul de reînnoire a legământului, cel mai frecvent ținut în ajunul Anului Nou. În prezent, „în ciuda rădăcinilor religioase ale tradiției”, rezoluțiile de Anul Nou sunt o practică în cea mai mare măsură seculară. În loc să facă promisiuni zeilor, majoritatea oamenilor fac rezoluții doar pentru ei înșiși și se concentrează exclusiv asupra autoîmbunătățirii (ceea ce poate explica de ce astfel de rezoluții par să fie atât de greu de urmat).
* Pregătiți-vă mental pentru schimbare – Revenind mai în zilele noastre, un studiu publicat în 2002, în Journal of Clinical Psychology, a arătat că persoanele care își stabilesc rezoluții de Anul Nou au de zece ori mai multe șanse de a le realiza decât cei care nu și le stabilesc deloc. Rata de succes depinde, însă, de multe aspecte, începând cu modul în care ne stabilim obiectivele pentru noul an, până la strategiile prin care le punem în practică. Același studiu a arătat că cel mai bun predictor al succesului rezoluțiilor este pregătirea pentru schimbare, mai exact cât suntem de dispuși și pregătiți să intrăm în etapa de acțiune în vederea schimbării. Au fost determinate și alte aspecte asociate cu reușita: auto-eficiența (credința ca avem abilitățile necesare pentru a face schimbarea și a o menține), utilizarea unor strategii comportamentale sau abilitatea de a gestiona eșecurile temporare. Conform unei analize publicate în Personality and Social Psychology Bulletin, în 2016, foarte importantă pentru persistența în realizarea rezoluțiilor este „rapiditatea recompensei”. Cu alte cuvinte, cu cât o persoană vede mai repede rezultatele eforturilor ei, cu atât este mai probabil să continue să lucreze la acele rezoluții pe termen lung. Schimbarea obiceiurilor înrădăcinate nu este o sarcină ușoară, așa că înainte de a vă arunca cu capul înainte în obiectivele de Anul Nou, este important să faceți un pas înapoi și să vă pregătiți pentru acea schimbare iminentă. Prima descoperire în schimbare este realizarea unui inventar personal. Fiindcă este sfârșitul unui an și începutul celui următor; este momentul perfect pentru a face bilanțul realizărilor anului trecut. Desigur, rezoluția dvs. se poate concentra asupra zonelor în care nu ați progresat, dar nu uitați să savurați și evoluția înregistrată și să găsiți o mică modalitate de a sărbători. Acele sentimente de efectivă fericire sunt utile! Veți dori să fiți optimist în privința noii rezoluții, astfel încât să puteți folosi asocierea pozitivă cu realizările de anul trecut pentru a vă aminti acele sentimente bune când vă veți simți provocat.
* Stabiliți un obiectiv care să vă motiveze – Ați fi surprinși cât de des oamenii își stabilesc obiective care nu sunt pentru ei înșiși. Aceste obiective ar putea fi dictate sau constrânse de către un manager, soț sau presiunea părinților/ a prietenilor. Deși este plăcut să avem un sprijin extern, dacă nu împărtășiți aceeași pasiune, rezoluția are șanse mici de a reuși și ar putea chiar să se sufoce din start. Pentru a nu avea parte de un eșec încă din fașă, trebuie să vă asigurați că obiectivul pe care vi l-ați stabilit este important pentru dvs. și numai pentru dvs. și că există o valoare sau un beneficiu pentru dvs. în atingerea obiectivului. Aceste două lucruri sunt cele care vor oferi motivul și dorința de a acționa. Aceasta este cunoscută și sub numele de motivație! Nu numai că ar trebui să vă aliniați dorințelor dvs. cele mai intime, dar ar trebui să vă asigurați și că rezoluțiile se aliniază priorităților dvs. Acest lucru va duce la o atitudine „de muncă obligatorie”. Dacă obiectivele sunt centrate pe carieră, cum ar fi îmbunătățirea abilităților în Excel, crearea propriului plan de dezvoltare profesională este o modalitate excelentă de a rămâne motivat pe calea către obiectivul ales.
