Orașul Novi Sad, capitala provinciei autonome Voivodina din Serbia, este unul dintre cele mai mari centre industriale și culturale, fiind cunoscut și sub numele de „Atena Sârbească”. Orașul se află în regiunea Bačka de Sud, iar populația sa, de aproximativ 300.000 de oameni, este formată, printre alte naționalități, și din câteva sute de români. Novi Sad este al doilea oraș ca mărime și importanță din Serbia, după Belgrad, fiind situat la granița dintre regiunile Bačka și Srem, pe malurile Dunării și Canalului Dunăre-Tisa-Dunăre, lângă pantele nordice ale muntelui Fruška Gora. De când a fost fondat, în anul 1694, Novi Sad a devenit centrul culturii sârbești, câștigându-și pe bună dreptate numele de Atena sârbească. Astăzi, Novi Sad este un mare centru industrial și financiar al economiei sârbești și, de asemenea, unul dintre cele mai dezvoltate locuri din zonă după numărul de clădiri și edificii. Numele Novi Sad înseamnă „plantații noi”, în limba sârbă. Aceasta este o traducere a cuvântului latin „Neoplanta”, nume dat orașului de Maria Tereza. Ca loc de „întâlnire” al mai multor culturi și popoare, Novi Sad a ajuns să aibă diferite nume, în diferite limbi. În croată și română, care sunt limbi oficiale în organele administrației provinciale, orașul se numește Novi Sad. Istoric, a fost, însă, numit și „Neusatz”, în limba germană. În sensul său mai larg, numele Grad Novi Sad se referă la „orașul Novi Sad”, care este una dintre unitățile de oraș la nivel administrativ ale Republicii Serbia. În sensul său mai restrâns, numele Novi Sad se referă la comuna Novi Sad, una dintre cele două municipalități urbane care compun orașul Novi Sad (cealaltă municipalitate fiind Petrovaradin). De asemenea, numele de Novi Sad s-ar putea referi strict și la partea urbană a orașului Novi Sad (inclusiv Novi Sad, și orașele din Sremska Kamenica și Petrovaradin), dar și la centrul istoric urban Novi Sad (cu excepția Sremska Kamenica și Petrovaradin). Frumosul oraș vechi, muzeele interesante și una dintre cele mai mari cetăți din Europa – Petrovaradin, aflată peste Dunăre, dar și multitudinea de evenimente culturale sunt motive mai mult decât suficiente pentru o evadare în acest ținut mirific. Oraşele Novi Sad din Serbia, Esch din Luxemburg şi Kaunas din Lituania fuseseră desemnate Capitale Culturale Europene pentru 2021, însă din cauza pandemiei, abia în 2022 cele trei oraşe îşi pot desfăşura programul cultural.
Scurtă istorie a orașului
Origini
Așezarea umană pe teritoriul de azi din Novi Sad are origini foarte vechi, încă din epoca de piatră (în jurul aunului 4500 î.Hr.). Această așezare a fost situată pe malul drept al Dunării pe teritoriul de azi al Petrovaradinului. Această regiune a fost cucerită de celți (în secolul IV î.Hr.) și romani (în sec I î.Hr.). Celții au fondat prima cetate în această așezare, care a fost situată pe malul drept al Dunării. În timpul stăpânirii romane, o cetate mai mare a fost construită în secolul I cu numele de Cusum și a fost inclusă în provincia romană Pannonia. În secolul al V-lea, Cusum a fost devastată de invazia hunilor. Până la sfârșitul secolului al V-lea, bizantinii au reconstruit orașul și l-au denumit prin două nume – Petrikon și Cusum. Orașul a fost cucerit, mai târziu, de ostrogoți, gepizi, avari (popor migrator provenit din Asia Centrală), franci, bulgari și, din nou, de către bizantini. Regiunea a fost cucerită de Regatul Ungariei între secolele al X-lea și al XII-lea, iar orașul a fost menționat, sub numele Bélakút sau Peturwarad (Pétervárad, sârbă: Petrovaradin), în documentele din 1237. În același an (1237), alte câteva localități au fost menționate pe teritoriul zonei urbane moderne din Novi Sad (pe malul stâng al Dunării). Între 1526 și 1687, regiunea a fost sub stăpânire otomană. În anul 1590, populația din toate satele care existau pe teritoriul de astăzi al Novi Sadului, număra 105 case locuite, în exclusivitate, de către sârbi. Cu toate acestea, înregistrările otomane menționau doar locuitorii care plăteau impozite, astfel că numărul de sârbi care locuiau în zonă era, se pare, mult mai mare.
Fondarea Novi Sad
La începutul dominației habsburgice, aproape de sfârșitul secolului al XVII-lea, oamenilor care aveau credință ortodoxă le-a fost interzisă reședința în Petrovaradin, astfel, sârbii au fost, în mare parte, în imposibilitatea de a se stabili aici. Din acest motiv, o nouă așezare a fost fondată în 1694 pe malul stâng al Dunării. Denumirea inițială a acestei așezări a fost Orașul Sârbesc (Ratzen Stadt). Un alt nume folosit pentru așezare a fost Petrovaradinski Šanac. În 1718, locuitorii din satul Almas au fost reinstalați la Petrovaradinski Šanac, unde au fondat Almaški Kraj („Cartierul Almas”). Potrivit datelor din 1720, populația din Ratzen Stadt a fost compusă din 112 case sârbești, 14 germane și 5 case maghiare. Așezarea a câștigat, oficial, actuala denumire Novi Sad (Neoplanta – în latină) în 1748, când a devenit „Oraș liber regal”. Edictul care a proclamat Novi Sad ca „Oraș liber regal” a fost emis la 1 februarie 1748 și avea următorul cuprins: „Noi, Maria Tereza, prin mila lui Dumnezeu, împărăteasă a Sfântului Imperiu, regina Ungariei, Boemia, Moravia, Dalmația, Croația, Slavonia, Rama, Serbia, Galicia, Lodomeria, Carintia (etc.) exprimăm această proclamație pentru oricine, care s-ar putea îngrijora … astfel încât renumitul Petrovaradinski Šanac, care se află pe partea cealaltă a Dunării, în provincia Bačka pe terenul Sajlovo, prin puterea regală divină și prestigiul … fac din acest oraș un „Oraș liber regal” și pentru consolidare, accept și îl recunosc ca unul din orașele libere regale al Regatului nostru din Ungaria și alte teritorii, prin eliminarea denumirii anterioare de Petrovaradinski Šanac, redenumindu-l Neoplantae (latină), Új- Vidégh (maghiară), Neusatz (germană) și Novi Sad (sârbă).”
