Protest al angajaţilor de la INS

Zeci de angajaţi ai Institutului Naţional de Statistică au protestat, în această dimineaţă, în faţa sediului instituţiei, cerând majorarea salariilor. Solicitările lor au ţinut de respectarea unei legi din 2017, care reglementează veniturile angajaţilor INS. Aceştia spun că salariul mediu pe instituţie este de 3.500 de lei şi nu au sporuri. Conducerea institutului afirmă, pe de altă parte, că a făcut demersurile necesare la ministerul de resort. Reporterul RRA, Alex Lancuzov, a urmărit protestul de astăzi.
Reporter: Alexandru Lancuzov – Creşterea salariilor este prevăzută încă din 2017, prin Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, dar a fost amânată de cel puțin două ori.
Dan Iliescu din partea sindicatului din Institutul Național de Statistică: Ordonanța trenuleț ne-a afectat în mod foarte clar, s-au amânat … nu că s-au amânat acele creșteri, pentru că nu știm când vor fi puse în vigoare, dar ne afectează și ordonanța care a apărut în 2020, de a îngheța absolut toate salariile din anul 2021. E ceva ce vreau să spun foarte important: suntem categoria de salariaţi ai statului român care nu avem sporuri.
Reporter: Conducerea Institutului Național de Statistică spune că a făcut mai multe demersuri pentru a majora salariile statisticienilor și așteaptă un răspuns de la Ministerul Muncii.
Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS: Trebuie să înțelegem că suntem într-o perioadă extrem de dificilă din punctul de vedere al situației generale, efectele pandemiei sunt simțite pretutindeni. La sfârșitul lunii decembrie, deci anul trecut, a fost trimisă o solicitare, în sensul rezolvării a celei mai mari părți din solicitările de astăzi, către Ministerul Muncii, care printr-o serie de precizări ar putea să ne ajute să rezolvăm această problemă.
Reporter: Salariile angajaților din Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să fie majorate cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.#HUN/denisse

RRA – 6 ianuarie