Așadar, o altă soluție ar fi să ne retragem în propriul interior sau în conștiința lăuntrică și să vedem dacă nu cumva ne-am stabilit anumite obiective doar pentru că așa „trebuie”, fără ca acestea să rezoneze cu ceea ce suntem noi în acel moment, cu valorile și aspirațiile proprii. Este timpul să renunțăm la trenduri când vine vorba de planurile personale pentru viitor și să ne aliniem la ceea ce simțim cu adevărat, să ne descoperim marele „de ce”. Teoria spune că intențiile scrise, mai ales de mână, ne responsabilizează mai tare și au șanse mai mari de reușită, la fel și dacă ele sunt clare și nu în număr foarte mare, încât să copleșească.
* Definiți limpede ceea ce doriți să obțineți – „Să am un stil de viață sănătos”, de exemplu, este o formulare extrem de vagă și ne va fi greu să construim ceva pe termen lung, pornind direct sau exclusiv de la ea. Trebuie să ne gândim ce înseamnă mai exact pentru noi un stil de viață sănătos, pentru ca mai apoi să împărțim acest concept în „porții” mai „digerabile”, palpabile, cum ar fi: să beau 2 litri de apă pe zi, să renunț la băuturile carbogazoase, să practic sport minim 30 de minute pe zi, etc. Stabilirea câtorva obiceiuri noi pe care să le introducem treptat în viața noastră și pe care să le stimulăm zilnic, astfel încât să se dezvolte armonios pe toată durata anului, poate constitui o a treia soluție majoră în păstrarea obiectivelor. Schimbările mici sunt cele care aduc rezultate mari pe termen lung. Experiența ne-a arătat că e mai ușor să stabilim obiective mici și realizabile. Și pentru că vom fi satisfăcuți de faptul că reușim să ne ținem de ele, vom fi motivați nu numai să le continuăm, ci și să trecem la un alt nivel. Schimbați, de exemplu, „voi citi mai mult” cu „îmi rezerv 5 minute pe zi pentru a citi”. Cititul înainte de culcare este un mod excelent de a vă pregăti creierul și corpul pentru odihnă, dar este benefic și în timpul zilei, pentru că studiile arată că această activitate ne ajută să trăim mai mult, ne da senzația de fericire și ne stimulează empatia. Setați-vă obiectivele în funcție de metoda SMART pentru a fi: Specifice (Specific) – articulați sau rostiți rezoluția cât mai clar posibil; Măsurabile (Measurable) – cuantificați-vă rezoluția, dacă este posibil, adică voi pierde 10% din greutatea corporală; De atins (Achievable) – alegeți un obiectiv în „tărâmul posibilităților”, dar totuși provocator (de exemplu să vă faceți prieteni anul acesta ar fi uimitor, dar în niciun caz 100); Relevante (Relevance) – păstrați rezoluția relevantă pentru prioritățile și obiectivele dvs. în funcție de situația actuală; Încadrate în timp (Time-based) – oferiți-vă un interval de timp în care să atingeți un obiectiv, un termen limită vă va insufla o oarecare urgență și va oferi un moment în care vă puteți sărbători succesul.
* Limitați rezoluțiile la o sumă gestionabilă – O greșeală comună în setarea rezoluției este să aveți prea multe. Cu toții vrem să învățăm 25 de limbi diferite, 15 noi abilități de muncă și să eliminăm 5 obiceiuri proaste, dar nu suntem supereroi. Avem doar atât de multă atenție pe care o putem dedica auto-îmbunătățirii, așa că a avea prea multe rezoluții este o modalitate „excelentă” de a nu atinge numeroasele obiective pe care vi le-ați propus. Astfel, ar trebui să faceți o listă scurtă de rezoluții pe care le puteți gestiona în anul următor. Și cum lista scurtă de priorități face alegerea destul de grea, cheia aici este înțelegerea modului de a stabili prioritățile. Ultima piesă a puzzle-ului aici este cunoașterea limitărilor și a lungimii de undă personale. Având în vedere acest lucru, ar trebui să vă concentrați asupra priorităților dvs. de top, echilibrând câtă atenție puteți acorda cu sinceritate unei rezoluții. Sfat: este mai bine să abordați o singură rezoluție și bună, decât mai multe rezoluții, care se vor dovedi a ieși prost.
