În România se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale

Realizator: În România se sărbătoreşte astăzi Ziua Culturii Naţionale. A fost marcată pentru prima dată în urmă cu 11 ani, după ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale. Aşa cum spuneau atunci iniţiatorii, această zi trebuie să celebreze un mare creator şi să fie în acelaşi timp una de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional. Despre astfel de proiecte majore în zilele noastre şi finanţarea lor a vorbit, la Radio România Actualităţi, ministrul Lucian Romaşcanu:
Lucian Romaşcanu: În momentul de faţă suntem în situaţia în care propunem HG-urile necesare pentru a avea mecanismele de selecţie a proiectelor, astfel încât jalonul, care este martie, să poată fi ţinut, iar pe lângă PNRR, care nu e foarte generos cu cultura, mai avem o unitate de management a proiectului care este pe cale să finalizeze un acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene de 216 milioane de euro, care includ proiecte majore. Cel mai important este acel dorit muzeu naţional de istorie, dar mai sunt și altele prinse acolo, și ne dorim și avem, iarăși, semnale politice că se poate întâmpla, să reluăm Sala Palatului la Ministerul Culturii, astfel încât să avem o sală de concerte în București la standarde corecte.
Realizator: Concerte, recitaluri, expoziții, ateliere de creație și alte evenimente sunt organizate în toată țara astăzi de Ziua Culturii Naționale. Momentul este marcat și la Senatul României printr-o serie de activități, printre care „Recitalul către Mihai Eminescu”, susținut de actorii Anca Sigartău și Claudiu Bleonț. Radio România, partener media al evenimentului de la Senat, va difuza pe tot parcursul zilei programe speciale dedicate Zilei Culturii Naționale.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 ianuarie)