O lungă perioadă din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, Novi Sad a fost cel mai mare oraș din lume populat de etnici sârbi. A fost centrul cultural și politic al sârbilor, care nu au avut propriul lor stat național la momentul respectiv. Cel mai mare grup etnic din oraș a fost cel al sârbilor și cel de-al doilea a fost al germanilor. În timpul Revoluției din 1848-1849, Novi Sad a fost parte a Voivodinei Sârbești, o regiune autonomă sârbă în cadrul Imperiului Habsburgic. În 1849, armata maghiară situată în Cetatea Petrovaradin a bombardat și a devastat orașul, care a pierdut o mare parte din populație. Între 1849 și 1860, orașul a fost parte a unui domeniu regal austriac, separat, cunoscut sub numele de Voivodina din Serbia și Banatul Tamiš. După desființarea acestei provincii, orașul a fost inclus în ținutul Bačka-Bodrog. După 1867, Novi Sad a fost localizat în partea maghiară a Austro-Ungariei. În acest timp, politica de maghiarizare a guvernului ungar a modificat drastic structura demografică a orașului, adică de la sârbă, în principal, populația orașului a devenit etnic mixtă.
Perioada celor două Războaie Mondiale
La data de 25 noiembrie 1918, Adunarea sârbilor, Bunjevci, și alte națiuni din Voivodina și din Novi Sad au proclamat unirea regiunii cu Regatul Voivodina din Serbia. Începând cu 1 decembrie 1918, Novi Sad este parte din Regatul sârbilor, croaților și slovenilor, iar în 1929, Novi Sad a devenit capitala Banovinei (sau Banija), o provincie a Regatului Iugoslaviei. În 1941, Regatul Iugoslaviei a fost invadat și împărțit de către puterile Axei, iar părțile sale nordice, inclusiv din Novi Sad, au fost anexate de Ungaria. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 5.000 de cetățeni au fost uciși și mulți alții au fost relocați. În trei zile ale raidului din Novi Sad (21-23 ianuarie 1942), numai poliția maghiară a ucis 1246 de cetățeni, printre care mai mult de 800 de evrei, și le-au aruncat cadavrele în apele înghețate ale Dunării, în timp ce numărul total al morților rezultat după raid a fost de aproximativ 2.500 de cetățeni de toate naționalitățile – sârbi, maghiari, slovaci, și alții -, care au luptat împreună împotriva autorităților Axei. În 1975, întregului oraș i-a fost acordat titlul de Erou al Poporului din Iugoslavia.
Novi Sad în perioada interbelică (1920)
Novi Sad a devenit parte a noii Iugoslavii socialiste. Din 1945, Novi Sad a fost capitala Voivodinei, o provincie a Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Orașul a trecut prin industrializare rapidă și, mai mult, populația s-a dublat în perioada cuprinsă între Al Doilea Război Mondial și destrămarea Iugoslaviei. După 1992, Novi Sad a fost parte a Republicii Federale Iugoslavia, care, în 2003, a fost transformată în Uniunea Statală Serbia și Muntenegru. Din 2006, Novi Sad este parte a unei Serbii independente. Devastat de bombardamentele NATO, în timpul Războiului din Kosovo din 1999, Novi Sad a fost lăsat fără toate cele trei poduri peste Dunăre, fără comunicații, fără apă și fără energie electrică. Zonele rezidențiale au fost bombardate de mai multe ori, în timp ce rafinăria de petrol a fost bombardată zi de zi, cauzând o poluare severă și daune ecologice pe scară largă.
Obiective de top și locuri de interes în Novi Sad
Orașul Novi Sad din nordul Serbiei poate fi unul dificil de „deslușit”. Întins pe malul Dunării, orașul reușește să jongleze cumva cu o grămadă de caracteristici opuse. Novi Sad este al doilea oraș ca mărime al Serbiei și, totuși, pare, în mare parte, trecut cu vederea de turiști. Adevărul este că ceea ce poate fi cel mai atrăgător la o excursie în Novi Sad este atmosfera și complexitatea orașului. Când vine vorba de Serbia, Belgradul atrage toată atenția. Și, într-adevăr, orașul este electrizant. Arhitectura este superbă, viața de noapte este incredibilă, iar atmosfera este tinerească și distractivă. Dar, cu toate acestea, este un nonsens să mergi în Serbia și să nu vizitezi Novi Sad, care se află la aproximativ 90 de km nord de capitală. Novi Sad este unic în primul rând pentru că este capitala provinciei Voivodina, regiune autonomă din Serbia, dar și pentru că are 26 de grupuri etnice și ȘASE limbi oficiale. Este un oraș deschis și tolerant, cu oameni prietenoși, care sunt mândri de diversitatea lor culturală. Este mai colorat și mai ornamentat decât multe orașe din Balcani, cu o arhitectură mai intrigantă și mai plină de caracter. Așadar, a sta pe gânduri este deja o pierdere inutilă de timp! Timp în care puteți să:
* Admirați clădirile colorate – Novi Sad este un oraș surprinzător de vibrant – de fapt, este unul dintre cele mai colorate orașe din lume! Există multe străzi colorate în tot orașul, dar Strada Dunavksa este unul dintre locurile preferate de vizitat în Novi Sad și este, de asemenea, aproape de inima vieții de noapte din Novi Sad. Zona din jurul pieței principale este și ea foarte vibrantă și frumoasă.
* Vă minunați de catedrala din gresie colorată – Probabil că nu veți vedea niciodată o altă catedrală ca cea din Novi Sad. Din punct de vedere tehnic nu este o catedrală (acea onoare aparține catedralei din Subotica, Serbia), însă toți localnicii ignoră această pedanterie și o numesc „Catedrală”. Acoperișul său se remarcă prin țiglele incredibil de colorate de pe acoperiș, care strălucesc în soare – o adevărată construcție arhitectonică ce trebuie neapărat văzută.