* Echipați-vă cu blândețe, răbdare și realism – Ca în orice altă problemă, și în cazul rezoluțiilor pentru Noul An trebuie să ne înarmăm cu realism, răbdare și blândețe. A ține cont de stadiul în care ne aflăm în prezent și a ne creiona rezoluțiile pornind de la ceea ce avem la îndemână acum (emoțional, fizic, material etc.) reprezintă o altă cheie în soluționarea obiectivelor. Abordați-le cu realism și nu vă așteptați ca dorințele dvs. să se materializeze cât ați bate din palme, ci fiți dispuși să le acordați timp. Timp activ, în care să acționați cât mai eficient! După ce v-ați stabilit țintele dorite, alegeți-le pe cele mai importante și prioritizați-le. Ocupați-vă de câte o țintă pe rând, stabilind o durată realistă de implementare. Pentru prima lună din an, de exemplu, puteți să vă propuneți să vă obișnuiți să beți 2 litri de apă pe zi și de-abia începând cu luna a doua sau a treia să faceți să se întâmple următorul lucru de pe listă, și tot așa. Una dintre cele mai importante recomandări ar fi să luați în calcul blândețea față de dvs. înșivă și să lăsați exigența deoparte, pentru a nu transforma un ritual menit să ajute, într-o presiune în plus. Am stabilit deja că va dura un timp pentru ca rezoluția dvs. să devină realitate și că schimbarea este dificilă. De fapt, am stabilit deja și că ar trebui să lăsăm loc pentru greșeli și eșecuri. Țineți cont de faptul că omiterea unei sarcini intermediare nu este un eșec total, că a rata un obiectiv cu 10% sau chiar 50% nu este un eșec total, la fel cum nici terminarea cu întârziere a unei sarcini nu reprezintă un eșec. Se pot întâmpla eșecuri, dar atât timp cât sunt gestionate corect, ele nu vor afecta „marele obiectiv”. Cheia este să evitați cu orice preț o atitudine defetistă, adică „Ei bine, am greșit o dată, de ce ar trebui să mai încerc să fac asta?”. Și dacă există un eșec, este important să înțelegeți ce anume duce la acel moment și cum puteți evita o situație similară în viitor. Odată ce ați făcut o greșeală, recunoașteți-o și treceți la următorul pas. De exemplu, dacă ați sărit peste o sesiune de studiu, recuperați mâine și continuați să mergeți mai departe. Câteva mici greșeli nu ar trebui să vă strice rezoluția pentru întregul an!
* Implicați-vă pentru a pune lucrurile în mișcare – Nu vă opriți doar la a vă pune o dorință, gândindu-vă că universul v-o va duce îndeplinire, fără să faceți practic nimic. După ce ați stabilit ce vreți să obțineți, construiți-vă strategia/ planul de acțiune. Pentru fiecare nou obicei sănătos pe care doriți să-l deprindeți, va trebui să vă întrebați: ce acțiuni concrete am de făcut pentru a ajunge unde mi-am propus – dacă este cazul, împărțiți fiecare obicei în pași simpli, ușor de făcut; de ce anume am nevoie – pornind de la acțiunile concrete, aflați dacă vă ajută să cereți susținerea cuiva, explorați instrumentele ajutătoare sau cercetați anumite zone care acum vă sunt necunoscute; ce m-ar putea împiedica să-mi ating obiectivele – găsiți de pe-acum soluții pentru fiecare dintre aceste piedici ipotetice și țineți-le la îndemână, ca să le folosiți dacă va fi cazul.
