Nutriţioniştii avertizează că anumite alimente consumate la cină pot avea un impact negativ asupra calităţii şi profunzimii somnului. Lipsa regulată de somn reduce imunitatea, favorizează acumularea de hormoni de stres, influenţând în mod negativ starea generală a organismului. În plus, oboseala creşte iritabilitatea, ceea ce duce adesea la excese alimentare şi la acumularea de kilograme în exces. Experţii în nutriţie susţin că unele alimente pot provoca insomnie, dacă sunt consumate seara: carnea prăjită şi friptă, peştele afumat, roşiile, vinetele, conservele, murăturile, avocado şi brânzeturile cu mucegai nobil. Aceste produse alimentare pot conţine tiramină în cantităţi mari, un aminoacid din organism care este transformat în norepinefrină (hormonul stresului). Concentraţia sa în sânge creşte în toate situaţiile stresante, cauzând insomnii. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alimente cu proprietăţi diuretice înainte de culcare./ddaniela
www.dariknews.bg – 19 ianuarie