* Să mergeți la Cetatea Petrovaradin – Poreclită „Gibraltarul Dunării” este o fortăreață din orașul Petrovaradin, el însuși parte a orașului Novi Sad, Serbia. Dacă aveți doar o zi de petrecut în Novi Sad și vă întrebați care este cel mai impresionant loc, asigurați-vă că veniți aici. Cetatea din Novi Sad este una dintre cele mai mari din regiune. Cel mai bine este să mergeți acolo pe jos, astfel încât să puteți înțelege importanța sa strategică. Are o priveliște superbă spre Dunăre și spre centrul orașului, iar sub cetate sunt kilometri de tuneluri subterane care așteaptă să fie descoperite, bineînțeles printr-un tur organizat. Probabil cel mai cunoscut reper din Novi Sad este Cetatea Petrovaradin. Odihnindu-se deasupra Dunării pe malul îndepărtat, această fortăreață impresionantă cu o istorie profundă, din zona Petrovaradin, pare să fi fost întemeiată încă din Epoca paleolitică. Situată pe o stâncă mare amplasată strategic, nu este greu de înțeles de ce. Actualele fortificații își datorează designul actual Imperiului Austriac, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, deși fortificațiile din Petrovaradin există de când romanii au cucerit regiunea. Astăzi, cetatea a fost deschisă publicului și găzduiește Muzeul Orașului Novi Sad. Deși există o taxă de intrare la muzeu, este gratuit să cutreierați terenurile din Petrovaradin. De la meterezele superioare, există vederi minunate asupra Dunării și asupra orizontului Novi Sad. Direct sub cetate se afla un mic cartier plin de farmec antic. Cu acoperișuri tradiționale, lămpi elegante și străzi liniștite, pietruite, această parte a orașului este diferită de oricare alta. Pentru a ajunge aici trebuie să traversați Podul Varadinski peste Dunăre, iar acest lucru este deja un motiv grozav pentru a vizita acest loc, întrucât priveliștile către cetate sunt pur și simplu splendide (puteți lua și autobuzul, dar nu este la fel de distractiv!). Cetatea a fost construită între 1692 și 1780, însă primele fortificații au fost prezente în această zonă cu câteva secole înainte. Odată ce armata austriacă a cucerit locul în timpul războiului cu Imperiul Otoman, au demolat clădirile vechi și au construit o fortăreață nou-nouță pe care o putem admira și astăzi. Un loc absolut divin! Majoritatea vizitatorilor merg doar la Turnul cu Ceas din partea superioară a cetății (care amintește de turnul cu ceas din Graz, Austria) și, cu siguranță, asta pentru că pot vedea cea mai bună panoramă a orașului Novi Sad de aici. Dar, interesant ar fi să pătrundeți mai „adânc” în cetate și să îi vedeți bastioanele, barăcile și porțile, dar și zona subterană.
* Să experimentați Exit Festival – În zilele noastre, cetatea Petrovaradin găzduiește unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din regiune – EXIT (premiat de două ori cu titlul de Cel mai bun festival major din Europa). În fiecare an, atrage zeci de mii de oameni care doresc să-i urmărească live pe câțiva dintre cei mai populari interpreți din diferite genuri muzicale, de la rock la techno. Dacă doriți să cumpărați câteva suveniruri unice din Novi Sad, vă puteți opri la Studio Radošević, situat chiar la intrarea în cetate prin poarta Ludwig. Cel mai mare aflux de oameni în Novi Sad în fiecare an este pentru extrem de popularul EXIT Festival. Desfășurat în timpul verii (anul acesta, între 7 și 10 iulie), în fortăreața Petrovaradin, acest festival de patru zile combină spectacole muzicale de clasă mondială cu mesaje sociale importante.
* Să gustați niște ćevapčići – Aproximativ pronunțați „ce-vap-ci-ci”, acești cârnați sunt experiența balcanică prin excelență. Înfruptați-vă mai mult decât rezonabil într-unul dintre numeroasele roštilj (restaurante cu grătar) împrăștiate în Novi Sad și practic oriunde în Serbia. Un preparat delicios pe care trebuie să-l adăugați la lista de lucruri inedite pe care să le faceți în Novi Sad! Vă aflați în inima țării agricole sârbe, ceea ce înseamnă că trebuie să încercați mâncărurile locale. Zmeura, brânzeturile și mezelurile sunt disponibile din abundență, precum și mâncărurile copioase, cum ar fi burek (produse de patiserie umplute cu spanac și brânză), ćevapčići (carne la grătar servită într-o pâine cu smântână) și indulgentul Index Sandwich (un rulou umplut cu brânză topită, șuncă, ciuperci și șuvițe de sos), care a fost inventat în Novi Sad. Printre restaurantele care merită vizitate se numără Fish i Zeleniš (cunoscut pentru serviciul său primitor), Project 72 Wine & Deli (pentru preparate sârbești) și Čarda Aqua Doria (pentru priveliștile sale spre râu).
* Să vă aventurați în Parcul Național Fruška Gora – Fruška Gora este plin de păduri și trasee pentru drumeții. De asemenea, aici este turnul TV din mijlocul Fruška Gora, afectat în timpul bombardamentelor NATO din 1999. Este ciudat să vezi această structură uriașă distrusă, ieșind parcă de nicăieri. Imediat la sud de Novi Sad, se află dealurile împădurite din Parcul Național Fruška Gora. Întrucât parcul se află la doar 10 km de Novi Sad, devine o opțiune destul de ușoară pentru o excursie de o zi din Novi Sad. Prin parc sunt împrăștiate trasee de drumeții și mănăstiri, toate printre niște păduri cu adevărat frumoase. Dealurile din Parcul Național Fruška Gora se află la o scurtă plimbare cu mașina sau cu bicicleta, cu o mulțime de trasee de drumeții și ciclism de explorat, precum și câteva lacuri, numai bune pentru înot și pescuit. Datorită terenului plat al orașului, a atitudinii prietenoase a localnicilor cu mediul și a pistelor extinse pentru biciclete, Novi Sad este un loc minunat de văzut cu bicicleta, cu tarife rezonabile de închiriere și multe puncte de preluare și predare. De asemenea, este foarte accesibil pe jos. Ghizii turistici oferă tururi gratuite de 90 de minute, cu plecare din fața Teatrului Național Sârb, de două ori pe zi. Pentru cei care caută un plus de aventură, este posibil să închirieze un caiac sau o canoe și să vadă priveliștile de pe apă.