* Nu fiți aspri cu dvs. înșivă, permițându-vă să mai și greșiți din când în când, însă mânați întotdeauna de proverbul „Pot să cad și de zece ori, dacă sunt în stare să mă ridic de 11”. Fiți conștienți de faptul că oricât de mult ați planifica, programa sau pune la punct toate datele problemei, s-ar putea să vă împotmoliți la un moment dat. Dar acesta nu este un motiv să renunțați! Doar observați, în loc să reacționați și să luați decizii radicale. Chiar dacă vă e greu, nu vă retrageți, ci rămâneți pe poziții, învățând să fiți „confortabili cu inconfortabilul”. Simțiți-vă nesiguranța, învățați despre limitările actuale ale corpului și spiritului dvs. și fiți conștienți că numai prin exercițiu și răbdare acestea pot fi depășite. Perioada de iarnă este oricum una dificilă atât pentru corpul, cât și pentru mintea noastră, care au nevoie să se adapteze la schimbările de temperatură și la scăderea perioadei în care ne bucurăm de lumină naturală. Corpul nostru are tendința de a se tensiona pentru a face față frigului, ceea ce înseamnă că devenim cu ușurință și mai irascibili, pentru că ne este greu să ne relaxăm. Tocmai din acest motiv, perioada aceasta este una ideală pentru a ne dedica acelei rezoluții care ne sugerează să avem mai multă grijă de noi. De cele mai multe ori, dacă reușim să facem asta, ne va fi mai ușor să ne ținem și de celelalte rezoluții.
* Notați-vă obiectivele – Un ajutor bun pentru setarea și menținerea obiectivelor poate fi un jurnal sau un planificator în care să scrieți fiecare pas pe care doriți să-l urmați, notând chiar și progresul în funcție de luni, săptămâni sau zile. Deși este grozav să avem obiective, este esențial să ne și documentăm asupra lor din când în când. Iată șase motive pentru a ne scrie obiectivele:
- Sunt ușor de uitat. Deși poate părea o banalitate, suntem oameni și este uman să fim ușor distrași și uituci.
- Scrierea rezoluțiilor vă ajută să clarificați ceea ce doriți să obțineți. Vă obligă să luați decizii și să fiți preciși cu propriile cuvinte.
- Simpla acțiune de a scrie stabilește intenția, dar trebuie luate măsuri pentru a obține rezoluția. A avea o relatare scrisă a obiectivelor dvs.este un memento constant pentru a lua măsuri.
- Obiectivele scrise pot acționa ca un filtru și o lumină de ghidare pentru oportunitățile de urmărit. În orice zi, există un milion de decizii de luat. Când aveți îndoieli, consultați obiectivele pe care le-ați stabilit pentru a dicta calea de urmat.
- Obiectivele documentate vă vor ajuta să depășiți rezistența la progres. Ne-am stabilit obiective pentru a merge mai departe, dar există o rezistență naturală la schimbare. Obiectivele scrise vă stimulează să continuați, atunci când vă loviți de un obstacol sau, cine știe, chiar o „depășire de viteză”.
- În cele din urmă, obiectivele scrise vă amintesc cât de departe ați ajuns și ce ați realizat. Este un sentiment plăcut să te uiți în urmă la sfârșitul anului viitor și să știți că rezoluția dvs. a ajuns la bun sfârșit. Este un motiv pentru a deschide sticla de șampanie și de a sărbători.
Moduri în care vă puteți nota rezoluțiile pentru 2021:
- Scrieți-le într-un jurnal
- Creați un e-mail pentru dvs
- Stocați în Evernote sau oricare alt instrument de note
- Imprimați-le și lipiți-le pe perete
Vestea bună este că probabil aveți buzunarele pline de tehnologie, ceea ce vă poate ajuta să urmăriți rezoluția prin automatizare sub formă de aplicații memento. În prezent, există un milion de aplicații și servicii diferite care vă ajută să vă îndepliniți rezoluțiile. Aceste instrumente gratuite vă pot oferi un memento constant: Google Calendar – setați o întâlnire recurentă legată de rezoluția dvs., adică programați sesiuni de antrenament la sală; Google Now – asistent personal care oferă informații după cum aveți nevoie; Memento-uri (pe iOS) – configurați alerte cronometrate pentru diferite sarcini; Boomerang pentru Gmail – programați e-mailuri de memento pentru dvs. (Freemium). Pe lângă aceste aplicații utilizate în mod obișnuit, există, de asemenea, o „listă de sarcini” și aplicații de gestionare a sarcinilor care au capacitatea de a programa memento-uri și etape. Iată câteva opțiuni populare: Asana, Trello, Todoist, Microsoft To Do, Omnifocus, etc. Notă: Toate aceste aplicații enumerate mai sus nu vor face treaba în locul dvs., ci servesc ca un memento constant cu privire la munca ce trebuie făcută.
