Ucraina, între Biden și Putin – aceasta ar fi imaginea oferită de presa internațională, concentrată acum asupra acctualei crize din estul Europei care pare să amenințe pacea întregii lumi.
„Voi avea asta în vedere”, ar fi declarat președintele american Joseph Biden, citat de ziarul britanic The Guardian, atunci când „a fost întrebat de reporteri dacă se gândește să-i impună lui Putin sancțiuni de ordin personal”. Dar, potrivit ziarului american The New York Times, „purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că ‚niște sancțiuni directe la adresa președintelui rus nu ar avea niște efecte grave de ordin financiar și nici nu ar schimba mersul lucrurilor. Din punct de vedere politic, nu ar fi însă dureroase – ar fi însă distrugătoare’, ar fi spus Peskov, citat de același ziar.
Dar ce spun alții despre criza din Ucraina? Oficiosul chinez China People’s Daily nu își exprimă propria opinie, dar îl citează pe același Dimtri Peskov, care ar fi spus că „Rusia este extrem de îngrijorată de acțiunile SUA care alimentează tensunile din jurul Ucrainei. ‚Urmărim cu mare îngrijorare demersurile Statelor Unite’”, ar ma fi spus el, citat de același ziar.
Pe marginea aceluiași subiect, să urmărim însă și presa rusă. „Șeful grupului parlamentar al partidlui Rusia Unită din Duma de Stat a cerut conducerii Federației Ruse ca, pentru siguranța cetățenilor ruși din Donbas, o regiune din estul Ucrainei, să trimită armament în Donețk și Lugansk, descurajând astfel o agresiune din partea Ucrainei”, relatează cotidianul moscovit Pravda. În ziarul Nezavisimaia Gazeta, analistul Konstantin Remciukov estimează: „Nu va fi război. Ne vom îndepărta încet de Occident, spre China. Nu există oameni care să vrea să lupte”. Și, comentând amenințările americane la adresa președintelui Putin, ziarul de limbă engleză The Moscow Times îl citează pe președintele Dumei de Stat, care ar fi declarat că „aceste amenințări demonstrează doar că Statele Unite vor un președinte rus credincios, pe care să-l poată controla”.
Ce crede însă Occidentul despre amenințările războinice ale Rusiei? Iată un comentariu din ziarul francez Le Monde. „Astăzi, în Rusia, nostalgia URSS-ului nu se ascunde, iar președintele rus îi deplânge dispariția, considerând-o o tragedie. Felul în care Rusia reprinde curaj are de ce să îngrijoreze, dar fantoma URSS-ului are toate șansele să rămână o fantomă”. Într-un alt ziar francez, Le Figaro, directoarea programului Europa lărgită al Consiliului European pentru Politică Externă declară că „europenii trebuie să se pregătească în fața consecințelor pe care le-ar avea o ofensivă rusească”.
În Germania, cotidianul Frankfurter Allgemeine se întrebă: „Se prăbușește conexiunea cu Moscova?” Bineînțeles, ziarul se referă la atât de controversatul gazoduct Nord Stream 2, care ar aduce petrol din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică. „Devine tot mai clar că aprovizionarea, depozitarea și dependența de Rusia devin niște probleme uriașe”. Același ziar mai oferă și un amănunt picant: „fostul cancelar Gerhard Schroeder este președintele comitetului de acționari ai companiei care operează gazoductele Nord Stream”.
În sfârșit, să rămânem în Germania, unde, potrivit unor informații din ziarul Suddeutsche Zeitung, ministrul apărării, dna Christine Lambrecht, a anunțat că „Germania ca livra Ucrainei 5000 de căști militare”. ‚Este un semnal foarte clar, suntem alături de voi’, ar fi declarat dna ministru, citată de același ziar. Dar, în tabloidul german Bild, primarul Kievului, Vitalii Kliciko, fost boxer de categorie grea, consideră că ajutorul german e ‚o glumă’. „Se pare că Ministerul german al Apărării nu a înțeles că noi ne confruntăm cu o armată rusă perfect echipată, care poate relansa o invazie în orice moment. Ce alt ajutor ne va mai oferi Germania? Perne?”
(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)