* Să vizitați cramele și mănăstirile din jurul Novi Sad – Unul dintre cele mai interesante lucruri de făcut în Novi Sad nu se află de fapt în Novi Sad, în sine. Chiar în afara orașului, la aproximativ 10-15 minute de mers cu mașina, puteți „cerceta” o mulțime de mănăstiri care mai de care mai frumoase, precum și mici crame locale. Una dintre cele mai reprezentative este Krušedol, cu porțile sale de un roșu aprins și terenurile frumoase. Acesta este și ținutul vinurilor, așa că faceți-vă timp să vă opriți la podgoriile cu „vinski podrum” (pivniță), pentru a încerca unele dintre soiurile locale. Bermet, un vin de desert, din această regiune se presupune că a fost servit pe Titanic.
* Să rătăciți pe străzile lăturalnice – Centrul orașului Novi Sad este amenajat într-un mod cel puțin interesant. Dincolo de câteva străzi principale, o mare parte din centrul orașului te face să te simți ca și cum ai fi undeva pe străzile „din spate” ale orașului, care, de multe ori, arată o vedere nefiltrată asupra locului, întrucât primesc ceva mai puțină grijă și atenție. În Novi Sad, pur și simplu dacă vă abateți de la un loc important, cum ar fi Piața Libertății, aveți impresia că vă aflați într-un oraș mult mai liniștit și mai „umil”. Asta nu înseamnă neapărat că nu veți întâlni o mulțime de clădiri mărețe, ci doar că acestea se află într-o stare ceva mai uzată. În mai multe locuri din apropierea Zmaj Jovina, veți găsi arcade care trec prin complexe de clădiri până la următoarea stradă.
* Să vă odihniți la o cafenea – Un element de bază mereu prezent în Balcani, cultura cafenelelor este „vie” și în Novi Sad. Atât fosta Austro-Ungarie, cât și Balcanii sunt cunoscuți pentru cultura splendidă a cafenelelor, iar Novi Sad, ca o combinație perfectă a acestor două moșteniri, reprezintă o scenă minunată a acestora. În centrul orașului și pe străzile sale pietonale, veți găsi zeci și zeci de cafenele din care să alegeți. În lunile mai calde, fiecare are zone ample de relaxare în aer liber, care sunt rareori goale. Strada pietonală Zmaj Jovina este centrul tuturor acestor cafenele. Dacă nu sunteți un fan al cafelei turcești, nu vă temeți! Cafenelele din Novi Sad servesc mai mult băutură locală și adesea fac și înghețată în timpul verii. Ori de câte ori doriți să stați la o ceașcă de cafea, nu va trebui să căutați prea mult un loc frumos, deoarece în partea centrală există cafenele la aproape fiecare colț de stradă.
* Să vă minunați de Piața Principală – Piața Libertății sau Trg Slobode – în sârbă, este marea piață din centrul vechi al orașului. Piața este „căptușită” de unele dintre cele mai importante și frumoase clădiri și repere din Novi Sad. Greu de ratat este turnul falnic al Bisericii Numele Mariei. Această biserică de renaștere gotică, ce arată ca o catedrală și, de altfel, așa și este numită de localnici, nu este, de fapt, catedrală. Trebuie remarcat faptul că această clădire din secolul al XIX-lea este o biserică romano-catolică și nu ortodoxă, ca majoritatea celor din Serbia. Dincolo de piață, vizavi de biserică, pe lângă o statuie a fostului primar Svetozar Miletić, se află eleganta Primărie. Între cele două, un șir de clădiri superbe neo-renascentiste conferă pieței un anumit aer de noblețe. O mare parte a orașului a trebuit să fie reconstruită după Revoluția din 1848, de când datează multe dintre aceste clădiri. Veți găsi aici multe dintre atracțiile oferite de Novi Sad, inclusiv frumoasa primărie neo-renascentistă construită în 1895 și Biserica Numele Mariei datând din aceeași perioadă, cea mai înaltă biserică din regiunea Bačka de la granița dintre Serbia și Ungaria. În timp ce aceste două clădiri vă vor atrage atenția imediat, există mai multe obiective pe care nu ar fi bine să le ratați. Pe o parte a Trg Slobode, veți vedea frumoasa clădire a băncii Vojvodjanska. În trecut, a servit drept hotel de lux, cel mai popular loc pentru baluri de lux și loc de întâlnire pentru politicienii locali (aici, în noiembrie 1918, a fost proclamată anexarea Voivodinei la Regatul Serbiei). O altă clădire interesantă este Hotelul „Vojvodina”, de cealaltă parte a pieței. A fost hotel la început, acum peste o sută cincizeci de ani, dar și un alt loc popular pentru baluri și sărbători sau chiar un teatru (din păcate, această parte a ars înainte de cel de-al Doilea Război Mondial). Pe marginea Trg Slobode, se vede o clădire care nu se încadrează cu adevărat în arhitectura fină a pieței, dar cu siguranță fanii arhitecturii moderniste o vor aprecia. Palatul Tanurdžić a fost construit în 1934 pentru comerciantul și filantropul local Nikola Tanurdžić. Chiar în mijloc, veți găsi un monument dedicat lui Svetozar Miletić, cel mai important politician sârb din secolul al XIX-lea și fost primar al orașului Novi Sad. Monumentul a fost realizat de celebrul sculptor croat Ivan Mestrovic.
* Să explorați arhitectura orașului – Cu toate acestea, arhitectura remarcabilă nu se găsește numai în jurul Pieței Libertății. În Orașul Vechi sau Stari Grad, în sârbă, puteți găsi alte „străluciri” ale nobilimii din zilele în care Novi Sad aparținea Imperiului Austro-Ungar. De-a lungul străzii Zmaj Jovina și la capătul îndepărtat de Piața Libertății sunt câteva clădiri frumoase și elegante de admirat. De remarcat este Palatul Episcopal, construit în 1901, cu un amestec de stiluri arhitecturale. Strada Dunavska din apropiere are și ea câteva clădiri încântătoare de admirat. Dincolo de orașul vechi, arhitectura din Novi Sad poate fi puțin „greșit înțeleasă”, având în vedere că există o serie de clădiri moderne, cum ar fi Teatrul Național.