* Împărtășiți rezoluțiile cu ceilalți – „Dacă un copac cade într-o pădure și nu este nimeni prin preajmă să-l audă, mai putem spune că scoate zgomot?” Este grozav să stabilim o rezoluție pentru noi înșine și poate chiar să o notăm, dar dacă nimeni altcineva nu știe despre acest lucru, este ușor să o dăm uitării sau chiar să o ignorăm. Iar când reușim/eșuăm, nimeni nu va observa și, implicit, nimănui nu-i va păsa. Pe de altă parte, cei care decid să comunice cuiva despre obiectivul lor, simt ceva cu totul diferit. Acum că și-au făcut public obiectivul, au un sentiment de obligație și responsabilitate. În esență, dacă nu reușesc, vor dezamăgi pe toată lumea. Oricât de ciudat ar suna, acest sentiment de vinovăție este adesea mai puternic decât automotivarea. Rezultatul aici este că atunci când veți reuși, oamenii cu care ați împărtășit vor sărbători alături de dvs.! Dacă doriți să duceți împărtășirea obiectivelor la nivelul următor, puteți organiza chiar un grup de „lucru”, adică o adunare de oameni foarte motivați care împărtășesc un obiectiv comun și caută să se încurajeze și să se ajute reciproc pentru a-și îmbunătăți viața. Există și posibilitatea să nu avem timpul necesar sau înclinația de a face toate aceste lucruri, caz în care o altă modalitate de a obține același rezultat este să postăm un mesaj pe o rețea de socializare, în care să ne declarăm intențiile tuturor prietenilor. Putem paria că oamenii vă vor încuraja și vă vor întreba despre progresul înregistrat pe parcursul anului.
* Examinați-vă rezoluția în mod regulat – Să recunoaștem, dacă nu vă gândiți în mod regulat la rezoluția dvs., nu aveți cum să o urmați. Astfel, o parte crucială a realizării obiectivului dvs. este o revizuire regulată, care ar trebui să fie cel puțin lunară. Cu cât este mai frecventă, cu atât mai bine! O modalitate excelentă de a include revizuirea obiectivelor în rutina dvs. este să programați o revizuire lunară „de ansamblu” în prima săptămână a fiecărei luni. Aceasta va servi ca o întâlnire de planificare în care distribuiți sarcini și obiective mai mici la diferite săptămâni, de-a lungul lunii. Faceți un „check-in” săptămânal pentru a verifica progresul obiectivului lunar. Setați un memento zilnic pentru sarcini cu o „rezoluție” mai mică. Poate părea puțin nebunesc să vă gândiți la obiectivul dvs. în fiecare zi, dar acești pași treptați mai mici conduc la schimbări masive pe parcursul unui singur an.
32 de rezoluții pentru Anul Nou numai bune de încercat în 2022
* Să mă concentrez pe o pasiune, nu pe felul în care arăt – Influencerul Mik Zazon, care are misiunea de a „normaliza corpurile normale”, spune: „… Vreau să informez cititorii că rezoluțiile NU sunt, de fapt, o invitație de a începe o dietă sau un plan de antrenament, ci un frumos memento că un an nou poate aduce o viață nouă dedicată unor noi pasiuni”. Așadar, antrenați-vă pentru a vă simți mai bine, nu pentru a fi mai slabă. În loc să fiți obsedați de a folosi scările, fiți uimiți de felul excelent în care vă simțiți de când ați început să fiți mai activi. Cifrele nu înseamnă mare lucru!
* Să nu mai bârfesc – Nu fiți „acea” persoană. Răspândiți pozitivitate!
* Să fac un compliment pe zi – Nu se știe niciodată – s-ar putea să o facă pe acea persoană să se simtă mult mai bine.
* Să petrec o zi întreagă (pe lună) fără să-mi verific e-mailul – Contrar așteptărilor, nu se va întâmpla nimic rău. Poate aștepta până mâine.
* Să fac acte de caritate aleatorii – Oricine poate fi amabil și nu ne costă nimic. Încurajați grija și compasiunea și fiți atenți și amabili. Să răspândim zâmbete, aceasta ar trebui să fie rezoluția fiecăruia dintre noi!
