Realizator: Dorina Florea -„Afară cu România și Bulgaria din NATO și fără echipamente și trupe aliate în aceste două țări” – sunt cerințele pe care Rusia le-a formulat drept garanții de securitate către Statele Unite. Autoritățile române, dar și cele americane consideră inacceptabile acestei solicitări. La Cotroceni a avut loc o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu premierul Nicolae Ciucă, iar miercuri se va întruni Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Reporter: Rusia cere ca România și Bulgaria să iasă din Alianța Nord-Atlantică, iar infrastructura militară NATO de pe teritoriul celor două țări să fie desființată. Ministerul rus de Externe a precizat în această dimineață că garanțiile de securitate pe care insistă să le primească din partea Statelor Unite presupun revenirea la starea de fapt a anului 1997, când Bulgaria și România nu aderaseră încă la structurile euroatlantice.
Vasile Dîncu, ministrul apărării: Rusia nu poate să condiționeze aceste echipamente și acest plan defensiv cu totul. Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim, să zicem așa, pentru război. Atunci, însă, când ai un conflict la graniță sau în apropierea ta trebuie să te pregătești întotdeauna, pentru că sunt multe efecte adverse aici. Tot ceea ce facem noi în aceste zile, de luni întregi, este verificarea tuturor sistemelor de apărare, verificarea a ceea ce înseamnă participarea la circuitul, la proiectul aliat, pentru că noi suntem o parte dintr-un sistem de apărare.
Reporter: Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune și lipsite de orice fundament declarațiile Ministerului de Externe al Federației Ruse și reamintește că prezența NATO în țara noastră are un caracter defensiv, răspuns la comportamentul Moscovei, mai ales după anexarea Crimeii. Și Ambasada SUA la București anunță că susține dreptul statelor de a alege liber ce aranjamente de securitate fac, inclusiv în ce alianțe devin membre.
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Nu vom accepta niciodată noi sfere de influență în Europa. Nu vom accepta aliați de categoria unu și de categoria doi în NATO. Și vreau să mai spun ceva, pentru a fi foarte clar și pentru a răspunde și părții ruse, NATO nu a avut niciun fel de prezență permanentă în Est în noile țări aliate din NATO până 2014, ca reacție la ocuparea ilegală a Crimeii și anexarea de facto a Estului Ucrainei.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au discutat astăzi despre ultimele evoluții pe subiectul Rusia-Ucraina. Miercuri va avea loc și prima ședință din acest an a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Pe ordinea de zi se află situația de pe flancul estic al NATO, dar și măsuri privind răspunsul la noile provocări din zonă./eradu/atataru
TVR 1 – 21 ianuarie