* Să admirați Sinagoga Orașului – Puțin îndepărtată de centrul principal al orașului, Sinagoga Novi Sad merită să fie vizitată. Novi Sad găzduiește lăcașuri de cult pentru multe religii diferite, dar sinagoga este una dintre cele mai izbitoare din punct de vedere vizual. Construită la începutul secolului al XX-lea, a deservit populația evreiască considerabilă a orașului înainte de ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Cu doar o firavă comunitate evreiască în Novi Sadul de astăzi, sinagoga este folosită în mare parte pentru evenimente culturale. Actualul edificiu este cea de-a cincea versiune a clădirii, datând de la începutul anilor 1900 și proiectată de arhitectul maghiar Baumhorn Lipót. El a construit, de asemenea, municipiul evreiesc și clădirile școlare evreiești din vecinătate.
* Să vă plimbați prin orașul vechi – Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți când vizitați Novi Sad este să vă plimbați fără țintă prin partea centrală a orașului pentru a simți locul. Este mic, dar foarte frumos, cu case spectaculoase în stilul tipic central-european cunoscut în întregul fost Imperiu Habsburgic (cum ar fi uimitoarea clădire a Institutului Central de Credit de la colțul străzilor Mileticeva și Grckoskolska). Orașul vechi a fost reconstruit după bombardamentul din 1849, de unde se și trage acest stil. Cea mai mare parte a orașului vechi este o zonă pietonală și vi se vor alătura mulți localnici cărora le place să petreacă (și aici). Străzile principale ale orașului vechi sunt Zmaj Jovina și Dunavska (una dintre cele mai vechi străzi din Novi Sad)! Veți descoperi câteva pasaje frumos decorate (unele dintre ele au chiar mici expoziții pe pereți, cu poze vechi ale orașului Novi Sad) sau o uluitoare scară în stil Art Nouveau.
* Să vă relaxați în parcul Dunavski – Dacă vreți să vă relaxați puțin într-o zonă verde nu există loc mai bun decât Parcul Dunavski (Dunărea). Situată convenabil între orașul vechi și fluviul Dunărea, aceasta este o oază perfectă în oraș. La fel ca multe atracții importante din Novi Sad, și Parcul Dunavski datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și astăzi este un monument natural protejat. Nu este foarte mare, însă este atât de plăcut! Veți găsi acolo un mic iaz, un foișor, numeroase monumente, statui și busturi ale unor sârbi celebri și vegetație diversă. Când mergeți din orașul vechi spre cetatea Petrovaradin, asigurați-vă că treceți prin parc pentru a vedea cât de frumos este! Parcul Dunării este principalul spațiu verde și inima orașului Novi Sad, mai ales în timpul verii. Dacă sunteți în căutarea unei pauze după toată alergătura de pe străzi sau dacă doriți un loc unde să vă plimbați înainte de a trece peste pod spre cetate, Parcul Dunării este locul potrivit.
* Să admirați frumoasa arhitectură Art Nouveau – S-ar putea ca Novi Sad să nu aibă atât de multe clădiri Art Nouveau spectaculoase, cum are Subotica, din apropiere, dar există câteva „nestemate” care merită admirate. Le veți găsi în partea centrală a orașului, unde rătăcind după te miri ce, puteți vedea o clădire care vă va lăsa muți de uimire. Clădirile Art Nouveau reprezentative pentru Novi Sad, unele dintre ele deja menționate, sunt: clădirea Institutului Central de Credit, Palatul lui Menrat (în fața Trčika), Palatul Tomin (la Trg Marije Trandafil 12) și sinagoga.
* … dar și modernismul impresionant – Novi Sad are obiective interesante și pentru împătimiții arhitecturii moderniste. Pe lângă deja amintitul Palat Tanurdžić de la colțul Trg Slobode, mai puteți găsi câteva exemple ale acestui stil în jurul orașului. Cea mai impresionantă este Clădirea Guvernului și a Adunării Provinciale a Provinciei Autonome Voivodina – o clădire mare proiectată de unul dintre cei mai mari arhitecți sârbi Dragiša Brašovan și construită între 1936 și 1940. Clădiri moderniste frumoase sunt și pe strada Ilije Ognjanovića (paralelă cu strada pietonală Zmaj Jovina) și pe Bulevar Mihajla Pupina lângă Podul Varadinski.
* Să vă bucurați de scena locală de artă stradală și de evenimentele culturale – Unul dintre lucrurile care vă vor surprinde cu adevărat în Novi Sad va fi numărul enorm de lucrări de artă stradală foarte reușite (deși nu ar trebui să fiți atât de surprinși, până la urmă acesta este un oraș studențesc și asta înseamnă, de obicei, artă stradală de jur împrejur). Există (sau exista) chiar și o copie a uneia dintre picturile importante ale artiștilor polonezi, cunoscută sub numele de ETAM Crew (puteți găsi lucrarea originală în Richmond, Virginia). Pe lângă festivalul anual EXIT, deși acesta este punctul culminant, există mai multe evenimente care au loc în oraș pe tot parcursul anului – concerte, piese de teatru, festivaluri culinare, expoziții de artă și multe altele. Există o mulțime de surse de inspirație pentru pasionații de cultură și artă! Pregătirile pentru Anul cultural 2022 au adăugat și mai multe spații în oraș, inclusiv Stația Culturală Eđšeg, care găzduiește un teatru, expoziții și evenimente literare în interiorul unui fost club de tir. Există și reconstrucția recentă a unei vechi fabrici industriale de vopsit mătase, cunoscută acum sub numele de Stația Culturală Svilara. Vechea fabrică și hornul distinctiv servesc ca o amintire a dezvoltării economice și sociale a vremii. Astăzi, Stația Culturală Svilara este plină de artă contemporană în cadrul evenimentelor culturale în desfășurare.