* Să citesc o carte pe lună – Cititul este u excelent stimulent pentru creier, poate reduce stresul și poate îmbunătăți memoria și concentrarea.
* Să merg unde nu am fost niciodată – Ieșiți din zona de confort și faceți ceva îndrăzneț. Este bine pentru suflet și vă obligă să învățați lucruri noi.
* Să nu mai las dezordinea să pună stăpânire pe viața și casa mea – Dezordinea este literalmente dăunătoare pentru sănătate, cercetările recente susținând chiar că ne stresează. Faceți din 2022 anul organizării și al curățeniei! Sunteți copleșiți de o casă murdară pe care trebuie să o curățați în fiecare weekend? Cea mai simplă soluție: curățați pe măsură ce faceți mizerie. Spălați vasele murdare după fiecare masă și ștergeți toaletele și blaturile pe tot parcursul săptămânii.
* Să-mi închid telefonul o noapte pe săptămână – Deja a început să vă tremure telefonul în mână, când ați auzit… Faptul că vă „deconectați” pentru o noapte nu vă va face nimic rău, din contră vă va ajuta să dormiți mai bine, fără întreruperi nedorite.
* Să contribui la salvarea planetei – Lumea se îneacă practic în gunoi, iar ratele de generare a deșeurilor sunt în creștere, potrivit Băncii Mondiale. Datorită creșterii populației și a dezvoltării zonelor urbane, cantitatea de gunoi produsă de unele țări va crește – după unele estimări, cu până la 70% între 2016 și 2050. Reduceți deșeurile renunțând la prosoape de hârtie în favoarea cârpelor pe care le tăiați din prosoape și haine vechi. Un alt gest ușor care va conta sunt pungile reutilizabile pentru băcănie. Cumpărând mai puțin plastic vom avea oceane nepoluate și pământ mai puțin distrus, așa că haideți să fim mai conștienți de ceea ce cumpărăm.
* Să mă ofer voluntar – Nu numai că voluntariatul este bun pentru propria sănătate mentală și fizică, dar veți extrem de satisfăcuți făcând ceva amabil și altruist pentru ceilalți.
* Să călătoresc cu un buget mai mic – În călătoriile cu buget redus totul ține de flexibilitate și de cât de dispuși suntem să sacrificăm un pic din confortul și luxul cu care ne-am obișnuit, în favoarea experiențelor care ne schimbă viața odată cu excursia în sine. Mulți oameni au ideea că călătoriile trebuie să fie luxoase, iar vacanțele trebuie să fie scumpe pentru a fi distractive. Experiența unora din ultimii ani cu rucsacul în spate, țin să-i contrazică.
* Să notez în fiecare seară un lucru pentru care sunt recunoscător – Încheiați ziua cu recunoștință și vă veți simți mai bine când veți întinde capul pe pernă.
* Să fac economii – Chiar și un mic procent din salariu adăugat în fiecare lună la pușculiță poate face o mare diferență.
* Să nu mai fac prea multe lucruri odată – Multitasking-ul poate duce la probleme de memorie, reduce materia cenușie a creierului, dăunează productivității și eficienței și poate chiar crește stresul, anxietatea și depresia. Concentrați-vă de fiecare dată pe un singur lucru!
* Să fiu mai blând cu mine însămi/însumi – Ne propunem să fim drăguți și amabili cu ceilalți, dar uităm de cea mai importantă persoană din viața noastră, noi înșine, autocriticându-ne fără încetare. Spuneți stop! Gândiți-vă la lucruri mai frumoase în ceea ce vă privește.
* Să nu mai cumpăr lucruri de care nu am nevoie – Prost obicei! Ne place să cheltuim bani chiar dacă nu avem niciun motiv întemeiat. Nu aveți nevoie? Nu-l cumpărați. Este cât se poate de simplu!
* Să folosesc doar scările – Nu neapărat în orice situație, adică dacă mergeți în vizită la un prieten care stă la etajul 10, dar aveți în vedere tot timpul și această variantă.
