După cum era de așteptat, criza provocată de situația din Ucraina pare să umbrească importanța altor evenimente la nivel mondial și, potrivit presei internaționale, situația devine tot mai alarmantă.
Aflat în Ucraina, secrretarul american de stat, Antony Blinken, s-a întâlnit cu președintele acestei țări, Volodimir Zelenski, iar ulterior cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Ziarul american The New York Times relateză că, cu două zile înaintea discuțiilor pe care le va avea la Geneva cu omologul său rus, Blinken a afirmat că „Rusia ar putea ataca Ucraina ‘foarte curând’ și a avertizat că, dacă ea va face acest lucru, va avea de suportat o ‘ripostă și consecințe’. Același ziar îl citează pe ministrul de externe Kuleba, care ar fi declarat: “Fiecare țară din Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că, deși prețul intimidării Rusiei este mare, cel al stopării unui nou război este și mai mare”. Dar, în ziarul ucrainean de limbă engleză, Kyiv Post. comandantul forțelor armate ucrainene, general-locotenentul Valerii Zalujnii, afirmă: “Nu contează care sunt planurile Federației Ruse. Forțele armate vor acționa și își vor face datoria“. În ziarul moscovit Pravda, “viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, cere ca lumea să nu fie îngrijorată de manevrele armate comune dintre Rusia și Belarus”. “Vă asigur că nu există niciun motiv de îngrijorare legat de aceste manevre”, afirmă Riabkov, citat de același ziar. “Trebuie să ne concentrăm asupra eforturilor diplomatice. Spun în continuare că suntem gata pentru un dialog și căutăm o soluționare politică. Confirm din nou acest lucru”. Într-o altă publicație rusească, Izvestia, același Riabkov mai afirmă însă și altceva. El spune că, “în Europa, situația securității s-a agravat tocmai din cauza Washingtonului și a NATO”. În plus, el afirmă că “ambele puteri se folosesc de Ucraina pentru a exercita presiuni asupra Moscovei”.
Să rămânem însă în Ucraina, unde s-au mai semnalat și alte evenimente interesante. „După ce a fost acuzat de trădare, fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, a câștigat un proces în instanță și rămâne în libertate, deși i s-a ordonat să nu părăsească Kievul și să predea pașaportul”. Pubicația ucraineană Facti relatează că, în fața susținătorilor săi adunați la un tribunal din Kiev, Poroșenko ar fi declarat: „E rândul meu să cânt acum la pian”, el făcând aluzie la un număr comic al actualului președinte Zelenski, fost comadiant, care a jucat într-un scheci celebru, intitulat ‚Să cântăm la pian fără mâini’. În același ziar, se arată că „Poroșenko cere acum națiunii să se unească în fața unor agresiuni venite din străinătate”, iar un comentator opinează: ‚Este ciudat că ar trebui acum să fim uniți cu niște oameni care au fost suspectați că ar acționa în favoarea lui Vladimir Putin’.
Dar, mai mult sau mai puțin importanți, și alți politicieni se află acum în atenția presei. Unul dintre ei este premierul britanic Boris Johnson, a cărui poziție la conducerea guvernului pare să fie amenințată. Iată câteva titluri ale unor articole din presa britanică: „Pentru numele lui Dumnezeu, pleacă!”, îi strigă lui Boris Johnson, fostul ministru al Brexitului, conservatorul David Davis, citat d ziarul The Telegraph. „Cine ar putea fi liderul conservatorlor în cazul plecării lui Johnson?”, se întreabă ziarul The Guardian, care dă chiar și câteva nume. Iar titlul unui articol din revista americană The New Yorker pare implacabil: „Căderea lui Boris Johnson”.
Un alt politician, despre care mulți poate credeau că ar aparține trecutului, este Silvio Berlusconi, fost premier italian, care acum ar dori să ajungă președintele Italiei. În ziarul italian Corriere della Sera, liderul partidului Mișcarea 5 Stele strigă: „Candidatura lui Berlusconi să fie scoasă de pe masă”. Dar, în același ziar, Berlusconi pare totuși să spere, drept care afirmă: „Nu-i voi deziluziona pe cei care mă susțin”.
Un alt ziar italian, La Repubblica, titrează: „La palatul prezidențial Quirinale, Berlusconi, fără voturi, dar nu se oprește. Șovăie, dar nu cade. Care este starea de spirit a așa-zisului Cavaler? ‚Trist și resemnat, spune el. Iar belgianul La libre Belgique comentează: „Berlusconi, miliardarul care se visează președinte”. (Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)