* Să vă minunați de frumosul Palat Episcopal – La capătul străzii Zmaj Jovina, dinspre Piața Principală, veți găsi o frumoasă clădire a Palatului Episcopal. Palatul original a fost aici din 1741, dar a fost distrus în timpul bombardamentelor de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar ceea ce putem vedea astăzi datează chiar de la începutul secolului al XX-lea. Clădirea uluitoare în stil eclectic, un amestec de romantism cu influențe ale motivelor bizantine și orientale, impresionează în special prin fațada bogat decorată. Astăzi, Palatul Episcopal își folosește încă funcțiile inițiale, fiind reședința Episcopului de Backa. În fața palatului, puteți vedea monumentul celebrului poet local pentru copii Jovan Jovanovic Zmaj.
* Să vizitați muzee – Dacă vă place să vizitați muzee, veți fi încântați să aflați că există câteva uimitoare și în Novi Sad. Cel mai popular este Muzeul Voivodina, situat în clădirea fostei curți, lângă Parcul Dunavski. Găzduiește o colecție de peste 400.000 de artefacte, inclusiv urme de cultură materială și spirituală de pe teritoriul Voivodinei începând din epoca paleolitică până în secolul al XX-lea, precum și câteva picturi binecunoscute ale unor artiști celebri, precum Peter Paul Rubens. Alte muzee care merită vizitate sunt Muzeul Unirii Voivodinei cu Serbia, Muzeul de artă contemporană din Voivodina, Colecția de artă străină sau Muzeul orașului Novi Sad. Majoritatea muzeelor sunt situate pe Strada Dunavska.
* Să vă relaxați pe plaja Štrand – Dacă aveți nevoie să vă relaxați puțin, mai ales într-o zi fierbinte și însorită, nu există loc mai bun pentru a face acest lucru decât plaja Štrand. Este situată lângă Podul Libertății și este una dintre zonele de agrement preferate ale localnicilor, primind până la 20.000 de persoane pe zi în timpul verii. Prima plajă a fost înființată aici în 1911 și de-a lungul anilor s-a extins și dezvoltat. Puteți închiria un șezlong, puteți lua o băutură de la unul dintre baruri, puteți înota în Dunăre sau pur și simplu vă puteți relaxa. Când vremea este frumoasă, localnicii se îndreaptă spre Štrand, o plajă de 700 de metri lungime de lângă Dunăre, pentru a înota, a face plajă și a construi castele de nisip. Puteți merge pe jos până la Insula Pescarilor și puteți găsi un loc secret pentru picnic sau pentru a vă bucura de o băutură „târzie”la unul dintre barurile plutitoare.
Novi Sad – Capitală Europeană a Culturii 2022
Un oraș unic pentru istoria și arhitectura sa, dar și orașul natal al unor artiști și oameni de știință sârbi de renume mondial, Novi Sad a intrat în noul an cu un sentiment reînnoit de mândrie, fiind primul din țară care a primit această onoare. Orașul se alătură Kaunas – Lituania și Esch-sur-Alzette – Luxemburg, ca cele trei selecții pentru 2022. Novi Sad este acum împodobit cu lumini și proiecții ale campaniei „Pentru Noi Poduri”, un joc de cuvinte în programele noilor evenimente care poartă numele podurilor care traversează Dunărea. Cu un calendar de peste 1.500 de evenimente culturale, orașul speră să-și conecteze în continuare locuitorii și comunitatea culturală a regiunii prin „poduri” cu Uniunea Europeană și să le consolideze legăturile cu restul zonei Balcanilor de Vest.
Cu mai puțin de o lună înainte de a deveni oficial Capitală Europeană a Culturii (în data de 13 ianuarie), orașul Novi Sad din Serbia a primit premiul european pentru cea mai reușită organizare în faza pregătitoare a evenimentului, Premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro, conform unui anunț al Fundației Novi Sad – Capitală Europeană a Culturii, citată de publicația N1 info. „În urma evaluărilor a trei jurii diferite de experți europeni, Atena Serbiei confirmă astfel calitatea pregătirilor din ultimii cinci ani, implicarea noastră în dezvoltarea comunității locale, în interconectarea instituțiilor de cultură, creșterea capacității de producție a produselor culturale și deschiderea către noi proiecte”, se arată în comunicatul fundației. Orașul Novi Sad este unul dintre puținele orașe din afara Uniunii Europene care a primit acest prestigios premiu. „Suntem bucuroși că am reușit să realizăm un mare număr de proiecte în colaborare cu parteneri internaționali, de punți de comunicare între artiști și cetățeni și că multe din realizările noastre de acum vor rămâne în patrimoniul orașului mult timp după ce Novi Sad nu va mai fi Capitală Culturală Europeană”, mai precizează organizatorii.
Încălzirea pentru ziua festivă a început cu o seară mai înainte la Novi Sad în şase spații, unde au concertat 12 trupe din acest oraş. Expoziţia „People of my City” a fotografei lituaniene Ramona Pigagajte a fost deschisă la galeria SULUV şi este rezultatul cooperării dintre cele două Capitale Europene ale Culturii Novi Sad şi Kaunas, care împreună cu Esch poartă titlul în acest an.
Peste 1700 de artiști europeni și mondiali din peste 45 de țări, vor spune povestea Atenei sârbe printr-un vizor al valorilor europene comune, dar și provocările pe care le întâmpină. Narațiunea programului proiectului „Novi Sad 2022” provine din sloganul „Pentru noi poduri”, care reprezintă ideea de a construi noi poduri de cooperare și schimb între artiști și organizații din Novi Sad și Serbia cu scena culturală europeană. Podurile și istoria oraşului Novi Sad sunt strâns legate între ele. În cadrul proiectului, punțile vor fi folosite pentru a conecta oameni, programe și locuri care sunt o parte crucială pentru a avea un impact pozitiv asupra identității culturale a orașului. Patru poduri de programe („Dragoste”, „Speranță”, „Libertate” și „Curcubeu”) reprezintă opt arcade diferite ale programului în cadrul proiectului („Doček”, „A doua Europă”, „Migrații”, „Fortăreața Păcii”, „ Viitorul Europei”, „Eroine”, „Marea Dunării” și „Caleidoscopul culturii”).