* Să-mi înfrâng frica de dentist, analize, etc. – Sănătatea orală și cea generală pot avea un impact major asupra celorlate „fenomene” care se petrec în alte părți ale corpului, cum ar fi inima, plămânii sau ficatul.
* Să empatizez mai mult – Toți cei care folosesc rețelele sociale ar trebui să se străduiască să empatizeze mai mult cu străinii și să răspundă celorlalți de pe internet cu bunătate. Nu lăsați ura sau agresiunea să fie o motivație pentru a interacționa pe platformele sociale.
* Să renunț la ranchiună – N-ar fi frumos să începem 2022 cu o inimă mai curată? Ranchiuna, furia și ura sunt atât de demodate!
* Să încerc un restaurant cu specific complet nou – Fiți aventuroși! Luați rulada aceea ciudată de sushi sau comandați mâncare la pachet de la restaurantul indian care tocmai s-a deschis în oraș.
* Să încep praticarea unui nou hobby – Faceți lucruri cu totul noi și permiteți-vă să înfloriți în 2022. Poate chiar veți reuși să scrieți o carte!
* Să învăț lucruri noi – Indiferent că este vorba despre o limbă străină, un instrument sau chiar denumirea și dispunerea constelațiilor și planetelor, că veți învăţa să acordați primul ajutor sau mai multe despre orice vă pasionează: istorie, geografie, politică etc., esențial este să începeți să vă doriți tot timpul mai mult și să nu vă plafonați.
* Să îi trimit mamei o scrisoare scrisă de mână – Nimeni nu mai face în zilele noastre acest lucru, așa că va fi cel puțin un gest pe cât de atent, pe atât de autentic.
* Să încep să evit oamenii care se plâng foarte mult – Nu contează cât de pozitivi sunteți, pentru că negativitatea se va răspândi și vă va afecta. Chiar și lucruri precum filme foarte triste sau surse de știri care pur și simplu vă supără. Pe cei pe care nu-i puteți contamina cu bunătatea și răbdarea dvs., mai bine îi lăsați să se îndepărteze, nu aveți nevoie de așa ceva!
* Să încep să gătesc sau să gătesc mai mult – Este terapeutic și probabil veți sfârși cu ceva al naibii de delicios.
* Să-mi fac o schimbare de look – Unii dintre noi sunt foarte de atașați de părul lor – la propriu și la figurat. Doar câțiva centimetri tăiați și s-ar putea să vă simțiți o cu totul altă persoană.
* Să încerc meditația – Meditația oferă o serie întreagă de beneficii bazate pe știință, inclusiv reducerea stresului și a anxietății și îmbunătățirea memoriei și a atenției. Încercați o aplicație precum Headspace.
* Să fiu mai creativ – Chiar dacă nu sunteți cea mai artistică persoană, satisfacția pe care o veți obține realizând ceva cu propriile mâini este de netăgăduit. Poate fi la fel de mic ca o lumânare sau la fel de mare ca o măsuță de cafea, depinde de calitățile „făuritorului”. Puteți la fel de bine să pictați, să fotografiați, să faceți mărţişoare, felicitări sau decoraţiuni, orice vă aduce satisfacție.
* Să merg la culcare fericit în fiecare seară – Nu vă culcați niciodată supărați. De fapt, nici nu veți putea dormi. Este un clișeu, dar este cât se poate de adevărat. Începeți și încheiați fiecare zi cu fericire și recunoștință.
* Să vorbesc mai puțin și să ascult mai mult – Pierdem atât de multe lucruri importante când decidem să nu ascultăm și să vorbim fără nicio noimă! Învățați să observați lucrurile frumoase, petrecând mai mult timp ascultând.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.nytimes.com/guides/smarterliving/resolution-ideas
https://www.thepioneerwoman.com/home-lifestyle/g38114333/new-year-resolution-ideas/?slide=2
https://parade.com/969195/megangrant/new-years-resolutions-ideas/
https://hbr.org/2021/12/should-you-even-bother-with-new-years-resolutions-this-year
https://www.goskills.com/Soft-Skills/Resources/Top-10-new-years-resolutions
https://psychcentral.com/blog/why-new-years-resolutions-are-vital-to-our-psyche/