Orașul Novi Sad a devenit Capitala Europeană a Culturii odată cu desfășurarea ceremoniei oficiale de preluare a titlului, care a avut loc pe 13 ianuarie, ocazie cu care au fost prezentate 1.500 de evenimente culturale și 4.000 de artiști locali, naționali și internaționali. Conceptul de program al proiectului „Novi Sad 2022” este format din patru domenii sub denumirea comună „Pentru noi poduri”. Prin acest proiect, orașul va implementa strategia de dezvoltare durabilă a sectorului cultural, cu accent pe consolidarea instituțiilor culturale si reînnoirea patrimoniului cultural. Referitor la program, locuitorilor și vizitatorilor li se vor oferi pe tot parcursul anului diverse conținuturi culturale, atât din scena culturală populară, cât și din cea alternativă. Ceremonia oficială a proclamării oraşului Novi Sad drept Capitala europeană, s-a desfăşurat la Teatrul Național Sârbesc în prezenţa Excelenţei Sale, şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Emanuel Jofre, a înaltelor oficialităţi de stat, respectiv, orăşeneşti şi a oaspeţilor din mai multe ţari, inclusiv din România. O delegație a Consiliului Județean Timiș a participat, la Novi Sad, la ceremonia de deschidere a anului Capitalei Europene a Culturii 2022. Echipa din Timiș a mers pentru schimbul de experiență, în condițiile în care Timișoara va deține acest titlu anul viitor. Echipa de la CJ Timiș a mers pentru schimbul de experiență și pentru a se inspira din organizarea evenimentului. Reprezentanții CJ au purtat discuții cu membri ai delegațiilor UE, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei. „Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două Capitale Europene ale Culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, a transmis administratorul public al județului Marian Vasile. Evenimentul central al ceremoniei de la Novi Sad, „Zeniteum 2022” a fost întruchipat în două personaje – Milutin Milanković și Mileva Marić Einstein. În holul Studioului M, a fost inaugurată şi expoziţia multimedială „Vreme i Vaseljena” concepută ca o călătorie de la întuneric la lumină, de la haos la spațiu, accentul fiind pus pe povestea marelui om de știință de talie mondială, Milutin Milanković.
Așadar, deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii a avut loc pe 13 ianuarie, în noaptea de Revelion, conform Calendarului iulian și a început printr-un spectacol în aer liber. Piesa de deschidere, „Zeniteum 2022”, a fost concepută de artistul Dragan Živadinov, autorul și regizorul acestui eveniment. El este unul dintre puținii artiști de teatru din lume care trăiește și creează artă de avangardă. Inspirat de avangarda rusă de la începutul secolului trecut, cu opera lui Kazimir Maljević și suprematism, el creează arta viitorului, ceea ce se va dovedi pe parcursul acestui an. De aceea, nu întâmplător, pentru spectacolul deschiderii Capitalei Culturale Europene, Novi Sad a ales titlul Zeniteum 2022, care provine din mișcarea artistică transnațională – Zenitism – al cărei fondator Ljubomir Micić, în urmă cu o sută de ani, a modelat arta modernistă sub acest nume în conformitate cu avangarda europeană de atunci. „Zeniteum este în primul rând o sărbătoare – o reprezentație a marii deschideri a Capitalei Europene a Culturii în 2022. Și care este subiectul Zeniteum-ului? Știința și arta. Lumea nu există fără actul științei și al artei”, afirmă regizorul Dragan Živadinov. Cele două figuri centrale, mai precis cele două personaje principale ale piesei Zeniteum 2022 sunt Mileva Marić Einstein, un om de știință care și-a petrecut o bună parte din viață în Novi Sad, lucrând în domeniul efectului fotoelectric și al relativițății și Milutin Milanković, un om de știință celebru, matematician, astronom și climatolog, sunt interpretate de actorii Anita Mančić și Boris Isaković. Spectacolul Zeniteum a fost reprezentat pe Bulevardul Mihajlo Pupin, pe turnul clădirii Banovina și în jurul acesteia, la locul unde, simbolic, a început modernizarea orașului Novi Sad. Această clădire, proiectată de Dragiša Brašovan, a fost declarată una dintre cele mai bune lucrări de pe vremea Bauhaus. Novi Sad și-a început astfel anul ca și Capitală Europeană a Culturii cu un spectacol care celebrează știința, arta și cultura.
Din păcate, din cauza epidemiei de coronavirus, încă prea prezentă, a fost redus numărul de concerte și evenimente artistice. Miloš Vučević, primarul oraşului Novi Sad, a anunţat schimbări în programul manifestaţiilor atât din ziua ceremoniei oficiale, cât și de pe întreg parcursul anului, din cauza situaţiei epidemilogice din Voivodina. Din cele 40 de concerte stabilite iniţial (în 40 de spații diferite din oraş), se vor putea desfăşura doar 24. Organizatorii vor asigura teste gratuite pentru cei care sunt vaccinaţi sau au trecut prin boală (celor care deţin Certificat Verde). „Toate programele sunt adaptate măsurilor epidemiologice, astfel că de la început, toate capacităţile au fost limitate la concertele planificate, precum şi la punctele de vânzare a biletelor, iar pentru o organizare mai sigură şi mai responsabilă, Fundaţia Novi Sad – Capitală Europeană a Culturii preia iniţiativa pentru măsuri suplimentare şi înăsprirea controlului respectării acestora. Cu acest prilej, Fundaţia a recomandat ca 60 la sută din concerte să fie amânate, în timp ce măsuri mai riguroase vor fi la concertele care sunt direct în producţia Fundaţiei. În conformitate cu măsurile epidemiologice actuale, la evenimente este necesară purtarea măştii şi menţinerea distanţei corespunzătoare”, a transmis televiziunea Voivodinei. „Doček (Revelion) 7530 combină două arte, două alfabete, două Revelioane diferite, două zile, două măsuri de timp (conform calendarului Iulian, ne aflăm în anul 7530). Doček este o sărbătoare care depăşeşte limitele şi pune Novi Sad în centrul vieţii culturale europene”, anuţă organizatorii. La Teatrul Naţional Sârb, de la ora locală 21:30, iubitorii de muzică fado au putut s-o admire pe cântăreaţă Carminho, câştigătoare a Globului de Aur pentru cel mai bun interpret. La Casa Orăşenească, a concertat cel mai bun clarinetist din lume, Andreas Otensamer, iar noua Sală de concerte orăşenească a găzduit Revelionul 7530, unde a concertat și formaţia franceză Nouvelle Vague. La Târgul novosădean a evoluat formaţia Van Gogh, una din cele mai iubite trupe din Serbia, iar trupa britanică Morcheeba a concertat la Teatrul Tinerului.
Noua Capitală Europeană a Culturii își va transforma vechile complexe industriale în galerii, studiouri de artă și scene de teatru. De asemenea, sârbii se vor putea bucura de concerte de muzică clasică la sala de concerte a orașului. „Această gamă de investiții în cultură nu a avut loc în ultimii 50 de ani și ceva în Novi Sad”, explică Nemanja Milenković, CEO al programului „Novi Sad 2022”. Pe lângă titlul european recent câștigat, Novi Sad a „cucerit” și inima celebrului violonist Stefan Milenković. „Sunt aici datorită familiei mele și pentru că este o provocare pentru mine să particip direct la viața muzicii clasice din Serbia. Unul dintre factorii cheie este, desigur, un climat creativ fenomenal”, a declarat Milenković pentru Euronews. Cu acest climat actual, instituțiile culturale și artiștii independenți au fost chemați să devină parte din ceea ce organizatorii au numit „începutul transformării Novi Sad”. Anul acesta, prin festivaluri, expoziții, piese de teatru și concerte, orașul va aborda probleme de relevanță europeană, precum migrația, pacea, multiculturalismul și rolul femeilor în artă și cultura tineretului. Orașul speră ca noul său titlu european să crească din nou numărul de turiști, după doi ani anteriori afectați de pandemie.
Conceptul artistic al proiectului „Novi Sad 2021 – Capitală Culturală Europeană” se bazează pe valorile de bază ale Uniunii Europene, precum drepturile omului, multiculturalitatea, dialogul intercultural, conștientizarea mediului și politica de pace. Aceste valori promovează ideea de societate democratică deschisă bazată pe umanismul contemporan. Arcadele programului, adică unitățile tematice, au fost construite prin conectarea acestor valori cu istoria, cultura și identitatea Novi Sad în opt unități tematice, adică arcadele programului. În fiecare dintre poduri au fost dezvoltate proiecte emblematice majore. Acestea au fost selectate pe baza conceptului lor artistic și creativ, a atractivității și a conformității cu obiectivele și principiile programului, devenind astfel cele mai vizibile proiecte care vor fi implementate în anul titlu. Conceptul programului, precum și unele dintre evenimentele și participanții proeminenți, au fost prezentate în cadrul ceremoniei din Sala de concerte a orașului pe 30 iunie 2021.
Doamna Mariya Gabriel, Comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a susținut discursul principal la ceremonia oficială de deschidere, printr-un mesaj video preînregistrat la evenimentul Novi Sad, Capitala Culturală Europeană 2022:
„Dragi prieteni,
Nu pot fi cu voi astăzi, dar nu puteam rata această șansă de a vă trimite sincere felicitări tuturor, deoarece Novi Sad devine prima Capitală Culturală Europeană a Serbiei! Astăzi, toată Europa se alătură orașului Novi Sad pentru a sărbători frumusețea și creativitatea expresiei tale culturale. Astăzi, scrieți istorie. Împreună, transmitem un mesaj de speranță și deschidere. Reconectăm legăturile care unesc Europa și deschidem calea către un viitor mai ambițios pentru Balcanii de Vest și UE. Și nu mi-aș putea imagina un instrument mai bun pentru a face acest lucru decât Capitalele Europene ale Culturii. Începând cu anii ’80, orașele noastre au explorat neobosit noi modalități de a-și împărtăși cultura și de a construi încrederea între comunitățile de pe continentul nostru. Această inițiativă este profund înrădăcinată în încrederea că orașele Europei, indiferent unde se află sau prin ce au trecut, împărtășesc pasiunea de a-și ajuta oamenii să exprime cine sunt. Diversitatea este ceea ce am găsit continuu în capitalele noastre culturale. A vedea interconexiunile dintre atât de mulți oameni diferiți este de fiecare dată reînnoit în credința noastră în proiectul european. Și acest lucru ne poate determina doar să facem mai mult, să facem mai bine decât înainte. Prezentând cultura ca un liant, capitalele noastre stimulează toți oamenii din Europa să se întâlnească, să-și exploreze valorile comune, să-și înțeleagă diferențele și să lucreze împreună la viitorul continentului nostru. În 2022, Novi Sad își asumă această promisiune. Sunt încrezătoare că, cu numeroasele sale colaborări internaționale, Novi Sad 2022 va depăși și mai mult limitele acestei inițiative. Vorbim despre 1.700 de artiști din peste 45 de țări, care participă la peste 1.500 de evenimente culturale! Anul acesta este, de asemenea, o invitație de a reflecta asupra rezistenței noastre, ca oameni. În ciuda a doi ani foarte provocatori și a întârzierii din 2021 până în 2022, mergem înainte. Și putem fi mândri de rezistența și solidaritatea comunității noastre europene. Permiteți-mi să închei prin a mulțumi oamenilor care au făcut ca acest an să se întâmple – nu-i pot enumera pe toți pe nume, dar recunoștința mea și a întregii Comisiei Europene vă sunt cu adevărat sincere. Vă doresc mult succes în 2022 și nu numai, și sper să ne vedem curând, când voi vizita Novi Sad! Vă doresc tuturor un an minunat în continuare!”
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://novisad2021.rs/en/european-capital-of-culture-2022/
https://www.rferl.org/a/serbia-novi-sad-european-capital-culture/31652056.html
https://eternalarrival.com/things-to-do-in-novi-sad/
https://www.travelsewhere.net/novi-sad-serbia/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Novi_Sad
https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-novi-sad-serbia/
https://www.bbc.com/storyworks/travel/see-serbia/10-amazing-reasons-why-novi-sad
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/SPEECH_22_349